Kutlu Doğum Haftası ve Davul...

Kutlu Doğum Haftası ve Davul...

Bir önceki yazımda, geçen sene mühim bir vilayetimizde 25 kişilik orkestrayla gerçekleştirilen bir Kutlu Doğum toplantısından bahsetmiştim. Şimdi de bu sene üçüncü büyük şehrimizde 19 Nisan’da yapılacak olan Kutlu Doğum Haftası programından bahsedeceğim.
İzmir câmilerine asılan afişlerden, programı organize edenlerin İzmir il ve ilçe müftülükleri olduğunu öğreniyoruz. Tertip komitesi; İzmir il müftüsü, il müftü yardımcısı ve Karşıyaka Müftüsü imiş… Bütün ilçe müftülerinin isimleri de sıralanmış. Afiş, Karşıyaka Müftüsü'nün milli güreşçi olduğunu da bildiriyor.
Program, Gaziemir Sarnıç Belediye Mesire yerinde gerçekleştirilecekmiş...
Baştan, il ve ilçe müftülüklerinin güzel bir dayanışma gerçekleştirdiklerini düşünüyoruz. Demek ki; el ele vermişler, sıkıcı, terletici kapalı değil açık alanda, bir bahar ayında ve bir mesîre yerinde Kutlu Doğum programı yapacaklar. Ne güzel! çünkü, Kutlu Doğum toplantılarında, Peygamberimiz’in üstünlüklerinden, güzel ahlâkından ve tebliğ ettiği dinin güzelliklerinden bahsedilir. Onun için böyle toplantılara gidilmeli. Açık alan ve temiz havada olunca, insan program boyunca sıkılmaz da. Hatta dinlemek zevkli de olur…
Programın tertip komitesinde de bulunan İl Müftü Yardımcı Sayın Mehmet Gündoğmuş’un verdiği bilgiye göre, İzmir Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası çerçevesi içinde 116 program planlamış. Ben diğerlerini bilmiyorum. Ama aşağıda bahsedeceğim programı yadırgadığımı ifade etmek isterim.
Programla ilgili broşürdeki başlık şu: Kutlu Doğum Haftası. Birinci İzmir Yağlı Güreşleri…
Birinci denildiğine göre devamı gelecek olan programda şunlar var: Mehter Takımı, Folklor gösterileri, Hakiki Kırkpınar davulcuları, Hakiki Kırkpınar baş cazgırları…
Değerli okuyucular! Mehtere de ata sporumuz güreşe de bir diyeceğiz olamaz. Ama davula değil...
Program Kutlu Doğum adıyla yapılmasaydı, davula da bir şey demezdik. Davul, ister güreş meydanında ister başka yerde çalınsın, zaten bir şey deme hak ve salâhiyetimiz yok. Nitekim, memleketin birçok yerinde düğün-dernek yapılırken, davul-zurna çalınır durur. Herkes kendisi bilir, bizi ilgilendirmez…
Evet o ciheti ilgilendirmez ama, insanlar, hürmet duyulan bir makam ve zevat tarafından Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde bir mekâna davet edilir ve ne sebeple olursa olsun, orada dambudu-dumbut, dambudu-dumbut diye saatlerce davul çalınırsa, bu yanlışlığa dikkat çekmek gerektiğini düşünürüz.
çünkü Kutlu Doğum Haftası, Peygamberimiz’i anma haftasıdır. Sevgili Peygamberimiz ise davul-zurnayla anılmamalı. Bu organizeyi müftülük ve müftüler yaparsa, bunun üzerinde durmak icap eder.
Lütfen, “Güreş tertip etmenin ne kötülüğü var?” denilmesin. çünkü, yukarıda da söylediğimiz gibi, tenkidimiz güreşe de değil, davula da. Sadece saatlerce dumbur-dumbur davul çaldırıp, adına da Kutlu Doğum Haftası Programı denilmesinedir...
Şöyle bir itiraz da gelebilir: Güreşe karşı olmadığınızı söylüyorsunuz. Halbuki, güreş yapılırken davul çalınmasının âdet olduğunu siz de bilirsiniz. Peki bunun neresi yanlış?
Efendim buna, Kutlu Doğum Programı demek yanlış! çünkü, Hazreti Rasûlullah’ın davulla zurnayla alâkası olamaz ve Peygamberimiz (s.a.v.) davul ile anılamaz… Yanlışlık burada…
Saz-caz, trampet, davul-zurna ve orkestrayla, sevgili Peygamberimiz’i ayırmamız şart…
Müslümanlar, Kutlu Doğum’dan, Peygamberimiz’in doğumunu anlar ve böyle programlara da Peygamberimiz hakkında bilgi edinmek için katılırlar. öyleyse, bu programlar bu çerçevede yapılmalıdır.
“Kutlu Doğum Haftası dedik ama, programı da açıkça yazdık; isteyen gelir istemeyen gelmez” denilmesin lütfen. çünkü, böyle bir programı başkasının yapmasıyla müftülüğün ve müftülerin gerçekleştirmesi arasında çok fark var. Dinî meselelerde, Müslümanların ilk müracaat yeri ve inandığı makam müftülüklerimizdir. Müftülük makamı, gümbür-gümbür davul çalınan bir program yapmış, adına da Kutlu Doğum demişse, Müslümanlar yanılıp “Demek ki Peygamberimiz böyle anılıyormuş” demezler mi?
Değerli okuyucular! Bu hususları konuşmak için İzmir Müftülüğü’nü aradım. Sayın Müftümüz meşgulmüş, görüşemedim. Tertip Komitesi'nden Müftü Yardımcısı Mehmet Gündoğmuş’u bağladılar. Davul ve Kutlu Doğum ilişkisini ona sordum ise de açık bir izah alamadım; bu meseleyi Sayın Müftümüzle görüşmem gerektiğini söyledi. Kapatıp tekrar arayın dedi. Defalarca aradım. Ama müftülüğün telesekreteri devamlı “Aradığınız numara cevap vermiyor” diyordu. Artık kendimi mazur gördüm ve bu yazıyı yazdım...


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi