Tamer Korkmaz

Tamer Korkmaz

"Uzun Menzilli Kirli Haberler" neyi hedefliyor?

"Uzun Menzilli Kirli Haberler" neyi hedefliyor?

Sevgili okuyucular, önce geçen haftaya gidelim ve Türkiye'ye İngiltere'den atılan bir "uzun menzilli kirli haber füzesi"nden söze girelim.

İngiliz gazetesi The Daily Telegraph'ta Con Coughlin imzasıyla yayınlanan ve 'Batılı' kaynaklara dayandırılan bir "haber"de, "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın AKP'ye referandumda kullanılmak üzere 25 milyon dolar yardım yaptığı" ve de bu paranın "İHH üzerinden gönderildiği" iddia ediliyordu.

AKP'nin anında yalanladığı bu "fitne-haberi" hak ettiği biçimde tanımlayabilmek için "Asparagasın Şahı" tabirini kullanmak gerekiyor.

*

Fabrikasyon-manipülasyon haberin ardındaki güç merkezleri...

Bir yandan, son dönemde ilişkileri görülmemiş seviyede iyileşen Türkiye-İran ikilisine karşı ABD-Avrupa hattını harekete geçirmeye çalışıyorlar...

Diğer yandan, "AKP iktidarının içeride zor durumda kalmasını" istiyorlar.

Mesela, içeride "yeni bir kapatma davası" açılması için can atan, fırsat bekleyen malum cepheye -sözde- "malzeme" sağlamayı amaçlıyorlar!

Ayrıca, mizansenin içine İHH'yı da dahil ederek 'Mavi Marmara Baskını' bağlamında "İsrail lehine bir çağrışım" meydana getirmek istiyorlar.

*

The Daily Telegraph, "Bizde haberler rüyada görerek yazılmaz" iddiasında...

Böylelikle küresel asparagaslarının üzerini sıkıca örtebileceklerini sanıyorlar.

Şu işe bakın ki, haberi yazan Con Coughlin fena halde "rüyalarıyla" ünlü bir şahsiyet!

Son yıllarda İran hakkında çoğu sonradan yalan çıkan onlarca haberleriyle bilinen Coughlin...

11 Eylül'ü Irak'la bağlantılı imiş gibi göstererek bütün dünyaya yalan söyleyen Neo-Con'ların işbu kirli propagandası için çalışan isimlerin başında geliyordu!

Söz konusu "gazeteci" 14 Aralık 2003'te Irak istihbarat başkanına ait olduğunu ileri sürdüğü bir sözde "belge" yayınlamış ve "11 Eylül saldırısının ardındaki teröristlerin, Filistinli bazı yöneticilerle Bağdat'taki eğitim kampında buluştuklarını" öne sürmüştü.

Haberin tamamen uydurma olduğu; ABD'nin eski başkan yardımcısı Dick Cheney'nin "dezenformasyon faaliyetinin bir ürünü olarak yazdırıldığı" beş yıl sonra ispatlanmıştı.

Guardian'dan David Leigh ise, Con Coughlin'in düzenli olarak İsrail gizli servisi MOSSAD ve İngiliz istihbaratı MI6'dan beslendiğini yazmıştı.

*

Yeri gelmişken, en az Coughlin kadar "mesleki rüya" gören bir başka "kirli" ismi, Judith Miller'ı hatırlatmak isterim.

New York Times'ın kıdemli muhabiri Miller, "Kitle İmha Silahı Yalanları"nı yazması için, "Zalim" Dabılyu Bush'un "kirlilik anıtı" adamları tarafından kullanılmıştı.

ABD'nin Irak'ı işgaline "gerekçe" oluşturan beş adet düzmece kitle imha silahı haberinden üçü Judith Miller'a aitti.

(Bu haberler, gayrı meşru Irak savaşını canla başla destekleyen içimizdeki sağlı-sollu birçok iliştirilmiş "gazeteci-yazar"ı da acayip etkilemişti.)

Dabılyu Bush'un yardımcısı Dick Cheney'nin başdanışmanı Lewis Libby, Miller'dan kitle imha silahları hakkında haberler kaleme almasını istemişti.

Filmin sonunda, (beş yıl önce) Judith Miller'ın, Lewis Libby ile "çok yakın" ilişkisi bulunduğu ortaya çıkmıştı.

O dönemde, NY Times'tan Maureen Dowd, Miller için "Kitle İmha Kadını" diyordu!

*

Irak'ın işgali sürecinde "Kitle İmha Adamı" olan Con Coughlin ise bir kere daha sahnede:

Şimdilerde "üstlerinden" yeni bir "sefer görev emri" almış olmalı ki, "AKP-İran Bağlantısı" asparagasıyla operasyona çıkıverdi!

*

Peki, "içeride" bu -hin oğlu hin- düzmece haberin üzerine kimler balıklama atladı?

En çok, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan hanımefendi heyecanlandı!

Tarhan, "Eğer İngiliz gazetesinin iddiası ispatlanırsa yasalara göre AKP hakkında derhal kapatma davası açılması gerekir" diyordu.

Ergenekon destekçisi Sözcü gazetesi de, geçen hafta sürmanşetinden "AKP yalanladı ama İngiliz gazetesi iddiasında ısrarlı: İran AKP'ye 25 milyon dolar bağış yaptı" diyerek çoktan hükmü vermişti!

*

Durun, daha bitmedi.

"Uzun Menzilli Kirli Haberler"in devamı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tamer Korkmaz Arşivi