Yunus Vehbi Yavuz

Yunus Vehbi Yavuz

8 Mart hangi dünyanın kadınlar günü?

8 Mart hangi dünyanın kadınlar günü?

Batı’da birçok gün ihdas edilmiştir. Bu günlerde çeşitli konularda kutlamalar gerçekleştirilmektedir. Onlar için bu son derece tabiidir.

Zira tarih boyunca kadın bu dünyada haklardan mahrumdu; karanlık bir ortamdan yeni kurtuldular. Bu sayfayı kapatamaya ve bir daha eski olaylara dönmemeye gayret gösteriyorlar.

Anlayabildiğimiz kadarıyla, bu kurtulmalar yahut ihdas edilen günler dolayısıyla halen devam eden sorunların çözümünde mevcut kuşakların şuurlandırılması yahut gelecek kuşakların aydınlatılması düşüncesi yatar.

Bir olgu eğer hayatın içinde unutulmuşsa, yaşanmıyorsa onu arada sırada anarak yaşatmaya çalışmak bizim âdetimiz değildir. Biz yaşarak gösteririz.

Bizde kutlama yılda sadece iki defa yapılır. O da dini bayramlardır. Bu bayramlarda oruç ve hac gibi iki kapsamlı ibadetin ifasında başarı göstermenin sevinci yaşanır, kulluk kutlanır.

Batıda ana-babaya gereken değer verilmediği için, yılda bir defa hatırlamak üzere, anneler ve babalar günü kutlanır. Sevgi eksik olduğu için yine sevgililer günü çıkarılmıştır. Yakında kızlar, oğullar, gelinler ve kaynanalar günü de çıkarılabilir.

Son bir asırda İslam dünyasında da buna paralel olarak anılan gün ve katlamaların yapılması âdet halini almıştır. Batı’yı taklit etmeyi hayat felsefesi haline getirenlerin bunu yapması fazla yadırganacak bir şey değildir.

Bir ibret vesilesi olması itibarıyla kısmen faydası olduğunu söylesek de buna ihtiyacımız yoktur. Çünkü Müslümanlar hayat dini olan İslam’da herkese hakkını veriyorlar. İyi bir Müslüman olmak yeterlidir.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Batı’da gerçekleştirilen kutlamalardan biridir.

Sekiz Mart, dünya kadınlar günü olarak ilan edilmiş ve başta Batılı ülkeler olmak üzere, onlara gönülden bağlı olan ülkelerde kutlama haftası başlar, toplantılar düzenlenir, kadına vurgu yapılır, hakları konuşulur, haklarını elde edişi kutlanır, tarih ile şimdiki zaman arasında gidilip gelinir.

Aslında bu konu çok önemli, kutlamalar da Batı için gerçekten anlamlı olabilir. Çünkü yaşamadıkları şeyleri hatırlamaktadırlar, senede bir defa da olsa…

Fakat İslam dünyası ve bizim ülkemiz için bir anlam ifade etmiyor bu kutlamalar... en çok bundan yararlananlar, belki satıcılar olur.

1960’lı yıllara kadar seçme ve seçilme, miras alma gibi en temel hakları henüz elde edebilmiş olan Batı kadını için bu günler önemlidir.

Fakat İslam dünyası için pek de önem ifade ettiğini söylemek mümkün değildir. Zira İslam kadınları 15 asır önce siyasal, sosyal, dini ve ekonomik bütün haklarını elde etmişlerdir. Hem de mücadele etmeksizin… İndirilen âyetlerle…

Batı’da elde edilen haklar esasen gecikmiş olan haklardır. Bu sebeple şunu ifade etmeliyiz ki, Dünya Kadınlar Günü Batı’ya çok şey vermiş olabilir, Batı için önemli olabilir. Fakat Müslümanlar için bu kadar önem taşımaz.

Burada bir noktanın altını çizmemiz gerekir. “Dünya Kadınlar Gününü” esasında “Dünya Müslüman Olmayan Kadınlar Günü” olarak değerlendirmek hatta böyle ilan etmek belki gerçeğe daha uygun olur.

Zira bu günlerde Müslüman kadınların Bat’dan ve Batı eksenli rejimlerden çektikleri işkence, sıkıntı, aşağılanma ve hak ihlalleri hiç dile getirilmemekte, Müslüman kadının dertleri ele alınmamakta, bu dertlere ortak olunmamaktadır.

Bugüne kadar İslam kadınları, Müslüman yönetimlerinden yani kendi yönetimlerinden hiç bu kadar şiddete ve haksızlıklara maruz kalmamışlardır.

Fakat Batı’dan ve Batı uydusu rejimlerden, çağdaş engizisyon zulüm ve işkencesi çekmektedirler. Bunu Batılılar ve Batıcılar görmezlikten geliyorlar. Fakat biz bunu görmek ve üzerinde ısrarla durmak durumundayız.

Batılılar Dünya Kadınlar Günü kutlamaları düzenleyecekleri yerde, ezilen, dışlanan, haklarından mahrum bırakılan, okuma ve görev yapma gibi asli vatandaşlık hakları ellerinden alınan mazlum Müslüman kadınların dramını dile getirmeye çalışmalı ve onlara haklarını iade gayreti içine girmelidirler.

Başörtüsü sorunu halledilmedikçe Dünya kadınlar gününü kutlamak bir anlam ifade etmez. Sadece Batılı kadınlar için anlam ifade eder.

Hulasa olarak, Dünya Kadınlar Günü, bütün kadınları kapsamına almamaktadır. Belki bu günün, Batılı ve Batı tarzındaki hayatı kabullenen kadınlar günü olarak isimlendirilmesi gerekir.

Bu yanlışların düzeltilmediği sürece, 8 Mart Gününün adının da değiştirilmesi gerekir. Zira 8 Mart Günü tüm kadınları kapsamamaktadır. Yanlı ve eksik kutlamalar ne anlam ifade eder ki?

Milyonlarca İslam kadını, inandığı gibi yaşama, devletine hizmet etme, öğrenim görme ve öğretme haklarından mahrum bırakılmıştır. 8 Mart gününü kutlayanlar esas bunu dile getirmelidirler; bu eksiğin giderilmesi için mücadele etmelidirler. 8 Mart Kadılar günü işte bu mücadelelerdeki başarıdan sonra yapılırsa ancak bir anlam ifade eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yunus Vehbi Yavuz Arşivi