Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Ramazan davulcularına kurs ve sertifika

Ramazan davulcularına kurs ve sertifika

Güzel bir harekete, küçük bir iyiliğe, Kur’ân’ın bir harfine 100, 300, 3000 ve 30.000 sevabın verildiği çok faziletli, hayırlı, sevaplı, mübarek ve rahmet dolu Ramazan-ı Şerif’e elveda dedik. Evet, mübarek günlerde okunan Kur’ân’ın her harfine yazılan sevap; on değil, bin; Âyetü’l-Kürsî gibi âyetlerin herbir harfi binler; Ramazan-ı Şerif’in Cumalarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadir’de otuz bin hasene sayılır. Evet, herbir harfi otuz bin bâki meyveler veren Kur’ân-ı Hakîm, öyle bir nuranî şecere-i tûbâ hükmüne geçiyor ki, milyonlarla o bâkî meyveleri Ramazan-ı Şerif’te mü’minlere kazandırır. İşte, böyle kudsî, ebedî, kârlı ticaret ayı; panayır, sergi, fuar, yani ahiret için gayet kârlı bir meşher, bir pazar, uhrevî hasılât için gayet münbit bir zemin idi.1 Kim ne yapmışsa onun karşılığını bulacak. Ancak, bizim dikkat çekmek istediğimiz koca Ramazan-ı Şerif için küçük bir ayrıntı, ama önemli. Ramazan-ı Şerif muazzam bir olaydır, muhteşem bir kültür panayırıdır. Maddî-manevî bir pazardır.

Ramazan davulcuları da bu kültürün önemli bir unsuru olabilir.

Eskiden davulcular “güm, güm, güm!” diye sadece kuru gürültü yapmaz, tarihi bilgiler verirler, halkı İslâmî meseleler hakkında aydınlatırlardı. Manileri dinlemek için insanlar kapıya veya pencereye çıkarlardı. Onlar da mesajlarını verirlerdi. Meselâ, Ramazan geldi dayandı, / Camiler nura boyandı,

Vay benim canım efendim,

Davul sesine uyandı.

*

Mağaranın ağzına bir taş dikildi

Hak’tan emir geldi, uyku verildi

Üç yüz dokuz sene sonra dirildi

Ziyaret eyleyin Ashab-ı Kehf’i

*

Manilere büründürülen şu duâları dinler misiniz:

Sabah vakti çıktık yola,

Selâm verdik sağa sola,

Ramazan-ı şerifiniz hayır ola,

Kalpleriniz nurlarla dola.

*

Yattık Allah kaldır bizi

Nur deryasına daldır bizi

Can kafesten çıkarken

İman ile gönder bizi

***

Şimdiki Ramazan davulcuları, kuru gürültüden başka ne yapıyor?

Bu sene geçti, ama seneye ihmal etmeyelim: Ramazan davulcularını da eğitime tâbi tutmalı, kurs vermeli. Ardından da imtihana ve sertifika...

Kim, ders, öğüt ve ibretli 30 hadiseyi anlatan maniyi ezberleyip söyleyebilirse bu işi hak etmeli.

NOT: Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, ülkemiz, İslâm âlemi (özellikle vahşet ve sel felâketine maruz kalan Irak, Pakistan ve sâir ülkelerdeki Müslümanlar) için hayırlara ve insanlığın kurtuluş ile hidayetine vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.

Ayrıca, muhterem arkadaşımız Ali Kölemen’in annesi Ayşe Kölemen Hanımefendinin vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhumeye Cenâb-ı Hak’tan rahmet ve mağfiret, kederli ailesi ve yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim.


Dipnot: 1- Mektubat, s. 390-392.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi