Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Katlanamıyorum

Katlanamıyorum

Annemle babam çok sık tartışıyorlar. Annem çok dırdırcıdır babam da zaten onu hiç dinlemiyor. Annem oturuyor, kırk yıllık olayları ortaya koyuyor babamla tartışıyor. Babam da karısıyla ilgilenen çocuklarıyla konuşan biri değildir ama kavgayı sevmez. Ama annem bana ve ablama karşı da öyle dırdırcıdır. Küçüklükten beri ne yapmışsak ne katar hatalarımız varsa sayar eğer biz de karşılık verirsek kavga çıkarır. Annemi bir doktora götürsem bu sorun ortadan kalkar mı? O.H.

Birikmiş hüzünler var

Bu konuyla ilgili sık sık mektuplar alıyoruz. Gerçekten de, bir şeyin sürekli tekrar edilmesi, evde gergin bir ortama zemin hazırlıyor. Bu tür durumlarda kişi, aileden ve çevreden gördüğü haksızlıklardan tutun da, yersiz alınganlıklarına, ulaşamadığı beklentilerine, sıradan kırgınlıklarına kadar her şeyi biriktiriyor ve adeta patlamaya hazır bir düdüklü tencereye dönüyor. Bütün bunların sonucunda ise, küçük bir şeyde patlıyor ve o güne kadar ne biriktirmişse hepsini ortaya döküyor. Burada kişiyi, kırıldığı, kabul edemediği şeyleri o anda uygun bir dille karşı tarafa ifade etmesi yönünde bilgilendirmekte fayda var. Aslında bu hepimiz için geçerli bir durum. Yani, her birimiz kırıldığımız, üzüldüğümüz şeyleri ya da beklentilerimizi karşımızdaki kişiye ifade etme hakkına sahibiz. Bu hiç te abes bir şey değil.

Anladığıma göre annenizin durumu da bundan pek farklı değil. Sırtında yılların yükü, içinde birikmiş hüzünleri var. Bu durumda onu bir terapiste yönlendirebilir ve yardım almasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında annenizin davranışlarını eleştirmeyin ve onunla çatışmayın... Aksine annenize anlayış gösterin ve sorunlarını paylaşmasını sağlayın.

Selam ve dua ile.

Üvey babamı istemiyorum
3 yıl önce annemle babam boşandılar. Babam başka biriyle evlendi bir yıl önce de annem teyzemlerin aracı olduğu bir adamla evlendi. Ama biz bu adamı hiç sevemedik. Abimler onun yüzünden arkadaşlarıyla kalıyorlar. Ben de evde kalmak istemiyorum ama gideceğim yer yok. Adam kötü biri değil ama her şeye çok karışıyor, sürekli nasihat ediyor, davranışlarımızı inceliyor anlayacağınız çok garip bir adam. Annem kocamı evden gönderemem ama sen üniversiteyi kazan şehir dışına git diyor. Ona çok kırılıyorum ama artık üzüntülerime yenik düşmeyeceğim. Sizce ne yapmalıyım? Z. A.

Ayrı bir bireysin

Boşanma durumlarında çocuklar büyük yara alabilirler ve kendilerini terk edilmiş hissedebilirler. Bu türden bir sorunla karşılaşmamak için ayrılan anne babanın çocuklarına destek vermeleri ve onları bilgilendirmeleri gerekir. Bu süreci nasıl atlattığını bilemiyorum ama sanırım olayı hâlâ kabul etmiş değilsin. Yani anne ve babanın boşandığını iç dünyanda kabul edemediğinden yeni duruma adapta olmakta zorlanıyorsun. Öncelikle bu konudaki duygularını yeniden yapılandırabilir ve yaşadığın ortama uyum sağlayabilirsin. Yani artık anne baba ayrı yaşıyorlar, baba kendine yeni bir hayat kurdu bundan sonra evlendiği eşiyle kalacak, anne de aynı şekilde hayatını evlendiği kişiyle sürdürecek. Bundan sonraki hayatın böyle bir ortamda devam edecek. Bu durumda annenin de kendine ait bir hayatının olduğunu kabul edip ona saygı göstermen gerekir. Bu süreçte bazı sıkıntılar yaşayabilirsin ama zamanla bazı şeylerin doğal olduğunu görecek ve kendi hayatına odaklanacaksın. Şunu da unutma ki, anne babalar boşanabilirler ama bu hiçbir zaman çocuklardan uzak kalacakları anlamına gelmez. Yaşananlar ne olursa olsun sen onların çocuklarısın ve onlar bunu her zaman bu şekilde kabul ederler. Bu nedenle anne babaya öfke duymak yerine onlarla iyi ilişkiler kurmaya çalış ve duygularını onlarla paylaş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi