Türkiye dış politikada önemli bir fırsat yakalayarak açılım yapıyor. Ne var ki, bu açılımın Türkiye'nin kendi iradesiyle gerçekleştiğini söylemek zor. Enerji hatlarından, ABD'nin Ortadoğuyla girdiği yeni ilişki biçimine kadar siyasi ve ekonomik alanda pek çok gerekçe Türkiye'yi adeta zorlasa da diğer tarafta Balkanlardan Ortadoğuya kurulan ilişkiler Türkiye'nin bir anlamda bölgesinde normalleşmesi anlamına geldiğini belirtmekte yarar var.
Birinci Dünya savaşı sonrası tasfiye edilen Osmanlıdan sonra kurulan yeni devlet o dönemin uluslar arası güç dengeleri içinde kendine bir yer bulmuştu. Uluslararası sistem Türkiye'yi 'Batıya icbar ederek', Osmanlı mirasına sahiplenmesi anlamında her türlü uluslararası ilişki kurmasını men etmişti. Bağımsızlığın bedeli olarak adeta bölgede izole edildi. Artık Osmanlının yıkıntıları üzerine medeniyet ekseni batıya yönelmiş daha doğrusu batıya icbar edilmiş bir siyasi varlık olarak tanınmıştı.
Türkiye'yi Batıya icbar eden uluslararası sistem sanki Ortadoğuya yönlediriyor. Buradan Türkiye'nin yakın coğrafyasıyla ilişkiye girmesinin mutlak anlamada olumsuzlayıcı bir anlam çıkarılmaması gerektiğini belirtmek yersiz. Ancak, bu alanın açılmasına izin veren dünya sisteminin stratejik yönelimlerini kavramdan bu açılımı sağlıklı biçimde anlamlandırmak, taşları yerli yerine oturmak mümkün olmayacak.
Batılı siyasetçilerin ve özellikle medyanı kullanmaktan pek hoşlandığı “İslamcı iktidar” eliyle yürütülen bu politikanın 'İslamcılık hanesi'ne yazılmak istenmesi ve buna herkesten önce (eski) İslamcıların ikna olması hatta coşkuyla alkışlamaları üzerinde durulması gereken önemli bir kafa karışıklığı olarak karşımızda. Bir tür 'Türk/iye milliyetçiliği'ne evrilen “Osmanlı ruhu”ndan söz ediyoruz…
Osmanlı torunları olarak laik Türkiye'nin Ortadoğuya açılması arasındaki çelişki üzerinde durulması gereken bir konu. Bu kafa karışıklar listesine, Türkiye'nin Osmanlı mirasını sahiplenerek bölgeye geri dönüşü olarak alkışlayan Arap dünyasından muhafazakar ve hatta İslamcı çevreler de dahil edilebilir.
Doğal olarak İslamcılığın en önemli alameti farikası “İslam birliği” idealine gönderme yapan, bu çağrışımdan yararlanan romantizm söz konusu. Buradan hareketle ulusal sınırlarla bir birinden kopmuş Ortadoğudaki bir yakınlaşmanın otomatik olarak İslamcılık hanesine yazılması durumuyla karşı karşıyayız…
Her şeyden önce Türkiye ile “Osmanlı mirası” arasında devamlılık ilişkisi kurarak imparatorluk düşüne yatanların, imparatorluk ile ulusdevlet farkını, Osmanlı ideali ile seküler Türkiye dünya görüşü arasındaki derin uçurumu yok saydıklarını hatırlatmak gerekir. Türk dış politikasında alışılmış çizginin dışına çıkan yeni gelişmelerin doğrudan Osmanlı ile irtibatlandırılması her şeyden önce anakronizmdir. Kimi analistlerin romantik dille manipüle ettiği bu anakronizm aslında gerçek olanla algı arasında aşılması güç duvar örmektedir.
Gerçeklikten kopuk idealleştirmeler en fazla romantizme götürebilir. Bu tür 'algı yanılsamaları'nın kimi politikaları meşruiyet kazandırmak için kullanışlı bir toplum mühendisliğine dönüştürülmesinin yirminci yüzyılda bol örneklerine rastlarız. Ayrıca uluslararası güç dengeleri, özellikle Amerika Türkiye arasında oluşan yeni stratejik ittifakının yol verdiği Ortadoğu macerasının muhtemel risklerini bir kenara koyan romantizm ancak bazı acı gerçeklerin üzerini örtmeye yarar. Yoksa Ortadoğudaki Müslüman halkların birbiriyle daha yakın temasa geçmesi, işbirliği yapmasına kimse itiraz edemez. Sorun, bu ilişkinin önünü açan uluslararası gücün amacı ile laik bir ülke olarak Türkiye'nin yönelimlerinden İslamcılık hanesine pay çıkarılmasıdır.
Türkiye'nin Şii kuşağa karşı Arap dünyasında Sünni blok oluşturma misyonuna dönüşen ilişkileri bile görmezden gelerek İslamcılık adına alkış tutmanın anlamı, İslamcılar eliyle İslamcılıkla dalga geçilmesidir. ABD'li stratejisyenlerin bize imparatorluk hayalleri pompalaması ya da Bayan Clinton'un dünya devleri arasında bizi de göstermesinin arkaplanında küresel hegomanya için muhtemel müttefiklerine işaret ettiğini görmemek bunca tarihi tecrübeyi yok saymaktır. Hem İslamcılık tecrübesi hem bu ülkenin siyasi geçmişi, birikimi bunu anlamamız için yeterli olsa gerek.
Sorun pratik şartları nasıl değerlendireceğimizden çok bunu nasıl algılandığı ile ilgili.
- Kadınlardan tacizciye meydan dayağı!Füze yüklü Rus savaş gemileri Akdeniz'e ilerliyorMacron'dan dikkat çeken Suriye yorumuDiyanet İşleri Başkanı'ndan 'deizm' tepkisiTrump’tan Kuzey Kore çıkışı!İçişleri Bakanlığı mesaj ile uyardıBaşakşehir'e şok! Arda Turan ayrılıyorAnkaragücü Süper Lig yolunda farka koştuKılıçdaroğlu'ndan Baykal'a sürpriz ziyaretSergen Yalçın: Curcunanın göbeğindeyiz
- Bir Ayet
- Bir Hadis
- Namaz Vakitleri
- Hava Durumu
- “İman edenlerin Allah'ı zikretmekten ve inen haktan dolayı kalplerinin saygı ile ürpermesinin zamanı gelmedi mi? Daha önce kendilerine kitap verilip de, üzerinden uzun zaman geçen, böylece kalpleri katılaşanlar gibi olmasınlar. Onlardan birçoğu fasık kimselerdir.” (Hadîd, 16)
- “Dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allâh'ı zikretmek ve O'na yaklaştıran şeylerle, ilim (mârifet ilmi) öğreten âlim ve (Hakk'a lâyıkıyla kul olmak için) tahsil gören talebe bundan müstesnâdır.” (Tirmizî, Zühd, 14)
- için namaz vakitleri
İmsak 04:32 Güneş 06:07 Öğle 13:09 İkindi 16:54 Akşam 19:58 Yatsı 21:27 - 12°C Adana
- 12°C Adıyaman
- 6°C Afyon
- 1°C Ağrı
- 9°C Amasya
- 8°C Ankara
- 14°C Antalya
- 6°C Artvin
- 13°C Aydın
- 9°C Balıkesir
- BIST: 110.932 -1.06
- Altın: 175,230 0.06
- Dolar: 4,0581 0.43
- Euro: 4,9812 -0.14
Bir algı sorunu olarak “Ortadoğu açılımı”

Akif Emre / Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Hindistan’ın dökülen makyajı: Keşmir02 Mayıs 2017 Salı 12:02
- Mağduriyetten önce yüzleşme06 Ağustos 2016 Cumartesi 09:35
- Yol, şehir ve metal soğukluğu09 Temmuz 2016 Cumartesi 11:08
- Gönül-dağı29 Eylül 2012 07:34
- Kutsala hakaret 'nefret suçu' mudur?27 Eylül 2012 08:09
- Balyoz'un duygusal tarihi25 Eylül 2012 08:02
- Batı Suriye'yi anlayabilir mi ya da Bosna'yı anlamamış mıydı?20 Eylül 2012 07:56
- ABD, göstericilere hak verebilir mi?18 Eylül 2012 07:51
- Biz bu filmi görmüştük...13 Eylül 2012 08:19
- 'İktidar iğvası'na kapılmadan11 Eylül 2012 07:58
- "Beyaz Türk"ün "Beyaz Kürt"leşmesi08 Eylül 2012 08:12
- YAŞAM
- SİYASET
- DÜNYA
- EKONOMİ
Kadınlardan tacizciye meydan dayağı!
Silahla kafeteryayı bastı, Bakan aradı ikna etti
Afrin'den kaçan PKK'lılara ağır darbe
Bekir Bozdağ'dan 'Deizm' açıklaması
Sancar: Türk dünyasına borcunuz var
Çırak olarak başladı, ihracatçı oldu
3 kişinin yaşadığı köyde eşiyle yarışacak
Diriliş severleri çılgına döndü
Görünce şaşkına döndüler! Arılar yazdı...
İlginç erken seçim çıkışı: Oh çektim!
Nisan ayında oraya kar yağdı!
'Sarkıntılık edersem, beni vur' dedi, öldürüldü!
ÜYE İŞLEMLERİ