Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sinirli oluyorum

Sinirli oluyorum

Anlamaya çalışıyorum

Beş yıl sonra bir bebeğim dünyaya geldi. Şimdi üç aylık ve çok yaramaz... Doğduğunda normalin altındaydı bunun için, ilk bir ay çeşitli sorunlar yaşadık... Neyse ki toparlandı ama şimdi de meme almıyor... Doğumundan birkaç gün sonra memeyi bıraktı. Doktor mama verdi ama içim rahat etmediği için onu üç saat aç bile bıraktım ama yinede emmedi ve mamaya mecbur kaldım. Annemler ileride çocuğun çeşitli sağlık sorunlarının olabileceğini söylüyorlar ve ben gerçekten korkuyorum. Çünkü mamadan sonra çok fazla karın ağrıları oluyor ve mama gaz yapıyor. Vermesem neyle besleyeceğimi bilemiyorum. Bu sorunumu çözmek için, çeşitli kitaplar okudum, doktorla görüştüm mamanın bir şeye zararı olmaz diyorlar ama içim rahat değil... Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? M. K

Doktorunuzla görüşün

Bütün uzmanların üzerinde birleştiği şey, anne sütünün bebek için en ideal besin olduğu gerçeğidir. Ancak, çeşitli sebeplere bağlı olarak bebek anne sütünü alamadığında yerine uygun bir besini yine doktor tavsiye edecektir. Bu konuda doktorunuzla tekrar konuşun endişelerinizi dile getirin, umarım size gerekli bilgiyi verecektir. Bununla birlikte mamayı vermeden önce bebeği emzirebilir ve ardından mamayı verebilirsiniz. Ya da çocuğunuz biberona alışıp memeyi reddediyorsa, sütünüzü sağarak kaşıkla verebilirsiniz. Bu konuda bebeğin ihtiyacına ulaşmak ve onunla ilgili sorunları gidermek konusunda biraz da kendi hayal gücünüzü ve yeteneklerinizi kullanabilirsiniz... Ancak her şeye rağmen sorununuzu çözememişseniz doktorunuzun tavsiyelerine uymak kaydıyla alternatif ürünleri kullanmaktan başka seçeneğiniz yok. Bu dönem sorunu çözerken bebeğin gelişimine uygun olarak hareket edin ve onu azarlamayın, kızmayın, öfkenizi yansıtmayın... Biliyorsunuz bebeğin beslenme ihtiyacı kadar, sevgi ve ilgi ihtiyacı da önemlidir ve sevginin yoksunluğunda da farklı sorunlar ortaya çıkabilir.

Sinirli oluyorum
20 yaşında üniversite birinci sınıfa giden bir gencim. Geleneklerine bağlı dindar bir ailede büyüdüğüm halde arkadaş grubunun seline kapıldım ve dinimi hiç öğrenemedim. Şimdi üniversite okuyorum ve bitirince öğretmen olacağım... Ama idealim, öğrencilerime, dinini, kültürünü, geleneğini vermek ve onları Müslüman birer Türk genci olarak topluma hazırlamaktır. Bunun için kendim de aynı şekilde, kültürümü, dinimi bilmeli ve tatbik etmeliyim. Bunun için iki yıldan beri oruç tutuyorum arasıra geçirsem de namazlarımı da kılmaya çalışıyorum. Ama oruçluyken çok sinirli oluyorum ve etrafımdaki insanları kırıp geçiriyorum. Biraz iştahlıyım ve genellikle de sıkıntılarımı yiyerek atarım. Bunun için oruçluyken çok gergin oluyorum ve kendimi bir türlü toparlayamıyorum. Arkadaşlara soruyorum onlar da tam tersi, oruçluyken kendilerini daha huzurlu hissettiklerini söylüyorlar. Bunu biraz da kafama takıyorum... Acaba diyorum ben kötü birimiyim, ibadetlerimi aksattığım için mi böyle oluyor hiç bilmiyorum. Sizden, biraz daha relaks, biraz daha sakin olabilmem için tavsiyeler bekliyorum. Cevap yazarsanız sevinirim. A. Z.

Bu bir sorumluluktur

Bizler hayata diğer varlıklardan farklı olarak bazı sorumluluklarla başlarız. Bu sorumlulukları, aklımız irademiz, ve çevremizdeki insanların teşvikiyle öğreniriz. İfadelerinizden anladığıma göre, dinine, kültürüne bağlı bir aileniz var... Fakat siz gençlik döneminde sanırım biraz arkadaş grubunun etkisinde kaldığınızdan onlardan kopuk yaşamışsınız. Arkadaş faktörü ve grup dayanışmasının gençler için büyük önemi vardır. Bu nedenle gençlerimiz seçtikleri arkadaş gruplarını dikkate almalı ve kendilerini bu konuda kontrol etmelidirler.

Şu anda, hayatınıza yeni bir yön verdiğinizi ve ibadetlerinizi yerine getirmeye çalıştığınızı anlıyorum. Fakat oruç tuttuğunuz süreç içinde biraz gergin olduğunuzu ifade ediyorsunuz. Daha önceden sıkıntılarınızı yiyerek atlatmaya çalışmanızın da bunda etkisi olabilir. Bunu anlamak için bir doktorla görüşüp yaşadığınız sorunun değerlendirmesini alabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, öfkeli de olsanız, halsiz de düşseniz, oruç tutmaya mani olacak bir sağlık sorununuz olmadığı sürece bu sorumluluğu yerine getirmeniz yönündedir. Bu bizim Allah'a karşı sorumluluğumuzdur ve bu sorumluluk bizim kulluk bilincimizle yakından alakalıdır. Ve size şunu da ifade edeyim, ısrarla oruçlarınızı geçirmeden tutmaya çalıştığınız sürece yaşadığınız sorunlar bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Eğer bu durum sıkıntılarınızı yiyerek atlatmanızla alakalı bir durumsa alternatif çözüm yolları üzerinde durabilir ve sıkıntılarınızı, arkadaşınızla paylaşarak, günlük tutarak, gezintiye çıkarak atlatmaya çalışabilirsiniz... Ayrıca bir genç olarak cesurca sorununuzu bize yazdığınız için sizi tebrik ederiz. Anlıyoruz ki, bu küçük sorununuzu aşacak güç ve yeterliliğe de sahipsiniz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi