Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Berat Gecesi’nin Kutsiyeti

Berat Gecesi’nin Kutsiyeti

Muhterem Müslümanlar! Allah (c.c.) nasip ederse önümüzdeki Pazartesi akşamı Berat Kandili'dir. Müteakiben 15 gün sonra da Ramazan ayına girmiş olacağız, inşaallah. Birbuçuk aydan beri Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz'in:

"Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl; Ramazan ayına da eriştir" duasını tekrar ediyoruz. Bundan sonra da bu duamız inşaallah devam edecek.

Mübarek gecelerin asıl kutsiyeti bizi nefs muhasebesine davet etmesidir.

Dünyanın şaşasına kendini kaptırmış, nice kimseler iç alemine dönüp ebedi yolculuğa hazırlanmalıdır. Bu tevessül bunalımlı insanı dünya hayatında hasretini çektiği kalp huzuruna götürür.

Muhterem Müslümanlar!

İnsanlar İslâm'ın nimetlerinden faydalanamıyorlar. Mübarek gün ve geceler bu nimetlerden biridir. Büyük hadiselere vesile olan gün, gece ve aylar mânâ ve maksata uygun değerlendirmelidir. Bu kemale eremeyen mü'min kâmil değildir.

Berat gecesi mü'minler için günahlardan kurtuluş gecesidir. Günahlardan kurtuluş insanın kendi gayretiyle olur. Sığınılacak yere sığınmakla bu lütfa erişilebilir.

Muhterem Müslümanlar!

Berat gecesinde Kur'ân-ı Kerim'in tamamı dünya semasına indirilmiş, sonra da Kadir gecesinden itibaren Cebrâil (a.s.) vasıtasıyla Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)'e vahyedilmiştir.

Peygamberimiz Efendimiz'e ümmeti için şefaatcı olma hakkı da bu gecede verilmiştir.

Berat gecesinin kudsiyetine dair ayet ve hadisler mevcuttur. Duhan Sûresi'nin baş tarafında Kur'an-ı Kerim'in dünya semasına topluca indirildiğine dair işaret vardır.

Bu gecede melekler kulların rızıklarını, ecellerini levh-i mahfuzdan almak suretiyle tertip ederler. Bu vazife, meleklerde bu geceden başlayıp Kadir gecesine kadar devam eder.

Yeryüzünde nasıl ki bizim iki bayramımız varsa meleklerin de semada iki bayramları vardır. Berat ve Kadir geceleri meleklerin bayramlarıdır. Bunlar bizim için de hayatımızın önemli noktalarıdır.

Muhterem Müslümanlar!

Peygamberimiz diğer geceler için "Son üçte biri" ifadesini kullanırken Berat gecesi için"yarısı gecesi" ifadesiyle Allah'ın dünya semasına teccelli ettiğini, istekleri verdiğini ve mü'minlerin günahlarını af ettiğini müjde eder.

Öyle ise bu gecede ne yapalım?

• Pazartesi günü oruçlu olalım.

• Gecenin ikinci yarısını ibadetle geçirelim.

• Günahlarımızdan dolayı tevbe edelim.

• Kur'ân-ı Kerim okuyalım.

• Çokça salavat okuyalım.

• Ana-baba, kardeş, eş, çocuk, akraba, arkadaş ve bütün Müslümanlara duâ edelim...

• Ölmüşlerimizin mağfireti için dua edelim.

• Kazaya kalan namazlarımızı kılalım.

• Tefekkür ve tezekkür edelim.

• Dostlarımızın kandillerini kutlayalım.

Kandilinizi şimdiden tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi