Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Müjdenin yerini hayal kırıklığı almasın

Müjdenin yerini hayal kırıklığı almasın

Yeni yılın bütçe rakamlarına bakıldığında Başbakan'ın Salı günü emekli maaşları ile ilgili yapacağı açıklamasının müjde anlamına gelmesi zor görünüyor. Ancak, başka yerlerden aktarılarak gerçekten emekli aylıklarında müjde anlamına gelebilecek bir düzenleme yapılırsa bilinmelidir ki gerçek ihtiyaç sahiplerine kulak verilmiş olunacaktır. Ancak bu noktada emekli aylıklarının tabanı kaç liraya çekilirse müjde anlamına gelir? sorusunun cevabı önem kazanıyor. Şu anda SSK emeklilerinin taban maaşı 600-640 lira arasındadır. Buna göre elbette her emeklinin gönlündeki taban rakam farklı olabilir. Ancak emekli aylıklarının tabanının bin liraya çekilmesi gerçekten emekliler için müjde anlamına gelir. Ancak, taban 700-750'ye çekilecek olursa böyle bir düzenlemeden iyileştirme diye söz etmek mümkün olabilir ama kesinlikle müjde anlamına gelmez. Çünkü, daha emekli aylıklarında iyileştirme gündeme gelmeden pek çok alanda zamlar açıklandı. Önümüzdeki ay da doğalgaza zam geleceğe benziyor. Bakanın açıklamasından ben bu sonucu çıkardım. Çünkü Ocak'ta zam yok demek Şubat'ta olabilir anlamına geliyor. Kısacası ulaşımdan yakacağa her alanda gelen zamlar zaten daha açıklanmamış artışın bir kısmını alıp götürmüştür.

Emekliler için müjde olabilecek rakamı bin lira olarak düşünüyorum ama bu rakamın da girmek için çırpındığımız AB ülkeleri ile mukayese edildiğinde fazla bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Ancak, kendi şartlarımıza göre tabının bin lira olarak belirlenmesi gerçekten emeklilerimiz için müjde anlamına gelebilir. Ancak bu rakama çekmeye imkanların elvermediği ileri sürülebilir. O zaman hiç olmazsa tabanın 850-900 liraya çekilmesi gerekir ki yapılan işin adı müjde olmasa bile iyileştirme olsun, emekliler biraz nefes alabilsin.

Anadolu'nun çeşitli şehirlerine çeşitli ülkelerden gelmiş Avrupalı turistlere sıkça rastlıyoruz. Onları görünce insan imreniyor. Çalışmış, emekliliğe hak kazanmışlar ama evlerine mahkum olmamışlar, ülke dışına gidebiliyor, tatil yapabiliyorlar diye düşünürüz. Halbuki bizim emeklimizin büyük bir bölümü için bırakın yurt dışı seyahati kendi ülkemiz içinde bile tatile gitme imkanı yok. Diyelim ki emeklimiz 15 günlük bir tatil için Anadolu'nun bir köşesine gitti.. Bunun oluşturacağı açığı bir yıl boyunca kapatmak için uğraşır. Kısacası ülke olarak ne insanımızı çalıştırmayı ne de iyi bir emeklik dönemi geçirtmeyi sağlayabilmiş değiliz.

Emekliye müjde anlamına gelebilecek bir zammın ülke ekonomisi açısından da çok büyük önemi ve katkısı olacaktır. Unutulmamalıdır ki emeklinin maaşında oluşacak artış aynen ülke ekonomisine geri dönecektir. Emekliler para biriktiren kesim değildir, zaten böyle bir imkanı da olmamıştır. Sadece pek çok ihtiyacını imkansızlık sebebiyle ertelemişlerdir. Maaşlarında ciddi bir artış olması emeklilerin erteledikleri ihtiyaçlarını temine yöneltecektir.

Bunun yanında aldıkları emekli aylığı yetmediği için çalışmak zorunda kalan emekliler vardır. Bilinmelidir ki emeklilerin aldığı aylık kendilerine yetecek bir seviyeye çıkartıldığı takdirde pek çok emekli emekliliğin tadını çıkarmayı düşünecektir. Kısacası işsizlere iş imkanı doğacaktır. Bu da sanıyorum ekonomimiz açısından önemli bir katkı olacaktır. Bu bakımdan emeklilerde gerçekleştirilecek iyileştirme için bütçe rakamları ile sınırlı kalınmasının iktidara da bir faydası olmayacaktır. Bu köşede daha öncede ifade ettim. Ekonominin canlanması devletin vergi gelirlerinin artması emekliler, işçi ve memur gibi dar gelirli kesimlerin piyasaya girmesi ile mümkündür. Bu kesimlerin alım gücünün artması küçük esnafın ayağa kalkması, birbirine bağlı olarak imalat sektörünün de canlanması demektir. Olayın sadece emekli aylıklarının artrılması şeklinde görülmesi ve bunun bütçeye getireceği yük olarak algılanması makro ekonomi açısından yanlış bir bakış açısı olur. Bunun için Salı günü Başbakan Erdoğan'ın açıklayacağı yeni emekli aylıklarının gerçek bir müjde olması demek sadece emekliler için gerekli değildir. Ülke ekonomisi açısından da itici güç anlamına gelecektir. Dileriz aylardan beri bir beklenti içinde sokulmuş olan emekliler Başbakan'ın açıklaması ile gerçek bir sevinç yaşarlar. Yaşlılarını unutanlar bilmelidirler ki Allah ömür verirse bir gün kendileri de o yaşlılar arasında yerlerini alacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi