Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Babayı teşvik edin

Babayı teşvik edin

Yorgun düşüyorum

4 çocuk annesi bir bayanım. Çocuklarıma daha iyi vakit ayırabilmek için on yıl önce işimi bıraktım. Aslında anneliği bir meslek ya da önemli bir iş olarak görmüyorlar ama çok yönlü bir kimliği kapsıyor. Bir yandan çocukların temizliğiyle, beslenme ve bakımıyla ilgileneceksiniz, diğer yandan sağlık ve eğitimleri konusunda elinizden geleni yapacaksınız. Aslında bütün bunlar yorucu olduğu kadar keyifli bir iş te. Ama ben sorumluluklarımı yerine getirirken yalnız kalıyorum. Eşim çocukların hiçbir şeyiyle ilgilenmiyor. Öyle ki ne onlara kızar bağırır, kural koyar ne de eve geldiğinde bir halhatır sorar. Sanırım buna bağlı olacak, çocuklar babadan çok dayıyı benimsiyorlar, bir şey soracaklarında ya da bir konuyu istişare edeceklerinde hemen dayıya koşuyorlar. Onlara oğlum babanıza söyleyin diyorum "babam ne anlayacak ki" diyerek gülüp geçiyorlar. Geçenlerde küçük oğlum, " anne arasıra kızan, ama aynı zamanda bizimle ilgilenen bir babam olsun isterdim" dedi ve çocuğumdan böyle bir söz işitmek doğrusu içimi burktu. Bu sorunu eşimle bir çok kere konuştum ve dile getirdim ama o kendisinde hiçbir şey kondurmuyor... Bu konuda neler yapabilirim tavsiyelerinizi bekliyorum Z. Karakaya

Babayı teşvik edin
Babaların çocukla yeterince ilgilenmemesi ya da çocukların eğitimine vakit ayıramaması sizin gibi bir çok annenin dile getirdiği ve çözüm aradığı bir sorun olarak görülüyor. Bu konuda daha önce de çeşitli yazılar yazmış ve sorunla ilgili çözüm noktaları üzerinde durmaya çalışmıştık. Şimdi, sizin vesilenizle bu sorunu bir kez daha dile getirme fırsatı bulduk.

Bilindiği üzere baba çocuğun hayatında, gücü ve güveni ifade eder. Babayı yanında bulamayan ve onunla sağlıklı bir güven ilişkisi oluşturamayan çocuklar kendilerini güçsüz hissedebilmekte ve babanın boş bıraktığı alanı başka kimselerle gidermeye çalışmaktadırlar. Bunun sonucunda ortaya çıkan sorunlarla yine anne mücadele ediyor anne bu eksikliği doldurabilmek için yoğun çaba sarf ediyor... Elbette babaların da kendilerine göre mazeretleri ve sorunları var. Modern dünyanın getirdiği sorunlar, yorucu iş temposu, trafik, şehrin yorucu havası ve sosyal sorunlar babanın enerjisini etkilemekte ve onu yorgun düşürmektedir. Ama öyle de olsa, baba şartlarını zorlayarak işine, arkadaşlarına, televizyon seyretmeye... nasıl vakit ayırabiliyorsa çocuklarına da aynı şekilde vakit ayırmalıdır. Bunu sağlamak için siz annelerin babaları çocuğun eğitimine katmak için teşvik ve telkin etmeniz gerekmektedir. Bu noktada yeterince çaba sarf ettiğinizi biliyoruz ama sonuç alıncaya kadar bu gayretlerinize devam etmelisiniz. Daha önce konuşmuş olsanız dahi bu şansınızı bir kez daha deneyin ve babayla konuşarak onu çocukla ilgilenmeye teşvik edin. Bunun için kendiniz de küçük girişimlerde bulunabilirsiniz. Mesela, eşinizle anlaşarak çocuğunuza " baban seninle konuşmak istiyor.." diyerek onu babayla bir araya getirebilirsiniz. Ayrıca çocuğun oynadığı bazı oyunları babayla oynaması ya da müsait zamanlarda babayla markete çıkması konusunda da teşvik edebilirsiniz. Yani burada aslolan babanın çocukla vakit geçirmesini sağlamak ve çocukla baba arasındaki sorunlu ilişkiyi düzeltmektir.


Kararsızlık yaşıyor
16 yaşındaki oğlum, anlamsız duygular ve büyük bir kararsızlık içinde yaşıyor. Babası iki yaşındayken vefat ettiğinden onu yalnız başıma büyüttüm... Oğlumun yaşadığı sorunların bununla da alakası var mı bilmiyorum ama beni çok yoruyor. Bir şeyde karar vermekte güçlük çekiyor, akşam verdiği kararı sabah bozuyor... Verdiği sözlerde hiç durmuyor duyguları sürekli değişiyor... Arkadaşlarıyla başarılı ilişkiler geliştiremediğinden günün çoğunu yalnız geçiriyor ve bundan da yakınıyor. Sorumluluklarını yerine getirme konusunda bir süreklilik sağlayamıyor ve sürekli arkadaş grubu değiştiriyor. Kimi zaman İstanbul'u terk edip başka bir şehre gitmeyi düşünüyor kimi zaman burada kalmak istiyor... Geçenlerde hayvan severler derneğine katılmış ve hayvanlara ilgi duymaya başladı. Çünkü köpeğini çok seviyor vaktin çoğunu onunla geçiriyor ama şu günlerde uçuk kaçık bir gruba dahil olmayı düşünüyor. Benimle ilişkileri de kopuk, bana pek bir şey anlatmıyor, nasihat ettiğimde kızıp kapıyı çarpıp gidiyor. Hayattaki tek varlığım biricik oğlumdur. Ona yardımcı olmak, yaşadığı sorunların çözüme ulaşması konusunda destek sağlamak istiyorum. Bana neler tavsiye edersiniz? L. Şahin

Kimlik karmaşası görülebilir bunu düzeltin
Özellikle ergenlik döneminde, kimi gençlerde bu türden kimlik karmaşası görülebilir. Aile içinde yaşanan sorunlar bu karmaşayı tetikleyerek gencin hayatını etkileyebilir. Böyle bir sorunun kıskacında yaşayan gençler, istikametlerini belirlemekte, kendilerine yol ve yön bulmakta zorluk çekebilirler. Dolayısıyla insanlara yaklaşmakta ve onlarla başarılı ilişkiler kurmakta da sıkıntılar yaşarlar ve yalnızlaşırlar. Bütün bunlara bağlı olarak genç, arkadaş seçmekte ya da nasıl bir arkadaş seçeceği konusunda net değildir, zihni dağınıktır. Ve genç, yaşadığı bu sorunları ileriki yıllarda iş ve sosyal hayatına da taşıyabilmektedir. Hayatında berrak bir çizgiyi tutturamadığından, sizin de ifade ettiğiniz gibi, uç gruplara yönelebilir ve toplumun genel dokusuyla örtüşmeyecek alanlarda yer alabilir. Kimlik kargaşası, ergenlik döneminde belirlenmesi gereken "ben kimim" sorusunun netlik kazanamaması ve belirli temeller üzerine oturamaması sonucunda meydana gelir. Bunun için, gence, aileye ve çevreye bazı sorumluluklar düşmektedir. Genç, bu çevresel desteklerin itici gücüyle kimliğini tamamlayabilmeli, kim olduğunu tanımlayabilmelidir. İfadelerinizden anladığıma göre, bu dönem çocuğunuz çeşitli gruplara dahil olarak kendini tanımlamak, kimim sorusuna bir cevap aramak istiyor. Bu noktada ona yardımcı olabilmek için, pozitif geribildirimler vermeye, takdir ve onay sözcükleriyle motive etmeye çalışın. Arkadaşları ve seçtiği gruplar hakkında fikir teatisinde bulunun onu eleştirmeden düşüncelerinizi istişare ortamına açın cevabı onun vermesini sağlayın. Kendisine faydalı olabilecek arkadaş gruplarıyla tanışması için yardımcı olun. Babayla daha iyi ilişkiler kurması konusunda teşvik edin. Aile yakınlarınızda ya da çevrenizde model alabileceği kişilerle iletişim kurmasını sağlayın. İnsanlık tarihinde önemli yer etmiş şahsiyetlerin örnek hayatlarını tanımasına yardımcı olun, gerekirse bu konuda çeşitli kitaplar ya da sanatsal faaliyetlere de teşvik edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi