Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Depresyona giriyorum

Depresyona giriyorum

Kocamı işten çıkardılar altı aydan beri çalışmıyor. Ben zaten ev hanımıyım. Lise mezunuyum ama hiç çalışmadım. İşin içinden çıkamıyor, depresyona giriyorum... İki çocuğum var, onların okul masraflarını nasıl karşılayacağım hiç bilmiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Güçlü olmak istiyorum neler yapabilirim? E. E

Değersiz hissedebilir

İnsanız, ihtiyaçlıyız ve ihtiyaçlarımız bizi hayat boyu devam edecek bir mücadeleye teşvik eder. Her ihtiyaç bir arayışı da beraberinde getirir. Açsanız ekmek ararsınız, çocuğunuzun eğitimi konusunda bilgi ihtiyacınız varsa kitap alırsınız, işiniz yoksa iş ararsınız, hastaysanız doktara gidersiniz... İhtiyaçlarımıza ulaşamadığımızda, boşluğa düşeriz, kaygıya kapılırız ama yine de arayışlarımızı sürdürürüz.

Eşinizin işten çıkarıldığını ifade ediyorsunuz... Böyle durumlarda kişi boşluğa düşebilir ve kendini değersiz hissedebilir. Ama ne olursa olsun yeniden iş arayabilir ve yeni bir işe başlayarak bahsettiğiniz sorunları ortadan kaldırabilir. Günümüz insanı, maddi manevi birçok sorunların eşiğinde yaşıyor. Yaşanan sorunlar depresif rahatsızlıkları tetikliyor.

Toplumumuzda evin ekonomik sorumluluğu erkeklerle ilişkilendirildiğinden, erkek bu noktada bir kırılma yaşadığında kendini değersiz hissedebilir ve depresyona girebilir. O nedenle eşinize destek olmaya çalışın, birlikte iş arayın, siz de aynı şekilde yeteneklerinize uygun bir iş arayabilir ve eşinize destek verebilirsiniz. Bu süreçte bir psikiyatristen yardım alabilirsiniz. Ancak umutsuzluğa kapılmayın, mücadeleye devam edin.
Zararlı olabilir mi?
Biri on iki diğeri on yaşında iki oğlum var. Eve internet almamak için çok direndik ama çok ısrar ettiler babaları dayanamayıp aldı. Küçüğüm pek ilgilenmiyor ama büyük oğlum internetin başından kalkmıyor. Gece gündüz internette. Oyun oynuyor, arkadaşlarıyla konuşuyor, dünyadan kopmuş gibi bir hayat yaşıyor. Gençler söz dinlemiyorlar, yoksa ben ona anlatıyorum ama anne beni çok sıkıyorsun diyor çıkıyor işin içinden. Bu kadar internetle meşgul olması ona zarar verebilir mi? N. A

Gerçek arkadaşın yerini tutmaz

İnternet doğru kullanıldığında, bir çok bilgiye ulaşmamızı sağlayabilir ve bu yönüyle de faydalı olabilir. Ancak, interneti kontrollü olarak kullanmayan ve burada sanal bir dünya kuran gençler çeşitli sorunlara saplanabilirler. Her şeyden önce burada sanal bir dünya var ve vaktin büyük bir kısmını bu sanal dünyada geçiren gençler, sosyal hayata adapta olmakta zorlanabiliyorlar ve insanlarla ilişkilerinde sorunlar yaşayabiliyorlar. Bunun için, çocuklarımıza internetin bilgiye ulaşma noktasında bir araç olduğunu izah etmeli ve burada kurulan arkadaşlıkların hiçbir zaman gerçek bir arkadaşlık ilişkilerine dönüşemeyeceğini belirtmeliyiz.

Uzmanlar internet bağımlılığını mevcut sorunlara dahil etmişler ve bu konuda çalışmalarını sürdürmekteler. Bu nedenle çocuğunuzla konuşarak interneti kullanma konusunda bir karara varın ve her gün belli bir saatte interneti kullanması konusunda bir program hazırlayın. Ayrıca çocuğu arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmesi konusunda teşvik edin ve onunla paylaşım içinde olmaya çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi