Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kalıcı olabilir mi?

Kalıcı olabilir mi?

6 yaşındaki kızımı tanıyamaz oldum. Birkaç ay öncesine kadar hiçbir sorunumuz yoktu. Kızım, görenleri imrendirecek kadar akıllı ve söz dinleyen bir çocuktu. Üç ay önce ikinci çocuğumu dünyaya getirdim. Kızım, kardeşinin doğumundan sonra değişmeye başladı. İlk tepkilerini, eşyalara zarar vererek göstermeye başladı. Sinirleniyor, yemek yemiyor, odasını dağıtıyor, küçük bir şey söylesek ağlamaya başlıyor. Son günlerde, geceleri sık sık uyanıp ağlıyor, bana sarılıyor ve korktuğunu söylüyor.

Geçen hafta, battaniyeyi kardeşinin yüzüne bastırarak onu ağlattı ve "İstemiyorum, gitsin bu" diye bağırmaya başladı. Daha önceden, geceleri yatağına yatar ve " İyi geceler anneciğim" derdi, şimdilerde beni yanında istiyor ve ben gelmediğim sürece uyuyamıyor. Ona "Seni daha çok seviyoruz "diyorum ve istediği her şeyi alıyorum ama değişen bir şey olmuyor.

Fatma hanım, kızımdaki bu değişim kalıcı olabilir mi? Bu durumda ben neler yapmalıyım? S.Y

Ödül çözüm olabilir

Kardeş kıskançlığı, sık sık karşılaştığımız bir durumdur. İkinci çocuğun doğumundan sonra ilk çocukta kıskançlık durumları görülebiliyor ve gerekli tedbirler alınmadığı sürece de bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Eve ikinci bir bireyin gelmesiyle, pabucunun dama atıldığını düşünen çocuk, buna bağlı olarak, daha az sevildiği, artık ailenin sevgi ve ilgisinin diğer kardeşe yöneldiği hissine kapılıp, kaybettiği sevgiyi geri alabilmek için çeşitli yaramazlıklara başvurabiliyor. Çocuk, yaşadığı bu içsel çatışmayla örtüşen bir duyguya kapılıp, küçük görülme korkusu, öfkelenme, nefret ve zarar verme davranışı gösteriyor ya da, kardeşini seviyor gibi görünerek anne babayı kaybetmemek için duygularını bastırabiliyor. Bu tür sorunlar, genellikle ikinci çocuğun doğumundan sonra görülebilmektedir.

Yaşadığınız soruna katkısı olacağını düşündüğüm birkaç öneride bulunmak istiyorum: Bebeğin sorumluluğunu kızınızla paylaşarak, arada bir sevgi bağı oluşturmaya çalışın. Bebeğin işlerini yaparken kızınızı çağırıp, "Hadi gel, kardeşinin mamasını birlikte yedirelim, sen biberonu tut ben yanınızda durayım" diyebilirsiniz. Kızınızla kardeşi arasında bir paylaşım ortamı oluşturmaya çalışın. Ve kızının kardeşine karşı olumlu davranışlarını, yardım ve desteklerini gördüğünüzde onu mutla ödüllendirin. Ödülünüz bazen maddi bazen manevi olabilir. Ancak, "Biz kardeşini değil seni seviyoruz, sen ondan daha cicisin..." türünden sözler söylememeye özen gösterin. Çocuk, söylenenlerin gerçek olmadığını hissettiğinden bu kızınızla ilişkinizi, aranızdaki güven unsurunu etkileyebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi