Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendini odaya kapatıyor

Kendini odaya kapatıyor

7 yaşında bir oğlum var. Bize kızdığında kendini odaya kapatıyor, istediği şeyin anında olmasını istiyor. Babadan biraz korkuyor ama beni hiç dinlemiyor. Oğlum biraz fazla sinirli, öfkesini alamadığında kızıyor, bağırıyor, etrafa saldırıyor. Ben kendim yumuşak başlı bir anneyim, çocuğuma yeterli disiplini veremiyorum. Bu konuda neler yapabilirim oğlum kendini odaya kapattığında nasıl davranabilirim? M. A.

Çocuğu tanımalıyız

Disiplin sonuç itibariyle çocuğa doğru davranış modelini öğretmektir. Çocuğu yönlendiren ve ona yol gösteren ilk kişi ise, anne babadır. Her çocuk eğitimin ilk temelini ailede alır ve bu konuda anne babayı örnek alabileceği kişiler olarak görür. Dolayısıyla anne babanın çocuk için yapabileceği en önemli şey, ona doğru örnek olmak ve yol göstermek olmalıdır... Çocukların, kendilerine göre gereksinimleri ve bireysel farklılıkları vardır. Bu konuda anne babaların öncelikle çocuğu tanımaları ve onlara doğru davranış modelini öğretmeleri gerekir. Her şeyden önce çocuk benmerkezcidir, dünyanın kendi etrafında döndüğünü hisseder. Bununla beraber dürtü kontrolü zayıf olduğundan istediği şeyin hemen olmasını ister ve bu konuda ısrarcı olabilir. Bunun çocuğun gelişim dönemiyle alakalı bir durum olduğunu bilmeli ve ona isteklerini ertelemeyi öğretmelisiniz.

Çocuğunuzun oynamasına fırsat tanıyın fakat bu konuda uyması gereken kuralları ona ifade edin. Öfkelendiğinde duygularını ifade etmesine izin verin. Oğlunuz size kızıp kendini odaya kapattığında, bırakın o anda öfkesini yaşasın sakinleştiğinde geri gelecektir. Ancak odadan çıktıktan sonra onunla konuşabilir ve nasıl davranması gerektiği konusunda yönlendirme yapabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun duygularını tanımasına yardımcı olabilir, bunu size ifade etmesi için yardımcı olabilirsiniz.

Kendilerini mesul görmüyorlar
3 kız çocuğu babası bir beyim. Köşenizi fırsat buldukça takip ediyorum. Anladığım kadarıyla köşenizi daha çok anneler takip ediyor. Çünkü babalar çocuğun eğitiminden kendilerini mesul görmüyorlar. Ben buna hiç katılmıyorum. Üç kızımla da ayrı ayrı ilgilenmeye çalışıyorum. Onlara daha faydalı olmak için nasıl davranabilirim önerilerinizi bekliyorum..

Eğitime baba da katılmalı

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için, eğitime anne babanın birlikte dahil olmaları gerekir. Bu konuda duyarlılık gösterip duygularınızı bizlerle paylaştığınız için size teşekkür ederiz. Çocuklarınızı sevginizle desteklediğinizde ve onlarla sağlıklı ilişkiler kurduğunuzda gerekli desteği sağlamış olacaksınız. Bu konuda son derece doğal olmaya ve onlara vakit ayırmaya çalışın.

Çocuğa bilinen kuralları öğretmek ve yaşadıkları sorunlarla başaçıkma beceresi kazandırmak ve her zaman yanlarında olduklarını hissettirmek anne babanın sorumlulukları arasındadır. İfadenizden anladığıma göre bu konuda elinizden geleni yapıyor ve onlara vakit ayırıyorsunuz. Burada kızlarınızla geçirdiğiniz vaktin içini doldururken onların tercihlerini de dikkate alabilir ve ortak paylaşım içinde olabilirsiniz. Ayrıca kızlarınızla sohbet edin onların duygularını ifade etmelerini sağlayın ve onları anlamaya çalışın. Çocukların ruhsal olarak da büyümelerine izin verin ve onların sorumluluklarını edinmelerine yardımcı olun. Ortak ilgi alanları oluşturun, birlikte bir şeyler yapmaya çalışın. İlgi ve desteğinizle her zaman çocuklarınızın yanında olduğunuzu hissettirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi