Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Etkileniyor olabilir mi?

Etkileniyor olabilir mi?

Benim 8. sınıfa giden bir kardeşim var hareketleri davranışları çok agresif ben yardımcı olmaya çalışıyorum ama dinlemiyor derslerine gereken önemi vermiyor sürekli gezmek istiyor. Kardeşim büyüklerine karşı da çok saygısız. Annemle birlikte onunla konuşmaya çalışıyoruz "Ben kimse için davranışlarımı değiştirmem" diyor bana masal anlatmayın deyip bizden uzaklaşıyor. Aile büyüklerine karşı hiç saygısı yok bir şey dediğimizde of ya ben mi yapacağım diyor, bir şey istediğimizde ayaklarını yere vura vura gidiyor. Okulda beraber gezdiği bir arkadaşı var o ne yaptıysa kardeşim de onu taklit ediyor. Arkadaşı da aynı şekilde annesine karşı geliyor ve kardeşim ondan çok etkileniyor. Kardeşime arkadaşının kendisini etkilediğini söylediğimizde ise çok öfkeleniyor ve ona toz kondurmuyor. Bizlere kızdığında odasına girip müzik dinliyor ya da yatıyor. Bunda babamın ve abimin sürekli evde olmaları ve çalışmamalarının da etkisi olabilir mi bilmiyorum... Çünkü abimle babam çalışmadıklarından evde sıkılıyorlar ve sürekli bize karışıyorlar, her şeyde sorun çıkarıyor...

Sınırlarını hatırlatın

Gençler bu dönem çevreleri tarafından kabul edilmeyi beklerler ve kendilerinin değerli olduklarını hissetmek isterler. Ayrıca genç aileden ziyade arkadaşlarıyla vakit geçirmek ister ve onları taklit eder. O nedenle, oğlunuzun gelişim dönemini düşünerek bazı sorunlarının normal olabileceğini düşünün.

Oğlunuz arkadaşının tavırlarından etkilenmiş olabilir ancak, anladığım kadarıyla babanın ve ağabeyinin gergin olması da onun bu sorununu tetikliyor ve ev içinde gergin tavırlar göstermesine neden oluyor. Ona arkadaşını eleştirmeyin ama sorun üzerinde karşılıklı sohbet edin ve doğruyu kendisinin bulmasını sağlayın. Anne baba ve aile bireyleri çocuğun gelişiminde etkendir. Bu nedenle babanın çocuğa örnek olması gerekir.

Size öncelikle çocuğun sınırlarını hatırlatmanızı ve bu konuda bilgi alışverişinde bulunmanızı tavsiye ederim. Ona, kendisinin bu davranışlarından rahatsızlık duyduğunuzu ifade edin ve bütün haklarına saygı gösterdiğinizi aynı şekilde kendisinden de saygı beklediğinizi belirtin. Ancak bununla beraber onun duygularını ifade etmesine yardımcı olun, kendisini rahatsız eden düşüncelerini paylaşın ve her zaman onun yanında olduğunuzu hissettirin.

Babamla anlaşamıyorum

Evin tek kızıyım. Ama babamla hiçbir şekilde anlaşamıyorum. Babam yapı olarak çok sert mizaçlı biri ve benim söylediği her şeyi kabul etmemi istiyor. Mesela film seyrediyor, bana beğenip beğenmediğimi soruyor eğer kendisi beğendiyse benim de beğendim dememi bekliyor. Hafta sonları yemeğe götürüyor, kendisi hangi yemeği seviyorsa onu istiyor ve yemediğimde de kızıyor. Benim kararlarımı kendisi veriyor, okuyacağım okulu, yapacağım işi evde nasıl davranacağımı... Karşı çıktığımda da kızıyor bağırmaya başlıyor. Annem aramızı uzlaştırmaya çalışsa da çoğu zaman yetersiz kalıyor. Çok zor durumda kalıyorum bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Z.K

Uygun bir dille anlat

Babalar çocukları için oldukça önemlidir. Babadan güç alan, babayla iyi ilişkiler kuran gençler hayata daha rahat uyum sağlarlar ve bu gençlerin özgüvenleri daha yüksektir. Çünkü baba güven vermekte ve onu sürekli desteklemektedir. Bu nedenle baba figürü her çocuk için önemlidir.

İfadenden anladığıma göre, babanın senin yerine karar veriyor olması seni rahatsız ediyor ama bunu ona ifade etmekten kaçınıyorsun. Allah ana babamıza iyilik etmeyi ve onları incitmemeyi emreder. Ama onların bize karşı yaptıkları hatayı aynı şekilde incitmeden izah edebiliriz. Senin okuyacağın bölümü ya da yiyeceğin yemeği seçme hakkın var, bunu babana uygun bir dille ifade et. Ayrıca onun istediği her şeyi yapman onu seviyor olmanı göstermez bunu da belirtebilirsin. Bu konuda anneden de yardım alabilirsin, senin iletemediğin şeyleri o iletebilir ve aranızda köprü vazifesi görebilir. Ancak şunu unutma ki, baba aslında kendi sevdiği şeyleri sana da ikram ederek sana sevgisini gösterdiğini düşünüyor. Onu kırmadan bu düşüncesinin doğru olmadığını ve kararlarınıza saygı gösterdiği takdirde onun desteğini daha bariz hissedeceğini ifade edebilirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi