Mehmet Talu

Mehmet Talu

Kutlu Doğum Haftası IV

Kutlu Doğum Haftası IV

Çağın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere O'nun kutlu mesajları şifa olacaktır. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrıya ve yol göstericiliğine her zamankinden daha fazla muhtacız. O'nun şahsında belirginleşen sevgi, şefkat ve merhamet öğretisi kendimiz için istediğimizi başkası için de istemeyi, insana sırf insan olduğu için değer verebilmeyi, iyiliğe ve güzelliğe ulaşma yolunda çaba göstermeyi gerekli kılmaktadır. O'nun örnek aile hayatı, kin, nefret ve intikam duygularını sevgi ve şefkate dönüştüren rahmet ve barış yüklü mesajını tam anlamıyla kavradığımızda dil, din, cins ve ırk gibi aidiyetlerimizden kaynaklanan yapay ayrılıklar ve çatışmalar yerini birbirimizi anlamaya, sevgi ve saygıya bırakacaktır.

Yüce kitabımızın ve Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in kendimize güveni, sevgi ve saygıyı, kardeşliği, paylaşma ve yardımlaşma kültürünü öğütleyen sesine kulak verelim. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in getirdiği değerlerin ve yol gösterici öğütlerinin farkına varmak ve onları bir davranış bilincine dönüştürmek dindarlığımızın olgunlaşması açısından temel hedefimiz olsun. Hayatın karmaşası içinde gözden kaçırdığımız güzelliklerin farkına varalım. Aynı coğrafyayı ve aynı değerleri paylaşan bireyler olarak korku ve düşmanlığı sevgiye, kavgayı barışa, bencilliği fedakârlığa, haksızlığı adalete, kibri alçakgönüllülüğe, küçümseme ve dışlamayı ötekine saygıya dönüştürelim. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in örnek hayatıyla kendi hayatımız arasında sağlam bilgiye dayalı bir köprü kurmak için o kutlu elçinin insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrı ve öğretileri etrafında gönüllerimizi birleştirelim.

Sad b. Hişam (R.A.) diyor ki: Hz. Aişe (R.Anha) validemize geldim de:

- Ey Mü'minlerin annesi! Bana, Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin ahlâkından haber ver! dedim. Hz. Aişe (R.Anha) validemiz:

- O'nun ahlâkı Kur'an-ı Kerim idi. Sen, Kur'an-ı Kerim'de, ALLAH Teâlâ'nın:

"Şüphesiz sen, yüce bir ahlâk üzeresin." (Kalem sûresi:4) Ayet-i kerimesini okumuyor musun? diye sordu.

- Evet okuyorum! dedim.

- İşte Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin ahlâkı, Kur'an-ı Kerim idi, buyurdu. Sonra:

- Ben evlilikten uzak kalmak istiyorum, yani evlenmeyeceğim, dedim. Hz. Aişe (R.Anha) validemiz:

- Bunu yapma! Çünkü:

"Ândolsunki ALLAH Teâlâ'nın Resûlünde, sizin için, ALLAH'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve ALLAH'ı çokca zikredenler için güzel bir numune vardır." (Ahzab sûresi:21) Ayet-i kerimesini okumuyor musun? Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz evlendi ve çocukları da oldu, buyurdular. (A.b.Hanbel, No:24601)

Gerçekten Sevgili Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz yaşayan bir Kur'an-ı Kerîm idi. İslâm'ın nasıl yaşanacağını gösteren canlı bir örnekti. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in hayatı canlı bir Kur'an-ı Kerim'dir.

Tarih boyunca pek çok insanlar gelip geçmiştir. Ama onların çeşitli sahalardaki büyüklüklerine rağmen mutlaka bir tarafları eksiktir. Büyüklüklerine rağmen çoğu kere zâlim, ahlâksız ve adâletsiz olabilmişlerdir. İşte hiçbir sahada küçülmeyen, eksiği, kusuru bulunmayan ve bütün müsbet vasıfları ile insanî kıymetleri şahsında toplayan yegane insan Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi