LütfüOflaz'la Sohbet

LütfüOflaz'la Sohbet

CHP’ye lider olacak kadın!

CHP’ye lider olacak kadın!

- Lütfü Bey; Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni bir CHP inşa etmekte olduğu yorumları yapılıyor. Kemal Kılıçdaroğlu “Yeni CHP” denebilecek bir oluşumu gerçekleştirebilir mi sizce?
- “Yeni CHP” denebilecek bir oluşumu gerçekleştirmek mümkün; ama eski CHP’ye yön veren Kemalizm’den vazgeçilebilirse. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, Kemalizm’den vazgeçmek yerine onu ılımlılaştırmak istemekte. Katı Kemalizm yerine, benim ılımlı Kemalizm adını taktığım bir uygulamayı hayata geçirmek istemekte. Kemalizm’i çatık kaşlı, asık suratlı olmaktan arındırıp, güleryüzlü hale getirmek istemekte. Ancak yüzüne ılımlı, güleryüzlü bir maske geçirilse de sonuçta uygulanacak olan Kemalizm değil mi? CHP Kemalizm’i uygulayarak yeni bir parti haline gelebilir mi? Malumunuz, Kemalistler, CHP’liler deyince halkın aklına, halka tepeden bakanlar, halkı aşağılayanlar geliyor. Yeri gelmişken burada bir parantez açmam gerekiyor: Hani CHP’li yazarların “AKP ayak takımının oylarıyla seçimleri kazanıyor” dediği günlerde, mankenin biri çıktığı televizyonda, “Benim oyumla dağdaki çobanın oyu niye bir tutuluyor?” demişti. İşte o gün, CHP zihniyetini böylesine güzel dile getiren o manken için, “Tam CHP’ye lider olacak kadın” diye içimden geçirmiştim! Sadece bununla da yetinmemiştim. O günlerde sizinle yaptığımız sohbette, “Oldu olacak hükümetleri ayak takımı seçmesin, yatak takımı seçsin!” diyerek bu zihniyeti espriyle karışık eleştirmiştim. Bu eleştirim üzerine o günlerde Ekşi Sözlük’te, “Bir insan bir fikrin bünyesinde toplanabileceklere ancak bu kadar zarar verebilir” denilmişti. Şimdi biraz önce açtığım bu parantezi kapatıyor ve “Kemal Kılıçdaroğlu, yeni CHP oluşturabilir mi” konusundaki değerlendirmelerime devam ediyorum. Yeni CHP oluşturabilmek için CHP’nin tepesinden tabanına kadar bir zihniyet devrimi gerekir. Kendisini halkın efendisi gibi gören zihniyetin yıkılıp, kendisini halkın hizmetkârı gibi gören zihniyetin gelmesi gerekir. CHP’nin manken Aysun Kayacı gibi çıplakların değil çobanlar, yoksullar gibi baldırı çıplakların partisi olmaya karar vermesi gerekir! Kısacası, CHP’nin yüzüne geçireceği güleryüzlü bir maskeyle halkı değiştiğine, yeni bir parti haline geldiğine ikna etmesi mümkün değildir. CHP, değiştiğine, yeni bir parti haline geldiğine halkı ikna edebilmek için yüzünden önce zihniyetini değiştirmelidir.
KURBAN KESENLER BURADA OTURAMAZ!
- Dokuz günlük bayram tatili yarın sona eriyor. Uygun görürseniz, bu haftaki sohbetimizi bayram üzerine görüşlerinizi alarak noktalayalım mı?
- Aslında toplumun bir kesimi için bunun adı bayram tatili değil, tatil bayramı demek oluyor! Toplumun bir kesiminin aklına bayram deyince tatil geliyor! Böyleleri bayram yapacağı için değil, tatil yapacağı için seviniyor. Hele de böyle dört günlük bayram tatili dokuz güne çıkınca, bu kesim için gerçek bir tatil bayramı oluyor. Bu kesim daha bayramın başladığı ilk saatlerde yurtiçindeki ve de yurtdışındaki tatil yörelerine koşuyor. Yani bayramdan kaçıyor, tatile koşuyor! Bakın bu bayramda yüzbinlerce kişi yurtiçindeki ve yurtdışındaki tatil yörelerine gitmiş. Bu bize neyi gösteriyor? Bayramların, ruhuna uygun olarak kutlanmadığını gösteriyor. Öyle ya, bayramlar paylaşma, yardımlaşma, dayanışma günleri değil mi? Toplumsal anlamda yakınlaşma, kucaklaşma günleri değil mi? Oysa bir kesim için bu günler adeta toplumdan kaçış günleri. Bırakın toplumu, kendi yakınlarından bile kaçış günleri. Bayramlar dertli yakınların, dertli insanların dertlerini dinleme yerine, kafa dinleme günleri olarak kullanılıyor. Tabii bu durum, dini bayramların ruhuna taban tabana zıt düşüyor. Gerçi günümüzde insanlar, diğer günlerde de âdeta birbirlerinden kaçıyor. Bırakın bayramların ruhunu, komşuluk ruhunun yerinde de yeller esiyor. Aynı apartmanda oturanlar, hatta kapı komşusu olanlar bile birbirlerini tanımıyor. Kapı komşusu can çekişse bundan haberi olmuyor. Dahası, son zamanlarda toplumsal ayrışma anlamında başka olaylar da cereyan ediyor. Mesela Antalya’daki bir site örneğinde olduğu gibi, bazıları, kapılarına bir Atatürk resmi koyup, onun yanına da “Atatürkçü olmayanlar burada oturamaz” diye yazabiliyor. Bu gidişle bazı sitelerin girişlerine de “Kurban kesenler burada oturamaz” diye yazılacağı anlaşılıyor! Her neyse, dediğiniz gibi yarın bayram tatili bitecek. Kimileri için gerçekten bayram tatili, kimileri için de tatil bayramı bitecek. Tatilciler dönüşe geçecek. Dönüşe geçen tatilciler dikkatli olsun; trafik canavarına kurban gitmesin. Trafik canavarına verilen kurban sayısı, bayramda kesilen kurban sayısını geçmesin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
LütfüOflaz'la Sohbet Arşivi