Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Zaman akıp gidiyor

Zaman akıp gidiyor

Gençlik döneminde duygusal dalgalanmalar yaşarız. Hayat gözümüzde uzadıkça uzar. Kendimizi dünyanın merkezinde görürüz... Otuzlu yaşlar, kırklı yaşlar ellili yaşlar çok uzaklardaymış gibi gelir. Hayat hiç bitmeyecek ve ömür sürecimiz hiç tükenmeyecekmiş zannederiz.

Hatalarımızın çoğunu bu dönem yaparız... Orta yaşlarda geriye dönük pişmanlıklarımız vardır... Ama yine de gençlik özlemle bahsettiğimiz bir dönemdir. Büyük babam "Eğer gençliğimin geri gelebileceğine inansam bütün servetimi verirdim" derdi. Ama ne yazıkki ne geçmişi ne de geleceği yaşadığımız zamana taşıyabiliyoruz.

Efendimiz "Gençliğin tehlikelerinden sakınınız" buyurur. Gençlik dönemi, hayatımızın güç ve enerji yönünden en verimli en yoğun dönemidir. Ancak genç duygularını kontrol etmekte zorlandığından ve hislerine göre hareket ettiğinden çeşitli suç unsurlarına yönelebilir. Bu dönem kişinin kendini koruyabileceği en etkin ilaç ise maneviyattır...

Zaman bize verilmiştir. Gençlik döneminde ise, kişi zamanın içini dolduracak bir çok imkanlara sahiptir. Genç, sağlık, güç ve zihinsel aktivasyonuyla zamanı lehine çevirmektedir. Zaman insanın kazanç tarlasıdır. Kişi zamanın kanatlarında Cennetini görür ve oraya doğru ilerler.

Efendimiz "insanoğlu şu beş şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır. Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede yıprattığından malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden.. (tirmizi, sıfatül kıyame:1)

Ömrünüzü nerede tükettiğinizin hesabını vermeyeceğinizi mi sanıyorsunuz? Bu kadar başıboş olabilir misiniz? Nerede geçti ömrünüz? Ne uğruna ne için harcadınız? Sırf para kazanmak için mi? Dürtülerinizin peşinde mi? Boş kavgalar, bitmeyen dedikodularla mı? Bak gençlik gidiyor, zaman bitiyor, hayat kayığı sizi de aynı şekilde kıyıya bırakıyor...

Vakit geç olmadan bir şeyler yapabilirsiniz... Hele gençseniz, zamanı avuçlarınızla yakalayabilirsiniz... Bilmelisiniz ki, gençliğinizden hesaba çekileceksiniz, zamanı nasıl geçirdiğinizden, ne ile meşgul olduğunuzdan...

İnsanoğlu evrende sorumsuzca gezip tozan bir varlık değil. Aksine o beşer olmaktan insan olmaya ilerleyen ve ömrünü istikamet üzere harcayan yegane varlık...

Gençliğinde Ali gibi, Zeyd gibi, Enes gibi geçirenler yaşlılığında insanların umudu olacaklardır. Gençliğinde gül dikenler gül devşirecek diken ekenler diken toplayacaktır. Bilmelisiniz ki, ne yapmışsanız ne ile meşgul olmuşsanız siz aslında o işin bir parçasızsınız.

Bu nedenle çocuklarımıza ve gençlerimez zamanı doğru kullanmayı ve hayatın bize verilmiş bir emanet olduğunu anlatmalıyız. Çocuklarımızın iyi bir kariyer sahibi olmaları için nasıl çaba sarf ediyorsak, iyi bir ahiret azığı kazanmaları için de aynı şekilde çalışmalıyız.

Aileler gençlerin düştüğü sorunlardan yakınırken onları kurtarabilmek için çeşitli çareler üretiyorlar. Ancak gençliği korumanın en etkin yolu onlara Allah'ın dinini anlatmaktır.

Bunun için aileler ortak çalışmalar yapabilirler ve gençlere sorumluluk bilinci verebilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi