Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Çölde Binbir Gece

Çölde Binbir Gece

En büyük ve en uzun dinî bayramımız sona erdi. Liderlerimiz bayramda da atışmayı ihmal etmedi. Bugünler içinde dünyada en dikkati çeken gelişme, Dubai şeyhliğinin yabancı bankalardan aldığı kredi taksitlerini erteleme kararı oldu.
Dünya, yüzyılın büyük finans krizini yaşamakta devam ederken, krizi körükleyen tasarruflardan çekiniyor. Ancak petrol ve gaz zengini Ebû Dabî şeyhliğinin, Dubai borçlarına sınırlı da olsa sahip çıkması, yeni bir krizi önledi denebilir. Ama kriz atlatılmış sayılmıyor. Türkiye’ye bile sıçraması küçük olsa da ihtimal dahilinde. Zira Dubai, İstanbul’da büyük yatırımlara başlıyordu. Birleşik Arap Emîrlikleri’nde Türk şirketlerinde 6.000 Türk’ün çalıştığını da eklemek gerekir.
Körfez’de Binbir Gece, bize göre, devam edecektir. Diğer 5 Körfez monarşisi (Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman), yardımcı olacaklardır. Emîrlikler’de büyük yatırımları bulunan Amerika ve İngiltere, hattâ Avrupa Birliği, destek verecektir. Ancak Dubai’nin, Orta Doğu’nun finans merkezi olmak iddiasının zayıfladığını kabul etmek gerekir.
Dubai’nin çölde “Binikinci Gece” oluşturmak projesini, daha rasyonel yatırımlar için kısıtlayacağı tabiidir. Dünyanın en yüksek yapısı 818 metre yüksekliğinde Burc Dubai, cuma günü açılışını yapacak. Ama alıcı, kiracı, müşteri bulmakta zorlanacaktır. Arz dediğimiz küçük gezegen tarihinin en zengin dönemini yaşıyor ama, refah o kadar da yaygın değildir. 7 milyara yaklaşan nüfusun baskısı artacaktır.
83.657 kilometrekare çöl üzerinde petrol ve gaz sayesinde süper zenginlik gerçekleştiren 3.3 milyon nüfuslu Birleşik Arap Emîrlikleri, kendisi gibi süper dünya zenginlerine dönük turizm politikasını, şüphesiz başka alanlara kaydıracaktır. Dubai krizinden domino etkisi beklenmiyor.
Yarın, dostumuz Birleşik Arap Emîrlikleri’nin kuruluş yıl dönümü, millî günüdür, kutluyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi