Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Derse adapte olamıyor

Derse adapte olamıyor

9 yaşındaki kızım derslerine bir türlü adapte olamıyor. Okulda öğretmen, "ben ders anlatırken sürekli sallanıyor, başka şeylerle meşgul oluyor" diyor. Evde de abisi ders çalıştırırken, tırnaklarını yiyor, üstüne başına dokunuyor, ders dışında her şeyle ilgileniyor. Bir uzmana götürdüm dikkat eksikliği ya da hiperaktivite filan yok dediler... Şu an dersleri gayet iyi ama bu gidişle ileride sorun olabileceğini düşünüyorum. Ben kendim liseden sonra tahsilime devam edemedim ama iki çocuğumu da okutmak istiyorum. Kızımın derslerine adapte olabilmesi için neler yapabilirim? İ. A.

Ortamı değiştirebilirsiniz

Anladığıma göre çocuk sınıfta ders dinlerken sıkılıyor ve buna bağlı olarak da başka şeylerle meşgul oluyor. Siz bu konuyu lütfen öğretmenle görüşün ve ders dinlerken niçin sıkıldığını, ne tür bir çalışma ortamı istediğini öğrenin ve bu durumu öğretmenle değerlendirin. Çocukların kendilerince anlama ve çalışma yöntemleri vardır. Öncelikle bunu anlamaya çalışın. Özellikle evde ödev yaparken, hangi saatlerde çalışmak istediğini, nasıl bir ortamda ve ne şekilde çalışmak istediğini sorabilir ve onun istekleri doğrultusunda bir çalışma ortamı hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğun o an aklı oyundaysa ya da arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmek istiyorsa, kendini derse veremiyor olabilir bu nedenle onunla konuşabilir ve "ödevlerini yaptıktan sonra oyun için çıkabilirsin" tarzında yönlendirebilirsiniz. Bu sorunu okulun rehberlik öğretmeni ve sınıf öğretmeniyle çözebileceğinizi düşünüyorum. Biraz da biz anneler çocuklarımızla ilgili olayları gözümüzde fazla büyütüyoruz. Buna bağlı olarak onlara farkında olmadan yükleniyoruz. Çocuğun ders çalışırken niçin sıkıldığını öğrenip bu konudaki sorunu ortadan kaldırmak istemeniz yerinde bir şey. Ama, derslerinin gayet iyi olduğunu söylüyorsunuz bu nedenle ona fazla yüklenmeyin, zamanla bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Çok etkileniyor
5 yaşındaki kızım "büyük buluşma, sırlar dünyası" gibi filmlere çok meraklı. Akşam olduğunda onu televizyonun başından alamıyoruz. Ama çocuk izlediklerinden çok etkileniyor ve geceleri "anne beyaz gömlekli amcalar görüyorum" diyerek uyanıyor. İzlediği çizgi filmlerden de etkileniyor ve buradaki hayvanları görüyor. Ona televizyon izlemeyi yasaklıyorum, arkadaşlarına gönderiyorum ama sözümü dinlemiyor. İzlediklerinin gerçek olduğunu sanıyor ve bana sorular soruyor. Ona nasıl yardımcı olabilirim, tavsiyelerinizi bekliyorum... M. S.

Birlikte karar verin

Bu dönem çocuklar çok sık hayal kurarlar ve izlediklerini gerçekmiş gibi algılayabilirler. Çocuklarda dürtü kontrolü zayıf olduğundan, burada izlediklerini kendi hayatlarına aktarabilirler de... Bu türden sorunlara zemin hazırlamamak için, aile çocuğun gelişim durumunu dikkate alarak, televizyon, internet gibi araçları kontrollü kullanmalıdırlar. Bazı annelerimiz, bu konuda zorlandığını ve çocuğu televizyonun başından alamadığını ifade ediyorlar. Her şeyden önce çocuğun neleri yapıp neleri yapmayacağı konusunda anne yönlendirici ve etkin olmalıdır.

Çocuğun televizyon seyretme süresini günde bir saate indirebilir ve neyi seyredeceğine birlikte karar verebilirsiniz. Bunun için, çocuğun gelişim durumuna uygun olacak filmleri birlikte seçebilir ve bunun dışında kalan vaktini oyunlarla geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Aksi durumda, çocuğun kontrolsüz bir şekilde izlediği diziler ya da çizgi filmler onda şiddet eğilimine neden olabilir, ayrıca kaygı, stres, bahsettiğiniz gibi korkulu rüyalar kabuslar ve çeşitli korkuların gelişmesine neden olabilir. Bu tür sorunlara fırsat vermemek için ailenin gerekli önlemleri almaları gerekir diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi