Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Elimde değil

Elimde değil

40 yaşında bir esnafım. Hamdolsun, huzurlu bir aile hayatım ve iyi bir arkadaş çevrem var. Ama hayatta öyle şeylerle karşılaşıyorsunuz ki, bazı şeyler elinizde olmuyor ve istemeden karşınızdaki insanları kırabiliyorsunuz. İşle ilgili bir takım sıkıntılarım oluyor ve sıkıntılı olduğum günlerde eşimi de çocuklarımı da kırabiliyorum. Son birkaç yıldan beri, elimde olmadan sevdiğim insanları incitiyorum. Sebebini hiç bilmiyorum ama gergin ve sinirli oluyorum, küçük bir şeyde patlayacak duruma geliyorum. Rahmetli annem, yıkmak kolay da yapmak zor derdi. Evliliğimizde eşimin de benim de çok fedakarlığımız oldu. Çocukları büyüttükten sonra daha rahat sohbet edebiliriz diye düşünüyorduk. Ama bendeki bu sebepsiz strese bağlı olarak böyle bir ortam oluşturamadık. Bana neler tavsiye edersiniz? R M

Yardım alabilirsiniz

Stres genellikle, olumsuz yaşam koşullarına ya da, hayat düzenimizin bozulmasına, ölüm, ayrılık, ekonomik sorunlar, hastalıklar, depresyon durumu, travmalar ve çeşitli kayıplarımız neticesinde gelişen bir patolojidir. Özellikle kayıplarımızı takip eden stres durumu, ilk 3. ay içinde gelişebilir ve bizi etki altına alabilir. Bu durumda yapabileceğimiz ilk şey, stresi tetikleyen olayı tanımak ve tanımlamak olmalıdır. Eğer strese sebebiyet veren etkeni ortadan kaldırma şansımız varsa önce bunun üzerine yoğunlaşmalı ve stres kaynağını alanımızdan uzaklaştırmalıyız. Ancak stresin kaynağı kayıp bir nesne ile ilgiliyse, bu durumda olay travmayla birlikte ele alınmalı ve uzman yardımından da faydalanılmalıdır.

Size öncelikle stres ve gerginliğe neden olabilecek etkenler üzerine yoğunlaşmanızı ve bu etkenleri ortadan kaldırmaya gayret göstermenizi tavsiye ederim. Sorunu kendi çabanızla çözemediğiniz takdirde ise yardım alabilirsiniz....

Ayrıca, kendinize yeterince vakit ayırın, spor ya da yürüyüş yapın. Ailenizle birlikte vakit geçirmeye çalışın. Mümkünse bir tatil planı yapın. İbadetlerinizi yerine getirmeye çalışın ve özellikle namazlarınızda dua edin ve bol bol Kur'an okuyun.

Hayvanları seviyor
8 yaşındaki kızım hayvanları çok seviyor. Daha önceden iki tane kuşu vardı, kaçtılar ve bir daha geri dönmediler. Kızım kuşlar evden kaçtıktan sonra çok üzüldü, günlerce ağladı. Şimdi de tutturmuş kaplumbağa alın diyor. Komşunun küçük su kaplumbağaları var, hafta sonları onları sevmeye gidiyor ve aynı şekilde kendisine de kaplumbağa almamızı istiyor. Laf anlatamıyorum, çünkü çok inatlaşıyor. Ondan iki yaş büyük bir de oğlum var, o da " kardeşime kaplumbağa alacaksan, bana da köpek al" diye çıkışıyor. İstanbul'da yaşıyoruz, hayvana ayıracak vaktimiz filan yok ama çocuklara bunu anlatamıyorsunuz işte... Fatma hanım çocukları bu konuda nasıl ikna edebilirim? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Duygularınızı paylaşabilirsiniz

Çocuklar, sosyalleşme sürecinde, toplumun kurallarını ve bazı davranış kalıplarını ailenin ve çevrenin desteğiyle öğrenirler.

Bu dönem, çocukların hayvanlarla ilişki kurmaları ve onların bakımlarını üstlenmeleri bazı davranışların gelişmesine katkı sağlayabilir. Çocuk karşısındaki canlının ihtiyaçlarını karşılama, onunla empati kurma ve karşılıksız yardımcı olma davranışlarıyla şefkat ve merhamet duygularını geliştirebilir.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, yaşadığımız şehirde hayvan besleme imkanlarımız yok. Ama kısıtlı imkanlarınızı kullanarak, evde bir kuş besleyebilir, ya da kızınızın istediği kaplumbağayı alabilir ve çocuğunuzun hayvanlarla iletişim kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Kızınıza kaplumbağa aldığınız takdirde oğlunuzun da köpek almanız için ısrarcı olabileceğini belirtmişsiniz. Bu durumu oğlunuza izah edebilir, " yaşadığınız ev ortamının köpek beslemeye müsayit olmadığını ama kaplumbağanın bakımının daha kolay olduğunu..." izah edebilir ve bu hayvanı onlar için aldığınızı bakımını da birlikte yapabileceklerini ifade edebilirsiniz.

Kızınızın daha önceden kuşlarının kaçtığını ifade ediyorsunuz. Böyle durumlarda sakın " boş ver bir daha alırız..." türünden cümleler kurmayın, onun duygularını paylaşın ve çocuğun yaşadığı travmayı atlatması için yardımcı olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi