Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Ebedî arkadaşlık sözleşmesi: Nikâh

Ebedî arkadaşlık sözleşmesi: Nikâh

Hiç şüphesiz nikâh, yani evlilik, laletayn bir anlaşma, bir birliktelik değil. İki karşı cinsin bir arada yaşayacağının ebedî sözleşmesidir. Birlikteliğin resmen tescili, belgelenmesidir. Ömür boyu beraberliğin ilânıdır. Nikâh akdinin, sözleşmesinin geçerli olmasının maddeleri şöyle sıralanır:

1- Nikâhlananlar akıllı, bülûğ çağına ulaşmış ve nikâh anlaşması konusunda hür olmalı.

2- Nikâhı kıyılanların mevcut olmaları ve nikâh kıyılmaya bir mâni olmaması, yâni birbirlerine helâl olmaları.

3- Nikâh, her iki tarafın, en az ya iki erkek veya iki kadının huzurunda, “Seni eş olarak kabul ettim” denmesiyle gerçekleşir.

4- Nikâh anlaşmasını yapan erkek veya kadının veya vekillerinin birbirinin icap veya kabul anlamındaki, “Eş olarak kabul ettim” şeklindeki sözlerini işitmeleri gerekir.

5- Şahitler hazır bulunmalı. Şahitler de hür, akıllı, ergen ve Müslüman olmaları lâzımdır. Şâhitler ya iki erkek veya bir erkek iki kadın olmalı. Sadece iki veya üç kadının şahitliği kâfî değil. Yani, evliliğin aleniyete dökülmesi, bildirilmesi demektir.

6- Şahitlerin de “icap ve kabul” sözlerini işitmeleri şart. İki şahitsiz hiçbir nikâh geçerli değil.

7- Başka hiçbir şahit olmadan “Allah ve peygamber şahidimiz olsun ki!” diyerek yapılan bir nikâh akdi geçersizdir.

8- Kendisi hazır olmayan ve nikâhı kıyılan kadının ismi anılınca şahitler onları rahatlıkla tanımalı.

9- Bakire olsun, dul olsun ergenlik çağında olan kadının rızasının alınması lâzımdır. Yâni hür olması gerekir. Hanefîlerce ergenlik çağındaki kızı, velîsi onu evlendirmeye zorlayamaz.

10- Evlenecek kadın ile erkeğin icap ve kabul ile ilgili sözlerinin aynı mecliste söylenmesi ve işitilmesi şarttır. İcap bir mecliste, kabul başka bir mecliste olursa, nikâh sahih olmaz.

11- Kabulün icaba aykırı bulunmaması gerekir. Meselâ, erkeğin kadına hitâben, “Seni kendime eş kabul ettim” der, kadın bir süre düşündükten sonra “Kabul ederim” diye geniş veya gelecek zamana âit bir fiil kullanırsa, nikâh geçerli olmaz. Yâni, erkek ve bilhassa kadının geçmiş zamanı, “Kabul ettim!” sözünü kullanması lâzım.

12- Evlenecek olan kadın ve erkeğin bilinmesi şarttır. İki kızı olan bir kimse, kızın ismini belirtmeden kızını verirse, nikâh geçerli olmaz. Açıkça isimler belirtilmeli.

13- Erkeğin mektupla yazdığı icap teklifini kadın iki şahit huzurunda okuduktan sonra, “Kabul ettim” derse, nikâh geçerlidir. Yâni, mektubun okunmasıyla, icap ve kabul aynı mecliste tahakkuk etmiş oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi