Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Takıntıları var

Takıntıları var

10 yaşındaki kızımın aşırı takıntıları var. Özellikle hastalık konusunda çok hassas. Ellerini sık sık yıkıyor, yediği içtiği her şeyi sorguluyor. Hasta olmaktan korkuyor. Akşam okuldan eve geldiğinde hemen banyoya gidiyor, ellerini yıkamaya başlıyor. Bununla da kalmıyor benim de kendisi gibi sürekli ellerimi yıkamamı istiyor. Eğer bunu yapmazsam hasta olacağımı sanıyor ve sürekli aynı şeyleri tekrar edip duruyor. Kızımın çok sevdiği kuzeni iki sene önce vefat etti. Aslında kızım kuzeninin ölümünden sonra bu tür takıntılara yakalandı. O günlerde kuzeni tedavi görüyordu, ben de ona moral olsun diye kızımı yanına gönderirdim. Kızımın takıntılarının kuzenimin ölümüyle ilgisinin olabileceğini düşünüyorum. Bu durumda ne yapabilirim ? Z Y

Kaybetmekten korkuyor

l Halk arasında takıntı ya da vesvese olarak tanımlanan bu saplantılar obsesyon olarak düşünülebilir. Hiç anlam veremediği saplantılarla mücadele eden kimseler yorucu bir yoldan geçerler. Çünkü, takıntılar, kişinin engel olamadığı ve istemediği halde zihninden atamadığı düşüncelerdir. Kişi bu düşüncelerden kurtulmak ister ama bunu bir türlü yapamaz bu durum gerçekten yorucu bir mücadeledir. Obsesyonlar az miktarda her insanda bulunabilir ancak bu kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa yardım almak gerekebilir. Obsesyonlar çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir ve zaman zaman artabilir ya da azalabilirler. Çocuklarda görülen takıntılar ise daha çok, mikrop kapma, ölümden korkma, yakınlarını özellikle de anne babayı kaybetme endişesine bağlıdır... İfadelerinizden anladığıma göre, kızınızın sorunlarının başlama tarihi kuzeninin ölümünden sonra gelişiyor. Çocuk bu dönem yaşadığı travmayı tam olarak atlatamamış ve sevdiği kişileri aynı şekilde kaybedebileceğine dair korkular geliştirmiş olabilir. Bu durumda onun kaybetmeye yönelik duygularını paylaşabilir ve kendisini anladığınızı hissettirerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir uzmana götürerek yardım alabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapiyle sorununuza çözüm bulabileceğinize inanıyorum.

Evin düzeni bozuluyor

l 4 yaşındaki oğlum geceleri uyumuyor, geç vakte kadar bizimle oturmak istiyor. Gündüzleri mahalle pek müsait olmadığından dışarıya çıkaramıyorum. O yüzden gündüzleri benim yanımda oluyor bazen de yukarı babaannesine çıkıyor. Evde sıkıldığı için sürekli soru soruyor ve sorularıyla beni epey meşgul ediyor. Sorun gece başlıyor. Geceleri geç vakte kadar uyanık kalmak istemesi evin düzenini bozuyor. Bazen saat ikiye kadar ona masal anlatıyorum, uyuması için bir şeyler vaad ediyorum yine de olmuyor. Oğluma düzenli bir uyku alışkanlığını kazandırmak istiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum...

P .Ş

Oyun alanları bulun

l Uyku çocuğun sağlığı açısından da önemlidir. Bunun için önce çocuğun odasını rahatça uyuyabileceği şekilde düzenleyin. Ve yatma saatinde, evde yaşayan insanların uyması gereken bazı kuralların olduğunu ve bu kurallara hayatınızın daha düzenli olması için uymanız gerektiğini, kendisinden de aynı şekilde uyum sağlamasını beklediğinizi ifade edebilirsiniz. Ancak bunu ifade ederken ona niçin uyumak istemediğini sorabilir ve bir sorunu varsa yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca, gün içinde çocuğun oynayabileceği bir arkadaşının olmaması, istediği gibi dışarı çıkamaması onu sıkıyor ve bu şekilde davranmasına yol açıyor olabilir. Ve çocuk enerjisini deşarj edemediğinden geceleri uyumak ta istemeyebilir. Bunun için ona oyun alanları bulabilir, mümkünse evde de hareketli oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuğunuza bir program hazırlayabilir ve vaktinde uyduğunda onu ödüllendirebilirsiniz. Ödülünüz her zaman maddi olmasın bazen de sözel olarak memnuniyetinizi ifade edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi