Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hayatımın hatasını yaptım

Hayatımın hatasını yaptım

Beş yıl önce çalıştığım hastanede biriyle tanıştım. Tanışmamızdan birkaç ay sonra benimle evlenmek istediğini söyledi. Eşinden ayrılmıştı ve iki çocuğu da eşinin yanındaydı. Onu sevdim, ailemi karşıma alarak onunla evlenmeye karar verdim. Ama meğer ailem ne kadar haklıymış evlendiğim gün dünya başıma yıkıldı ve hayatımın hatasını yaptığımı anladım. Daha ilk hafta beni aşağılamaya küçük görmeye başladı. Hata yaptığımı anlamıştım ama artık geri dönemezdim sabretmeye çalıştım. Eşim bütün insanları küçük gören, bencil biriydi.

İnsanların kendisine hayran olduğunu ve Türkiye'ye böyle insanların pek gelmediğini fakat kıymetinin bilinmediğini söylüyor ve beni küçük düşürecek hareketler yapıyordu. Üçüncü yılın sonunda dayanamayıp ayrıldım. Görümcemin ifadelerine göre ayrılığımızın ardından o da bunalıma girip tedaviye başlamış. Doktor narsist kişilik bozukluğu üzerinde durmuş ve tedaviye devam etmesi gerektiğini söylemiş. Ama benim doktora ihtiyacım yok deyip bırakmış. Şimdi beni arıyor ve geri dönmemi istiyor. Gitmek istemiyorum ama ailemle de sorunlarım var, bana neler tavsiye edersiniz?

Beklentilerini ifade edin

Narsist kişilik bozukluğunda kişi, başkalarının duygu ve düşüncelerine gerekli ilgiyi gösteremez, empati kuramaz ve kendisini dünyanın merkezinde görür.

Yoğun bir üstünlük duygusu içinde olan bu kimseler, hayatlarını çevrelerindeki insanların onayını, beğenisini ve hayranlığını kazanabilmek için harcarlar ve dış dünyadan gelen küçük bir eleştiriyi dahi kabul edemezler. İnsanların ilgi ve beğenisi peşinde koşan narsist kimseler, çevrelerinde sevilmediklerinde ise derin bir boşluk duygusu anlam yoksunluğu ve hayattan keyif alamama durumu içine girerler. Bu yönüyle aslında başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. Ve iç dünyalarında çok mutsuz ve yalnızdırlar. Fakat bunu belli etmemeye ve her zaman güçlü görünmeye çalışırlar.

Size, kararlarınızı yeniden gözden geçirmenizi, ailenizle olan sorunlarınıza odaklanarak önce buradaki sorunlarınızı çözmenizi ve onların da desteğini almanızı tavsiye ederim. Eğer her şeye rağmen eşinizle evliliğinize tekrar devam etmeyi düşünüyorsanız onun tedaviyi tamamlamasını ve ilişkilerinizi beklentileriniz doğrultusunda biçimlendirmesini söyleyebilirsiniz. Ancak bu konuda düşüncelerinizi net bir şekilde ifade etmeli ve evlilikten beklentilerinizi ortaya koymalısınız.

Çok pişmanım
25 yaşında üniversite mezunu bir gencim. Dindar bir ailede büyüdüm ve hamdolsun dinimin emirlerine riayet etmeye çalıştım. Üniversite son sınıfta bir kızla tanıştım. O dindar biri değildi ama iyi bir insandı. Arkadaşlığımız sürdü ve evlenmeye karar verdik. Ailemin de onayıyla söz yaptık. Sözlümle konuşuyor ve ortak hayaller kuruyordum. Bu dönem dinimin koyduğu ilkeleri bildiğim halde bazı hatalar yaptım ve İslami ölçüleri biraz aştım. Aslında ben nasıl olsa evleneceğim diye düşünüyordum ama kız hiç beklemediğim bir zamanda bir başkasını sevdi ve beni bıraktı. Onu unutabilmek için epey tedavi gördüm ama o dönem işlediğim günahları nasıl telafi edebilirim, bunun için neler yapabilirim bilemiyorum. Çok kötüyüm, vicdan azabı çekiyorum lütfen bana tavsiyelerde bulunun. H. K.

Allah'ın rahmeti büyüktür

İnsanız, hata yapmaya müsait bir yapımız var. Rabbimiz bizlerin bu zaafını bildiği için, günaha giden yolları anlatarak bizleri uyarıyor ve yapılan hatalar için de tövbe etmemizi tavsiye ediyor. Yaşadığımız dünya maddi manevi hastalıklarla, iç ve dış tehlikelerle dolu... Böyle bir dünyada kendimizi koruyabilmek için Allah'ın emirlerine ve Efendimizin sünnetine sıkısıkıya tutunmamız gerekiyor. Ancak, nefsimize uyup da hata yapmışsak, burada tövbe etmemiz ve aynı hatayı tekrar etmemeye gayret göstermemiz gerekir. Bu soruyu dini konularda söz sahibi hocalarımıza sorarsanız size daha teferruatlı bir cevap verecektir.

Unutmayın ki, Rabbimiz rahmet ve şefkatiyle bizleri kuşatıyor ve bizlere rahmet yağdırıyor. Onun rahmetinden umudunuzu kesmeden tövbe edin ve ona sığının. Allah Kur'an'da zinaya yaklaşmayın diyerek müminleri uyarıyor. Burada bizlere düşen zinaya götürecek yollara girmemeye ve yaklaşmamaya özen göstermek ve bu konuda Allah'tan yardım dilemek olmalıdır. Elbette hatalarımız vicdanımızı rahat bırakmaz ve derin bir sancıyla bizi sarsar. Böyle zamanlarda tövbelerinizi tekrar edin ve aynı hatayı bir daha yapmamaya gayret gösterin. İnsanız hata yapabiliriz ama müminler, yaptıkları hatadan hemen dönerler ve tövbe ederek aynı hatayı tekrar etmemek için gayret gösterirler. Bunun başka ilacı yok, tövbe etmek ve istikamet üzere bir hayat yaşamak zamanla acılarınızı azaltacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi