Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İletişim nedir IV

İletişim nedir IV

Daha uzlaşmacı bir ortam geliştirmek için ailelerin başvuracağı en etkili yöntemlerden biri aile toplantılarıdır. Aile toplantıları aile üyelerinin bir araya gelerek isteklerin önerilerin, problemlerin, başarıların, duygu ve düşüncelerin aileyi ilgilendiren genel meselelerin müzakere edildiği düzenli toplantılardır. Aile bireyleri herhangi bir konuda da oturulup konuşabilir.

Aile toplantıları, aile üyelerinin problemlerini dile getirme olanağı getirmesinin yanında başka avantajları da sağlamaktadır. Hızlı şehir hayatına adapta olmaya çalışan aile bireyleri bu vesileyle birbirlerini daha yakından dinleme, sohbet etme şansına ulaşacaklardır. Düzenli olarak gerçekleştirilen bir aile toplantısı her bir aile ferdine yetki ve kontrol hissi verecektir. Kişilerin değerli olduğu hissini de güçlendirecektir. Çünkü bu toplantılar dâhilinde aile fertlerinin görüşleri ve sıkıntıları dinlenir ve değerlendirilir. Aile üyeleri kuralları birlikte düzenlediğinden ve herkesin bu konuda bir katkısı olduğundan anlaşmazlıkları da azalacaktır.
Aile toplantısı düzenlediğinizde şu önemli noktaları aklınızdan çıkarmayınız:

1- Toplantılar belli aralıklarla tertip edilebilir. Toplantıları belli bir düzene oturtmak katılımcılar için disiplin sağlayacaktır. Toplantıların süresi uzun olmamalı ve konular aile bireylerinin tercihleri dikkate alınarak yapılmalıdır.

2- Toplantı aile üyelerinin istediği ve kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir ortamda yapılmalı. Bu evde olabilir, dışarıda bir yerde olabilir. Bireylerin duygularını rahatça ifade edebilme özgürlüğü olmalı ve bu konuda herkes birbirine saygı duymalıdır.

3- Toplantıda her aile ferdi konuşma hakkına sahip olmalıdır. Bu hususta ergenlere de söz hakkı verilmeli ve duygu ve düşüncelerini, beklentilerini ifade edebilme ortamı hazırlanmalıdır.

4- Toplantıda öncelikle çocukların konuşmasına izin verilmelidir. Onların sorunları dinlenildikten ve onlara cevap verildikten sonra anne-babaya sıra geçebilir. Ebeveynlerin bir önceki toplantıda gündeme getirdikleri sorunlardaki düzelmeleri öncelikle belirtmeleri veya bir hafta önceki problemli konularda çocuğun gösterdiği olumlu davranışları ödüllendirmeleri genelde faydalı olmaktadır.

5- Bir sonraki toplantıya kadar, aile toplantılarında alınmış olan kararlara saygı duyulmalıdır. Kararlarda değişiklikler olması elbette gerekecektir.

6- Kararlar ve hareket planları görüşüldüğünde, bütün aile fertlerinin kararı onaylamasına çalışın. Oylama, rekabete yol açacağı için, iyi bir fikir değildir..."

(Anne babaların en çok yaptıkları 10. hata, Dr. Kevin Steede, Hayat yayınları S, 118)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi