Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İnsan isterse başarabilir

İnsan isterse başarabilir

2 çocuk annesi bir bayanım. Dindar bir ailede büyüdüm. Babam, bilgili, merhametli ve örnek bir babaydı. Bize dinimizi sadece yaşamayı değil, tebliğ yapmayı da öğretti. İlahıyat fakültesi birinci sınıfta birini sevdim ve evlenmek istedim. Babam okulumu bitirmemi istedi ama o günlerde bunun önemini pek kavrayamadım ve eğitimi bırakıp evlendim.

Evliliğimden bir sorunum yok, birbirinden tatlı iki çocuğum var. Evde çocuklarımın bakımıyla ilgileniyor ve onları yetiştirmeye çalışıyorum. Dışarıda bir şeyler yapmaya vaktim kalmıyor. Buna çok üzülüyor ve kendimi geliştirerek evimde bir şeyler öğreniyordum. Sahabenin hayatını okurken onların ilme olan aşkları ve özellikle Suffa'da yetişen sahabeler beni çok etkiledi... Ve evimde neler yapabileceğimi düşündüm ve bunun için bir program hazırladım. Dini sohbetlere katıldım, değer verdiğim bir hocamdan destek aldım ve evimde okuyarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Ama babamın da tavsiye ettiği gibi bildiğimizi öğretmek ve tebliğ yapmak önemli bir sorumluluktu... Bunun için, apartmandaki hanımlara bir şeyler anlatmaya başladım. Onlar da düzenli bir şekilde devam ettiler ve beş yıldan beri birlikte dini dersler yapıyoruz. Bu tecrübemi hanım arkadaşlarımla paylaşmak için yazdım. İnsan isterse evinin işini yapabiliyor, çocukların bakımıyla ilgilenebiliyor ve bu arada kendini de geliştirebiliyor. M. C.

Evlerimizi okula çevirebiliriz

Bizler yaşadığımız sorunlara bağlı olarak eğitim hayatımızda çeşitli tıkanmalar yaşadık. Bu tıkanmalar üretebilirliğimizi kısmen etkilese de, sizin gibi sorunların üstesinden gelerek kendini yetiştiren hanımlarımızın sayısı az değildir... Bilindiği üzere, kadınlarımızın bir kısmı ekonomik sebeplere bağlı olarak, bir kısmı özel nedenlerle bir kısmı da başörtüsünü çıkarmak istemediğinden eğitim hayatlarına devam edemediler. Ancak, bütün bu çıkmazlar, bizi çeşitli arayışlara götürdü. Bizler bu kısıtlı imkanlar dahilinde imkanlar ortaya koyarak bir şekilde kendimizi geliştirmeye çalıştık. Bu anlamda sizin mücadelenizin de bir çok kişiye örnek olabileceğini düşünüyorum. Burada daha çok üzerinde duracağımız husus ise, bilgiye ulaşma noktasında çok çeşitli kanalların olduğu gerçeğidir. Bunun için, evimizin bir odası da, bize yön gösterecek bir kişinin desteği de, kendi imkanlarımız doğrultusunda yaptığımız çalışmalarımız da bir ilim merkezi olabilir. Ya da evlerimizi okula dönüştürebiliriz... Okullar biter, eğitim süreçleri bir noktada sona erer ama bilgiye ve öğrenmeye olan ihtiyacımız hayat boyu devam eder. Bunun için, en azından evimizin bir odasını okula çevirebilir burada ihtiyacımız olan bilgiye ulaşabilmek için çaba sarf edebiliriz.

Cemaate girmem şart mı?
20 yaşında bir öğrenciyim. Üniversitede bir arkadaşla tanıştım ve onun sayesinde dinimi öğrenmeye çalışıyorum. Arkadaş gerçekten çok azimli biri. Kitap okuyor, çeşitli derslere katılıyor ve çok ta kültürlü biri. Ben de onun bilgilerinden faydalanmaya gayret ediyor ve Kuran okuyorum. Ama daha yolun başındayım, daha öğreneceğim çok şey var bunu biliyorum... Arkadaşın bir cemaati var ve beni de buraya teşvik ediyor. Dinimi öğrenmek ve yaşamak istiyorum ama bunun için bir cemaate girmem şart mı bunu bilmiyorum. Ben bir gruba girmeden dinimi yaşamak istiyorum. K. Ş.

Kur'an ve sünnet rehberimiz

Dinimi yaşamak istiyorum ama bunun bir cemaate girmem şart mı diye soruyorsunuz. Bu konuyu dini konularda, söz sahibi hocalarımıza sormanız daha doğru olurdu. Yine de, inanan bir Müslüman olarak size birkaç tavsiyede bulunabilirim. Öncelikle kılavuzunuzın her zaman Kur'an ve Sünnet olmasını tavsiye ederim. Kişiler hata yapabilirler, her zaman doğru davranış modelini sergileyemeyebilirler fakat Yaratıcımız bizlere Kitabıyla ve gönderdiği peygamberiyle doğru yolu göstermektedir.

Ayrıca, insanlarla ilgili kriterlerinizde de, filana bağlı ya da şuna bağlı biri türünden düşüncelere kapılmak yerine, Kuranı ve Sünneti nasıl yaşıyor düsturuna bakınız. Bu anlamda, her cemaatte, her grupta her alanda, Dinin emirlerini yaşamak ve yaşatmak için elinden geleni yapan ve bu konuda büyük mücadele veren kimseler vardır ve bu insanlar örnek şahsiyetlerdir. Biliyorsunuz dinimiz evrensel bir dindir ve kimsenin tekelinde de değildir. O yüzden , dikkate alacağın temel ilkeler her zaman Allah'ın buyrukları ve Resulullah'ın sünneti olmalıdır. Bunun için dini bilgilerinizi geliştirebilir, çevrenizde bulunan çeşitli ders halkalarına, çalışma gruplarına dahil olabilirsiniz. Dinin temel dinamiklerini anlama ve öğrenme hususunda ise çevrenizdeki kimselerden destek alabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi