Mahir Kaynak

Mahir Kaynak

Tersi doğru

Tersi doğru

Son günlerde Öcalan ve PKK lehine gösteri yapan, sokakları savaş alanına çeviren, halkın can güvenliğini tehlikeye sokan eylemler nasıl bir sonuç doğurur?
Bu eylemler halkta, haklı olarak, lehine gösteri yapılan kişi ve örgüt aleyhinde ciddi bir tavır oluşmasına neden olmaktadır. Bundan sonra hiç kimse bu kişi ve örgüte yönelik olumlu bir karar alamaz. Bu eylemi yaptıranlar ve onları destekleyenler bunu bilmiyor mu?

Bu soruya vereceğim cevap “biliyorlar ve bu sonucu doğurmak için eylemleri düzenliyorlar” olacaktır. Çünkü Kürtleri siyasi olarak kontrol eden güçler hem PKK’ya hem de onun kurucu liderine karşıdır. Yani bu hareketi etkisiz hale getirmek için sokak eylemleri düzenliyor ve halkta oluşacak olumsuz duygular sonucu bu hareketin devlet tarafından etkisiz hale getirilmesi ve liderinin ebediyen hapishanede tutulmasını sağlamak istiyorlar.

Sözlerim bir tarafın lehine yorumlanmamalıdır. Sadece bir iç çatışmanın fotoğrafını çekmeye çalışıyorum. Kürt sorununu incelerken yaptığımız en büyük yanlışlık bu kitlenin yönlendirilmesi ve yönetiminde var olan rekabeti incelemememiz ve onları tek bir vücut gibi görmemizdir. Oysa PKK başlangıçta bu iç çatışmanın bir ürünü olarak doğmuştu ya da mücadelelerinin asıl hedefi Kürtleri kontrol altında tutan güçtü. Ancak bu güç siyasi açıdan da etkin olduğu için siyasal iktidarları etkileyebiliyordu ve çatışmanın yönünü devlete yöneltmekte başarılı oldular.

Demokratik açılım bölgede yeni bir siyasi yapılanmaya yol açacak ve muhtemelen bölge halkını temsil eden kişiler değişecektir. Bu sadece kişilerin değişmesine değil politik tavrın da değişmesine yol açacaktır.

Eğer önümüzdeki günlerde DTP kapatılırsa bu gelişmenin önü açılmış olur. Şüphesiz kapatılan partinin yerini alacak bir oluşum için hemen çalışmalar başlayacaktır. Sorulması gereken soru bu yeni oluşumun politik tavrının ne olacağıdır.

Benim tahminim, belki de temennim, yeni oluşumun Türkiye ile özdeş ve onun sorunlarını çözmekte yardımcı, ırkçı söylemlerden uzak, demokratik açılımın verdiklerini yeterli kabul eden, bölgedeki ekonomik yapının ve bunun etkisiyle sürmekte olan ilkel törelerle mücadele eden, insan ve kadın haklarını savunan bir oluşumun ortaya çıkacağıdır. Bu gerçekleşirse Türkiye ve onun tüm vatandaşları önümüzdeki uygun ortamın yaratacağı imkanlardan faydalanabilecek. Geleceği sadece ekonomik gelişmelerle ve onun sağlayacağı refahla sınırlı tutmak yanlış olur. Türkiye ırk ve inanç farklılıklarını bir sorun olmaktan çıkarmış, geçmişindeki var olan olumlu değerleri çağa uydurarak, hiç kimseye özenmesine ve taklit etmesine gerek bırakmayacak yaratıcı insanlara sahip bir topluma dönüşebilir.

Kürtler hep talep eden, istekleri gerçekleşmezse kırıp dökme şantajına başvuran bir kitle olmaktan çıkıp geleceğin inşasında gayretli ve yaratıcı insanlar olmalıdır. Bir kişinin hapishanedeki odasını büyütmek için otobüs yakıp masum insanların hayatını tehlikeye atmak küçüklüktür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mahir Kaynak Arşivi