Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gizli gizli ağlıyorum

Gizli gizli ağlıyorum

Severek evlendiğim eşimle yollarımı ayırdım. Onun her şeyini affedebilirdim ama bana göre ihanetin telafisi yoktu. Canımdan çok sevdiğim eşim şimdi bir başkasıyla evli... O hayatını yaşıyor ama ben hâlâ yaşadığım şoku atlatmış değilim. Kızım bu yıl sınava girecek ondan habersiz gizli gizli ağlıyorum. Eşimden ayrılalı iki yıl oldu ama onu hiç unutamadım. Bilmiyorum Fatma hanım, ben bu sorunun üstesinden gelebilecek miyim? R. D.
Düştüğümüz gibi kalkarız

İhanet iç dünyamızda derin tahribatlar yapan ağır bir imtihandır. Özellikle sevdiğiniz kişi tarafından ihanete uğramak gerçekten acı bir şey... Ama hayat devam ediyor ve siz kızınızla birlikte bu saatten sonra yeni bir sayfa açabilir ve hayata yeniden başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle yaşadığınız travmayı atlatıp, geçmişin içinden çıkmanız gerekiyor. Bu dönem yaşadığınız acıyı çevrenizde güvendiğiniz kişilerle paylaşabilir ve duygularınızı onlara aktarabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız acıyla yüzleşerek, normal hayatınıza dönebilir ve iş bulup çalışabilirsiniz. Yanınızda kızınızın olması da sizin için bir avantaj. Sorunlarınızı kızınızla da paylaşabilir ve birbirinize destek olabilirsiniz. Bu dönem, sosyal aktivitelerinize biraz ağırlık verebilirsiniz. Mesela, arkadaşlarınızı ziyaret edin, sosyal faaliyetlere katılın, spor yapın, yürüyüşe çıkın... Her birimiz zaman zaman düşebiliriz ve düştüğümüz kuyudan çıkabilmek için çevremizden yardım isteriz. Ama ne olursa olsun kurtulabilmek için en büyük mücadeleyi yine kendimiz veririz. Kendi çabalarınızın yanında, bir psikiyatriste giderek bu süre içinde yardım alabilirsiniz. Olayı zamana bırakın bütün bu çabalarınızın neticesinde kendinize yeniden döneceğinizi ve hayatınıza sil baştan bir sayfa açabileceğinizi düşünüyorum.
Eski günlere dönmek istiyorum

30 yaşında bir bayanım. Altı ay önce bir arkadaşımı kazada kaybettim. Arkadaşımın ölümü beni çok etkiledi. Aradan bu kadar zaman geçti ama ben hâlâ kendime gelemedim. Bu olaydan sonra hayatım değişti, hayattan keyif alamıyorum, sabahları bir türlü kalkamıyorum sanki her şey monotonlaşıyor gibi geliyor. Eski günlerime geri dönmek istiyorum neler yapabilirim?
Doğal seyrinde atlatılmalı

Kaybettiğimiz yakınlarımız ya da sahip olduğumuz şeylerin hayatımızdan çıkması bir travma nedeni olabilir. Travma sürecinde olayı kabullenmekte zorlanırız. Bu bir sorgulama sürecidir, yaşadığımız olayın şokunu atlatmaya ve başımıza geleni anlamaya çalışırız. Daha sonra niçin ve neden sorularını sorar, kendimizi ya da karşımızdaki kişiyi suçlar, olayı tekrar tekrar anlatır, yeniden yaşar ve bütün bu zorlukların ardından kabulleniriz. Bu süreç olması gerektiği şekilde atlatılmalıdır. Yani, kayıp yakınımızla ilgili duygularımızı paylaşmalı, yasımızı tutmalı ve durumu kabullenmeliyiz. Bu süreç yaşanması gerektiği şekilde yaşanmadığında kişi normal hayatında zaman zaman olaya yeniden dönebilir ve durumu kabullenmekte zorlanabilir. Yas süreci uzun sürdüğünde ve kişinin hayatını etkiler hale geldiğinde yardım almak en doğru karar olacaktır. İfadenizden anladığıma göre bu süreci doğal seyrinde atlatamadınız ve arkadaşınızın ölümünü kabullenemediniz. Dolayısıyla yaşananlara bağlı olarak bir depresyon durumu gelişmiş olabilir ve sorunlarınızın üstesinden gelmekte zorlanabilirsiniz. Size öncelikle bir psikoterapiste giderek yardım almanızı, yas sürecini atlatmanızı ve hayatınıza kaldığınız yerden devam etmenizi tavsiye ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi