Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çok etkileniyor

Çok etkileniyor

5 yaşındaki oğlum çizgi fimlerdeki kahramanları taklid ediyor ve film başladığında dünyadan kopuyor. Ama buradaki şiddet olaylarından ve olumsuz kelimelerden de aynı şekilde etkileniyor ve aynı şekilde kardeşine vurmaya başlıyor. Ben çocuk eğitimiyle ilgili çalışmalara katılıyorum, kendim evde okuyorum ve çocuğun izleyeceği filmleri seçmem gerektiğini biliyorum ama o beni hiç dinlemiyor. Oğlum kendisi ne istiyorsa onu izliyor. Oğlumun buradaki kahramanları örnek alıyor olması ve kardeşine vurması ona zarar vermesi beni korkutuyor. Bu konuda neler yapabilirim?

Seçici olmak gerekir

Çocuklar küçük yaştan itibaren taklit yetenekleriyle hayata uyum sağlamaya çalışırlar. Bu dönem aile içinde çevrede ya da filmlerde örnek aldıkları kahramanları içselleştirerek onlar gibi olmaya çalışırlar. Günümüz dünyasında çocuklar daha ziyade rol modellerini filmlerden ya da güçlü gördükleri beğendikleri kişilerden seçiyorlar. Çocuk izlediği film kahramanlarından etkileniyor, onları örnek alıyor. Bunun için aileler çocukla işbirliği yaparak onların izlediği filmleri seçmesine ve doğru modelleri benimsemesine yardımcı olmalıdırlar. Çünkü çocuklar bu yaşlarda, izledikleri kahramanların öykülerini gerçek zannederler olayları gerçekçi bir şekilde değerlendiremezler. Dolayısıyla hayatlarından etkilendikleri kahramanlar gibi davranmaya, kardeşlerine ya da arkadaşlarına vurma davranışı göstermeye başlarlar. Bu nedenle oğlunuzla konuşun ve ona alternatif filmler sunun bunlar arasında seçim yapmaya çalışın. Ancak bu konuda onunla işbirliği yaparak, alternatifler arasında seçim yapmasına fırsat tanıyın.

Saçma geliyor
Lise son sınıfta okuyorum. Okuldaki idarecilerle aram hiç iyi değil. Her şeyime karışıyorlar, çok katı kurallar koyuyorlar. Bazı öğretmenlerle de sorunum var. Her zaman beni suçluyorlar ama ben onların bizler için belirledikleri o katı kurallara hiçbir anlam veremiyorum. Bir de bu kurallara uymadığımızı düşünerek bize baskı yapmalarını kabul edemiyorum. Evin tek çocuğuyum ve annemle babam beni hiç üzmediler. Ama okulda işitmediğim azar kalmadı. Neyse ki, bu yıl okulu bitiriyorum. Ama benden sonra gelecek arkadaşlarımın daha rahat okumalarını istiyorum, bilmiyorum hatamı ediyorum... N. K

Hayatın da kuralları var

İnsan olarak evrende özel bir konuma sahibiz. Ancak bu özel konumu koruyabilmemiz için bazı sorumluluklar alırız ve sorumluluklarımız her zaman kurallar bağlamında belirlenir. Yaşadığımız dünyada hiçbir şey kuralsız kanunsuz değildir. Her şeyin kendi içinde bir kuralı vardır ve kurallar hayatın düzenini sağlar. Uymakla zorunlu olduğumuz bütün kurallar ihtiyaçlarımızda doğar. Dolayısıyla ister okulda olsun, ister evde ya da sosyal alanda olsun uymakla yükümlü olduğumuz sorumluluklarımız bizim için ve çevremiz için gereklidir bir ihtiyacı doldurmaktadır.

Okuldaki kurallar size anlamsız geliyor olabilir ve bu konuda çevrenizdeki insanlarla çatışıyor olabilirsiniz. Bu anlamda, kuralların esnetilmesi ve siz gençlerin de uyum sağlayabileceği normlara getirilmesi önemlidir. Ancak kuralları hayatımızdan tamamen çıkaramayız. Eğer kurallara uyum sağlamak bizler için önemli bir sorumluluk olmasaydı Rabbimiz bizleri emir ve yasaklarıyla insan olmaya davet eder miydi? Bu nedenle uymak zorunda olduğunuz kuralların bulunduğumuz alanın huzuru açısından gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak size uymanız konusunda telkin edilen şey, Allah'ın buyruklarıyla örtüşmüyorsa, bulunduğunuz ortamdaki insanlarla çatışmadan düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi