Necati Özfatura

Necati Özfatura

Rodos'ta şu an ne kadar Müslüman var?

Rodos'ta şu an ne kadar Müslüman var?

Rodos ve İstanköy’de yaşayan Müslümanların sayısı en az 5 bin civarındadır. Rodos’ta kullanılabilir ve Osmanlı dönemine ait 7 camiden sadece 1 tanesi açıktır. 6 cami kapalı olup, çürümeye terk edilmiştir. Müftü evi harabe halindedir. Yunan hükümeti ölen müftünün yerine birini tayin etmemiştir. İbadete açık olan İbrahim Paşa Camiinin imamı Batı Trakyalı İsmail Çakıroğlu bütün engellere rağmen Müslümanlara hizmet vermektedir. Rodos’ta yaşayan Müslüman Türklerin Müftüsü olarak İsmail Çakıroğlu’nun müftü olmasına dair istekler Yunan makamlarınca henüz kabul edilmemiştir. Vakit namazları, cuma ve bayram namazları ile dini eğitim 1999’dan bu yana Gümülcineli İmam İsmail Çakıroğlu tarafından yapılmaktadır.
İngiliz Daily Telegraph gazatesinin haberinde 2008 yılında yapılan araştırmalara göre AB’nin toplam nüfusunun yüzde 5’i Müslümandır. Ve bazı şehirlerde Müslümanların sayısı yüzde 20’lere ulaşmıştır. 2050 yılında AB’nin toplam nüfusunun yüzde 20’si yani 5’te biri Müslüman olacaktır. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in ilk camisini Ukraynalı Müslümanlar el birliğiyle yapıyor. Kiev’in ilk camisinin duvarlarına tuğlaları Müslüman ülkelerin büyükelçileri ve Ukraynalı Müslümanlar koydular. Camiin bir kısmı 2000 yılında tamamlanarak ibadete açılmış idi...
Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim’in açıklamasına göre erkek, kadın ve çocuk bu inşaatta çalıştı. İsmi “Ar-Rahman” olan bu cami “Ukraynalı Müslümanların kendi elleriyle kurduğu bir cami olarak tarihe geçecek.” Bayram namazlarında cemaatin sayısı en az 3 bindir. Tatar asıllı cami imamlarından Rüstem Gafurin’e göre Kiev’de 1913 yılında cami için temel atıldı. Komünist rejim inşaatı yıktı. Zaten 100 yıldan fazladır Kiev’de cami yok idi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev 104 yıllık “Moskova Merkez Camii”ni ziyaret etmiştir. 1917’den bu yana yasaklanan din eğitimi Rusya’da devlet eliyle verilecektir. Müslümanlara İslamiyet, diğer dindekilere kendi dinleri öğretilecek. Medvedev‘e göre 20 milyon Müslüman Rusya Federasyonu için zenginliktir. Merkez Camii 2011 sonunda ibadete açılacaktır.
.....
Not: İki kıymetli dostum Prof. Dr. Ramazan Ayvallı’nın “Peygamber Efendimiz-Onun Yolunda Olmak...” ve Mehmed Said Arvas’ın “Dua Reçetesi” adlı kitapları Babıali Kültür Yayıncılığından çıkmıştır. Her iki kitaptandan da büyük istifade edileceği kanaatindeyim. Tel: 0212 454 21 65 www.bky.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi