Sâhibsiz cenâzeler

Sâhibsiz cenâzeler

Herostratos adını hiç işitdiniz mi bilmiyorum. M.Ö. 356’da sırf târihe geçmek için Efes’deki Artemis Tanınağı’nı kundaklayan mendebur.

Bizim islâmî mitolojiye “Zemzem Kuyusu’na işeyen adam” olarak yansımışdır.

Böyle bir alay adaptasyon daha vardır. Şimdi hemen aklıma “Haleb ordaysa arşın burada!” sözü geliyor ki bu da bir Ezop (Aesop) aktarmasıdır. Bir pentatloncu Roma’da Rodos’dayken bilmemkaç adımlık imkânsız bir mesâfeye atladığıyla övünüyormuş. Onun üzerine biri dayanamayıp lafa karışmış: “Hic Rhodus, hic salta!” (Rodos burası, burada atla!)

Neyse, son günlerde sık sık şu Herostratos denilen herifi düşünüyorum. Ve binyıllar boyunca daha kimbilir kaç “Herostratos” gelip geçdiğini.

Ne var ki “sâhici” bir Herostratos olmanın vazgeçilmez ön şartı yediği haltı merdce îtirâf etmekdir ki adres, yâni târihe kimin geçeceği ortaya çıksın! Demek istediğim Herostratos, şübheler yanlışlıkla başka birine yönelse buna îtirâz edip kendini suçlayacak ki “mârifet”i iltifâta (!) tâbî olsun!

Şu mâhut Wikileaks (WikiLeaks imlâsı da geçerli) hâdisesinde ise “sorumlu”yu ara ki bulasın!

Yâhû, bu cenâzeyi kim kaldıracak diye günlerdir soranlar var ama cevab yok!

William Ewart Gladstone (1809-1898) büyük bir İngiliz (Britanya!) devlet adamı. Dört kere Başvekillik etmiş. Onun bir sözü çok bilinir: “Politikacı müteâkıb seçimleri düşünür, devlet adamıysa müteâkıb nesli.” Ama daha az bilinen ve bence en az öbürü kadar önemli şu sözü de var:

“Ahlâken yanlış olan birşeyin siyâseten doğru olması imkânsızdır!”

Ben buna inanıyorum!

Siz istediğiniz kadar bana enâyi deyiniz!

Tabii bu Gladstone’un bin türlü fırıldak çevirerek Sûdan ve Mısır’ı elimizden alma çabası göstermiş ve “Mehdî Ayaklanması”na sebebiyet vermiş şahıs olması o sözüne ilâveten revnak katıyor ama olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi