Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yaşlanmaktan korkuyorum

Yaşlanmaktan korkuyorum

49 yaşında iki çocuk annesi bir bayanım. Ailenin büyüklerine ben baktım. Büyükannem, büyük babam eşimin halası bizde kaldılar. Onların cenazeleri bile bizim evden çıktı. Yaşlılarla içiçe olduğumdan mı neden bilmem yaşlanmaktan çok korkuyorum. Ben de yaşlanıyorum. Saçım beyazlıyor, yüzümde çizikler oluşuyor. Yaşlanacağım başka çarem yok, fakat bunu kabul edemiyorum. Yolda gördüğüm her yaşlı beni derinden üzüyor. Bilmiyorum bu korkularımdan nasıl kurtulabilirim? N.E

Yaşlılığın da güzellikleri var

Hayat da ölüm de biz insanlar için. Ancak biz Müslümanlar ölümü bir yok oluş olarak görmediğimizden bu noktadaki korkularımız daha ziyade iyi kul olup olmamamızla alakalıdır. Ayrıca yaşlılığın da kendi içinde birçok güzellikleri vardır. Artık çocukları büyütmüş tecrübeli bir ebeveynsinizdir. Bu noktadan sonra bilgi ve birikimlerinizle insanlara faydalı olmaktasınızdır.

Kırk dokuz yaş verimli olabileceğiniz bir yaş dönemidir. Ama sanırım aile büyüklerinin sizin evde kalmaları ve sizin yanınızda vefat etmeleri yaşlılıkla ilgili korkularınızı tetikliyor. Şunu unutmayın ki, korksak da korkmasak da kimimiz gençlik yıllarında kimimiz çocukluk döneminde kimimiz de yaşlandığımızda bu hayattan ayrılacağız. Korkularımızın buna hiçbir faydası olmayacaktır. O nedenle, korkularınızla yüzleşmeye ve vaktinizi faydalı işlerle geçirmeye çalışın. Yaşlılığın da Allah'ın bir rahmeti olduğunu ve kendi içinde güzelliklere sahip olduğunu unutmayın. Bilgi ve tecrübelerinizi gençlere aktararak faydalı olmaya gayret edin.

Ne yapmalıyım?
21 yaşında 6 kardeşten 5.siyim. Bir yıl boyunca zaman zaman baygınlık ve sıkıntıyla uğraştıktan sonra ablamın telkiniyle psikiyatriste gittim. Panik atak teşhisi kondu. 4 aydır ilaç kullanıyorum fakat doktorum atak geldiğinde ne yapmam gerektiği konusunda pek bilgi vermedi. Panik atağın gelmemesi için ne yapmalıyım. Özellikle fiziksel yorgunluk ve duygusal bir şey yaşadığımda ortaya çıkıyor ve engellemekte güçlük çekiyorum. Manevî yönden mücadele etmeye çalışıyorum fakat bunda da zorlanıyorum. Yazılarınızı takip ediyor ve beğeniyorum. Bana neler tavsiye edersiniz. H.K

Stresli ortamlardan uzak durun

Yoğun bir korku ve huzursuzlukla ortaya çıkan atak durumunda kişinin en fazla ihtiyaç duyduğu şey güvenliktir. Bu durumda kişi kendini güvende hissetmek ve yaşadığı durumdan kurtulma ister. Atak durumunda yoğun bir korku hali zuhur eder. Korkuları, çarpıntı, terleme, ateş, üşüme nefes dağlı boğulma duygusu titreme gibi belirtiler takip eder. Bütün bunlara ilaveten zihninden bir türlü atamadığı ölüm korkusuyla mücadele eden kişi, aklını kaçıracağı endişesine kapılabilir. Panik atak çağımızın en sık rastlanan rahatsızlıklarından bir olmasına rağmen tedaviye cevap veren ve kontrol altına alınabilen bir sorundur.

Yaşadığınız sorunun çözümünün de olduğunu bilmek sizi rahatlatabilir. Lütfen atak sırasında kendinizi rahat bırakın. Stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın. Daha önce gittiğiniz psikiyatriste devam edin ve doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın.

Tedaviye kendi gayretlerinizle de katkı sağlayın. Bunun için düzenli beslenmeye yürüyüş yapmaya ve stresten uzak kalmaya gayret gösterin. Atak sırasında nefes ekzersizleri yapmaya çalışın ve kendinizi mümkün olduğu kadar rahat bırakın, korkularınızın üstüne gidin. Kahve ve kola gibi içeceklerden uzak durun. Üstesinden gelemeyeceğiniz sorunları hayatın akışına bırakın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi