Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Başbakan Pakistan’da

Başbakan Pakistan’da

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, Pakistan’ı ziyaret etti. Türk Cumhuriyetleri ile birlikte Türkiye’ye en yakın devlet şüphesiz Pakistan’dır. Klasik coğrafyada Hindistan (Pakistan ve Bangladeş’le) denen Avrupa büyüklüğündeki kıt’ada yaşayan yarım milyara yakın Müslüman nüfus, dinlerini, Oğuzlar’ın Kayı boyundan büyük cihangir Sevüktekin oğlu Gazneli Sultan Mahmûd’a borçlu bulunduklarını biliyorlar.
Kuruluşundan (1947) beri Pakistan’la çok dostuz. Bağımsızlığında, bütün Türk edebiyatlarının en büyük şairi Yahyâ Kemal Beyatlı’yı büyükelçi atamıştık (o zaman Bangladeş de Pakistan’a dahildi). Böyle bir Pakistan’la ticaret hacmimizin 350 milyon dolar olması acayiptir. 80 iş adamı ile giden Sayın Başbakan, ilk hamlede 2 milyara çıkarmak için mutabık kaldı.
Bizdeki PKK gibi Pakistan’a da Tâlibân musallat olmuştur. PKK, Marksisttir. Tâlibân ise -tevbe estâğfirullah- İslâm namına Müslümanlar’ın başına belâ oldu. Kendini şerîatçi sanan bir terör örgütüdür, Müslümanlar’ı kesip biçiyor.
Afgan dilini konuşan kavmin yarısı Afganistan’da, diğer yarısı Pakistan’ın Afgan sınırındaki eyaletinde yaşar (merkez Peşâver). Üstelik şimdi milyonlarca Afganistanlı Afgan, Pakistan’a sığınmıştır. Afganistan’da NATO ile savaşan Tâlibân, bir İslâm cumhuriyeti olan Pakistan’ın Müslümanlığını beğenmeyip bu eyalete de musallattır.
Pakistan, Türkiye büyüklüğünde, nüfus bakımından dünyanın 6. devletidir. Türkiye gibi Amerika’nın müttefikidir. Halkı Müslüman Keşmir’in üçte biri Pakistan’da, üçte ikisi Hindistan’da, kuzeyde birkaç ilçe Çin işgalindedir. Türkiye Cumhuriyeti, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka ile de dosttur. Prof. Davutoğlu, bu muazzam coğrafyada, sıfır ihtilâfa dayanan dış politika görüşlerini uygulamakta zorluk çekmeyecektir.
Başbakan Erdoğan, Pakistan’dan İran’a geçiyor. Washington, başbakanımızın Tahran’da attığı her adımı izleyecek, telaffuz ettiği her kelimeyi analiz kuruluşlarına havale edip değerlendirecektir. Amerika ile ilişkilerimizin barometresi İran’dır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi