Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Çöl Doktorları

Çöl Doktorları

ülkemizin gündeminde çok sıcak konular var ve hemen herkes bu mevzuda yazıyor, çiziyor ve konuşuyor. Bu kadar kalabalık bir gündeme teneffüs verdirmek amacıyla sıcağı sıcağına Sudan seyahatimden notlarımı aktarayım.
“çöl Aslanı,” “çöl Kaplanı” “çöl Askerleri” gibi isimleri duymuştuk ama “çöl Doktorları” ismini yeni duyduk. Mayasındaki insanlık onurunu büyük bir gururla taşıyan bizim doktorlarımız, çölde fırtına gibi esiyor, çaresiz ve kimsesiz insanlara yardım etmek amacıyla gece gündüz demeden çalışıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Dayanışma Vakfı’nın organizasyonunda gerçekleşen Katarakt Projesi çerçevesinde yapılan göz ameliyatlarında “çöl Doktorlarının” çalışmalarını izlerken, insan duygu seline kapılıyor ve şükredecek ne kadar çok nimet olduğuna inanıyor.
“çöl Doktorları”nda görev alabilmek ve Afrika’nın olumsuz şartlarında çalışabilmek için, öncelikle kişinin kendisini her türlü maddi menfaatlerden soyutlaması gerekiyor. Temiz bir ruha ve temiz bir yüreğe sahip olmak, bir insanın görmesini sağlamak için yeterli sebep.
İşte aylardan beri Afrika çöllerinde; “İmdat!” “İmdat” diye feryat eden insanların yardımına koşan “çöl Doktorları” böyle insanlar. “Afrika Katarakt Projesi çöl Doktorları” adına organizasyonu üstlenen Dr. Metin Vural’ın iki gün boyunca bize verdiği bilgiler ve anlattığı insan hikayeleri, meseleyi kavrayabilenleri çok derinden etkiledi.
Fırsat bulursam ilginç insan hikayelerini paylaşırım ama öncelikle “çöl Doktorları Platformu” adına hareket eden Dr. Metin Vural’ın, gönüllü doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcılara yönelik çağrılarına yer vermek istiyorum. çağrı denilince doktor ve sağlıkçı sıkıntısı var gibi anlaşılmasın, ne kadar çok gönüllü olursa, o kadar çok ülkede insanlar ışığa kavuşacaktır, o sebeple çağrısına yer vermek istiyorum.
Dr. Metin Vural diyor ki; “Değerli meslektaşlarım, Afrika Katarakt Projesi, üzerinde 2 yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmanın ürünüdür. İHH ve Dayanışma Vakfı tarafından birlikte yürütülen proje, Eylül 2007 itibariyle uygulamaya başlamıştır. “çöl Doktorları” bu projenin medikal hizmetlerini yürüten platform niteliğinde bir kuruluştur.
Projenin kapsamı Gana, Nijer, Togo, Sudan, Mali, Burkina Faso, Etiyopya, çad, Somali, Benin’den oluşan 11 ülkeyi kapsamaktadır. Sudan, projenin ilk lojistik destek sağlayan noktasıdır. Sudan’daki ameliyathanemiz, ileri teknolojik donanımı ve yetişmiş personeliyle, günlük 120 ameliyat kapasitesiyle hazır hale getirilmiştir. FACO yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatlardaki tüm malzemeler Türkiye’den sağlanmıştır.
Projenin birinci basamağı olarak Sudan’ın seçilme nedeni, lojistik yeterliliği, sponsorumuz olan THY’nin direkt uçuşlarının sağladığı kolaylık ve güvenli bir ülke olmasıdır. Bununla birlikte Sudan, en yoğun katarakt hastasının bulunduğu ülkelerden biridir. Yerleşim merkezlerinde tıbbi hizmet alabilen halkın aksine, taşrada anlaşılması zor bir sefalet hüküm sürmektedir. Amacımız; doktor yüzü dahi görmemiş noktalara ulaşarak, Afrika’nın körlükle mücadele çalışmalarına katkıda bulunmaktır.
Sağlık Bakanlığı, projeyi desteklemektedir. Sağlık Bakanlığı mensubu olup da kamu görevlisi operatör doktor meslektaşlarımızın maaş ve mevcut diğer hakları saklı kalacak şekilde projede görev almaları sağlanmıştır. Bu nedenle kamuda görevli hekim arkadaşlar, ilgili yazışmalar tamamlandıktan sonra maaşları ve mevcut diğer hakları kesintiye uğramadan Sudan ameliyathanemizde minimum 1 ay olacak şekilde istedikleri süre görev yapabilirler.”
Evet, Dr. Vural’ın söyledikleri bunlar. Kampanyanın çok güzel bir sloganı var. “Size ihtiyacı olanlardan kendinizi esirgemeyin” deniliyor. Yardımsever insanlarımız, İHH İnsani Yardım Vakfı’na 100 YTL bağışladıklarında, görmeyen bir insanın görmesini sağlayabilirler. Gerisi insani yardım duygusuyla yüklü gönüllü “çöl Doktorlarına” kalmış.
Kampanyaya katılmak isteyen doktorlarımız; www.coldoktorlari.com adresinden, vatandaşlarımız da www.afrikagorecek.com adresinden hem ameliyatları izleyebilir hem de gerekli bilgileri alabilirler.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi