Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Unutkanım

Unutkanım

25 yaşındayım. Nedense bu aralar çok unutkan oldum. Eskiden okuduğumu hemen anlardım şimdilerde hiç anlayamıyorum, zihnim bulanıyor. Olayları unutuyorum, bazı isimleri hatırlamakta zorlanıyorum. Birine bir şeyler anlatmak istesem, çekiniyorum hata yaparım diye korkuyorum. Geçen yıl trafik kazası geçirmiştim. Bu kazada başımdan ağır bir darbe almış ve ameliyat geçirmiştim. Yaşadığım unutkanlığın bununla ilgisi var mı bilmiyorum ama hayatımı sürdürmekte zorlanır hale geldim. Eğer unutkanlığım bu kazayla ilgiliyse ne yapabilirim, tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum. M.K.

Doktorunuzla paylaşın

Yaşadığınız sorunun geçirdiğiniz kazayla ilgisi olabilir. Ancak bunu anlayabilmeniz için, rahatsızlığınızın takibini yapan doktorla görüşmeniz ve probleminizi onunla paylaşmanız gerekiyor. Bu tür durumlardan sonra bahsettiğiniz türden sorunlar ortaya çıkabilir ancak bu noktada çözümü yine doktorunuz belirleyecektir.

Doktorunuzun tavsiyelerine uymaya çalışın. Bununla beraber, bol bol bulmaca çözmeye çalışın, kitap okuyun, küçük alıştırmalar yapın. Zihinsel aktivitenizi geliştirecek çalışmalarda yer alın. Kur'an-ı Kerim okuyun, dua edin ve kendinize vakit ayırmaya çalışın.

Boş vakitlerinizde doktorunuzun da uygun gördüğü şekilde spor yapmaya çalışın, yürüyüşe çıkın sağlıklı beslenmeye önem verin ve doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın.
Kendimi alamıyorum

22 yaşında bir genç kızım. İki yıl önce yurt dışına öğrenci olarak gittim ve burada rahatsızlanıp geri geldim. O günlerde elimi eteğimi her şeyden çektim, kimselerle görüşmek istemedim ve iyice bunalıma girdim. Annem doktora götürdü ama ilaçlar çok uyku yaptığı için bıraktım. Altı aydan beri de kendimi alamadığım düşüncelere kapılıyorum. Ellerimi yıkamazsam kötü bir şeyler olacakmış gibi geliyor ve sürekli el yıkıyorum. Öyle ki, en sonunda ellerimi çamaşır suyuna sokmaya başladım ve kollarıma kadar yara oldu. Ne yapsam kendimi alamıyorum ve çok yoruluyorum. Bana neler tavsiye edersiniz? E. B.

Takıntınızın üstüne gidin

Obsesyon yani tekrarlayıcı düşünceler ve kişinin bu düşüncelerden kurtulmak için yaptığı davranışlardır. Bu tür durumlarda kişi bir düşünceye saplanır kalır ve takıldığı düşünceyle mücadele etmekten yorulur. Mesela, perdeyi sol elimle açarsam ev halkına müsibet gelir ya da şöyle yaparsam çevremden birisi ölebilir... vb. Obsesyonlar daha da ileri giderek, artık mikrop kapma takıntılarına dönüşerek kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Mikrop kapma, hasta olma takıntısı yaşayan kişiler ellerini yıkayarak mikroptan korunabileceklerini düşünürler. Kişi ileriki dönemlerde vaktinin büyük bir kısmını temizlik yaparak ya da ellerini yıkayarak geçirebilir ve ne kendine ne de sosyal hayatına ayırabilecek vakit bulamayabilir.

Takıntılar da ilaç ve psikoterapi etkilidir. Bunun için yakınınızdaki bir psikiyatriste gitmeniz ve yardım almanız gerekiyor.

Ayrıca takıntılarınızla ilgili olumsuz düşüncelerinizi değiştirebilir ve bu konuda çaba sarf edebilirsiniz. Korkularınızla yüzleşmek için takıntılarınızın üstüne gidebilir ve yüzleşerek rahatlayabilirsiniz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi