Cüneyt Arvasi

Cüneyt Arvasi

Çin, doları devalüe ediyor

Çin, doları devalüe ediyor

Amerikan Doları ve Euro arasındaki ilişki basit olarak kamyon ve yüküne benzer.
İkisi arasındaki dengeyi kurcalamak, finansal trafikteki riskleri artırıyor.


Çin ve ABD arasında son yıllarda şiddetlenen ekonomik savaş, Euro/Dolar paritesini iyice dengesizleştirdi.


Altını güçlendiren temel sebep de budur.


Çin, ABD’ye karşı her türlü mevzii dolduruyor. Son krizle birlikte Euro bölgesinde daha aktif bir rol üstlendi. Ekonomisi sallanan Avrupa devletlerinin hazine kâğıtlarına yatırım yaptı.


Bununla da yetinmeyerek Euro bölgesindeki ülkelere krizden çıkmaları için yardım edeceğini açıkladı. Özellikle Yunanistan’dan yaptığı ithalatı iki katına çıkaracağını belirtti.


Bu hamleler kısa bir zaman içinde Euro’yu dolar karşısında güçlendirdi.


Aslına bakarsanız Euro’nun durduk yere toparlanması için başka bir görünür sebep de yoktu. İspanya’nın kredi notu düşürülmüştü, İrlanda’nın kurtarılması için 50 milyar Euro gerektiği hesaplanmıştı ve Avrupa Birliği’ni genelindeki yüksek işsizlik de devam etmekteydi.


Çin’in rezervleri 2.5 trilyon doları aşıyor. Bu güç, lehinde hareketlendiği mali yapılarda gözle görünür iyileşmelere yol açıyor.


ABD ekonomisinde devam eden durgunluk, hazine borçları ve devasa bütçe açıkları başka ülkelerin dolar cinsinden tuttukları rezervler üzerinde baskı oluşturuyor.


Çin, ABD ile boğuşurken rezervindeki doların bir kısmını başka kıymetlerle çeşitlendirmek zorundadır.


Euro kısa vadede en uygun aday gibi duruyor.


Son bir yıl içinde Çin, Amerikan hazine kâğıtlarına yaptığı yatırımlarda yüzde 10 kesintiye giderek Avrupa kağıtlarına yöneldi. Kaldı ki Portekiz, Yunanistan, İspanya ve İrlanda ekonomilerindeki bozulmaya rağmen daha iyi başka bir seçeneği de yoktu. Avrupa da Çin parasına hayır diyebilecek durumda değil.


Diğer taraftan Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Avrupa Birliği’nin finansal sisteminde daha baskın bir rol üstlenerek ABD karşısında çok önemli bir mevzi kazanmış oldu.


Amerikalı ekonomistlere göre Yuan değerinin düşük tutulması Çin ihracatçısına müthiş avantajlar sağlıyor. Bu durum ABD’deki işsizlik oranlarını yükseltiyor ve Amerikan mallarını Çin pazarlarına giremeyecek kadar pahalı hale getiriyor.


ABD kongresi kendi para birimini manipüle eden ülkelere karşı yaptırımlar öngören kararı onayladı. Hedefte elbette ki Çin var.


Yuan’ın gelecek iki yılda en az yüzde 20 değerlenmesi için baskı yapıyorlar. Fakat bu durum Çin’de büyük sosyal ve ekonomik karışıklığa yol açabilir.


Ekonomi savaşı, pariteler üzerinden Euro bölgesinde devam ediyor.


Altın, orta vadede dolar karşısında güçlenmeye devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cüneyt Arvasi Arşivi