Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Tâbi olunacak merci

Tâbi olunacak merci

Her zaman karamsarım

20 yaşında bir genç kızım. Kendimi bildim bileli karamsar bir yapıya sahibim. Bardağa dolu tarafından bakmak diye bir söz var ya işte bunun tam tersini yapıyorum. Bardak dolu bile olsa küçük bir boşluk buluyor ve o kısmı görüyorum. Mesela güzel bir yüzüm var ama ben boyumun kısalığına takıyorum. Kısa olduğum için gerçekten üzülüyorum. Sanki hayatta hiç iyi bir şey yokmuş gibi ben hep kötü şeyleri görüyorum. Bu durum benim çok mutsuz olmama neden oluyor. Hayata güler yüzle bakamadığımdan yüzüm asık oluyor bana neler tavsiye edersiniz? R.İ

Küçük uygulamalar yapabilirsiniz

Hayatın için de iyi de var, kötü de var, bizler hangisine yoğunlaşmak istiyorsak onu görürüz. Bu aslında bizim hayata ve kendimize bakış açımızı da gösterir. Olayların iyi tarafını görmek istiyorsak bunu pekala başarabiliriz. Ancak, her şeyde bir olumsuzluk arıyorsak bunu da bulmamız mümkündür. Yani aslında, bizim düşüncelerimiz duygularımızı duygularımız davranışlarımızı etkiler.

Durumunuzu tahlil etmeniz çözüm üzerindeki etkinizi sağlayacaktır. Ancak bunun için küçük uygulamalar yapabilir ve ağaca değil ormana bakarak, olayları daha sağlıklı tahlil edebilirsiniz. Bunun için, gün içinde yaşadığınız olayları değerlendirerek olumlu taraflarını görmeye çalışın ve her akşam kendinize bir puan verin. Bu uygulamaları hayatınızın bütün alanına yayın ve olaylara olumlu taraflarından bakmayı öğrenin. Bu konuda kararlı olun, kendinizi değişime açın ve hayatta iyi şeylerin de olabileceğine inanın.

Küpe takıyor

18 yaşındaki oğlum bir yıldan beri saçını uzatıyor ve kulağına garip küpeler takıyor. Onu anlamaya çalışıyorum ama babaya söz dinletemiyorum. Babası, bizim ailemizde böyle şeyler yoktu bu nerden çıktı diyor ve sürekli üstüne yürüyor. Fatma hanım her akşam eşimle oğlumu ayırmaktan onları uzlaştırmaktan yoruluyorum. Bu konuda oğlumla kaç kere konuştuysam, babama inat küpeyi çıkarmayacağım diyor. Eşime de laf anlatamıyorum ikisi arasında kalıyorum. Bu mektubu bizim için cevaplayın ve oğluma da eşime de okutayım istiyorum... Selam ve saygılarımla

S.K

Eleştirinin faydası yok

Gençler kimliğini tanımlamak ve ait olduğu bir gruba dahil olmak isterler. Küçük yaşlarda anne babayla özdeşim içinde olan genç, artık dış dünyaya açılmış burada özdeşim kuracağı kişilere benzemek istemektedir. Bu nedenle gençler, uçuk kaçık giysiler giyebilirler, tasvip etmediğiniz gruplara ilgi duyabilirler, saçlarını uzatabilirler, küpe filan takabilirler. Bütün bunların gencin gelişiminin bir sonucu olduğunu düşünerek onu eleştirmemeye, suçlamamaya özen göstermelisiniz. Zaten eleştirinin bir şeye faydası yok aksine çocuğunuzu sizden daha çok uzaklaştırıyor.

Bu türden sorunlarla başaçıkabilmek için, gençlerimizi alternatif arkadaş gruplarına yönlendirmeliyiz. Burada kendi dinamiklerimizin, geleneğimizin normları onlara uygun yöntemlerle verilmeli ve gençler grup içinde eğitilmelidir. Size eşinizle tekrar tekrar görüşmenizi ve onu eleştirmenin fayda getirmeyeceğini izah etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca oğlunuzla da iyi ilişkiler kurun ve dinimizin emirleriyle ilgili sohbetler yapın ve tasvip etmediğiniz durumları fikir telakkisi yaparak belirtin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi