Engin Ardıç

Engin Ardıç

Ernesto Kemal

Ernesto Kemal

Gandhi Kemal'den sonra başımıza bir de Ernesto Kemal çıktı.
Parti üyelerini bile heyecanlandırmayan ama basın amigolarını pek umutlandıran kurultayda son yılların en ruhsuz konuşmalarından birini yapan Kemal Bey, Ernesto şeklinde çizilmiş...
Çizilmiş mi ? Nerede?
Cinsellikleri "geneleve kaçak gitmiş ortaokul öğrencisi" düzeyinde seyreden varoş çocuklarının çıkardıkları bir mizah dergisinde mi?
Hayır efendim, kurultay salonuna asılan çarşaf gibi bir panoda. (Kurultayda yankesiciler de sanatlarını icra eylediler ama çok şükür ayakkabısını çıkaran ayı gözlenmedi.) Doksanlı yıllarda SHP kurultaylarında benim aleyhimde pankartlar açarlardı, artık benimle ilgilenmiyorlar galiba, televizyonu bırakmayacaktık...
Bu sefer bu pankartın sol üst köşesinde Deniz Gezmiş, sağ üst köşesinde Kemal Kılıçdaroğlu.
Kemal Bey, Ernesto Che Guevara rolünde...
Kafada kızıl yıldızlı bere... Gözünde gözlük... Bıyığı da var.
Sakalı da var fakat Ernesto'nun sakalı gibi uzun ve gür değil, kırpık ve ince.
Bu herhalde Küba sakalının Ankara versiyonu, memur sakalı!
Pankartı asanlar slogan da yazmışlar: "68 ruhuyla halkın iktidarını kurmaya geliyoruz." Şu anda iktidarda aristokrasi var, artık halk gelecek.
Ernesto Kemal, tropikal ormanlardan ve şeker kamışı tarlalarından kopup gelip Havana'yı, pardon, Ankara'yı ele geçirecek, Batista Recep de Amerika'ya kaçacak. (Darbeci paşa da öyle dememiş miydi?) Peki bu filmde Fidel Castro'yu kim oynuyor, Gürsel Tekin mi? (Sakal bırakırsa berberi Ramazan zarara girer.) İster misiniz Kemal Bey şimdi bu gaza gelip altmış iki yaşından sonra puro içmeye de başlasın? Sağlığı açısından çok zararlı olur.
Ernesto'nun astımı vardı, Kemal Bey'in şeker, tansiyon ve prostat durumunu da bilmiyoruz üstelik. (Bakın Deniz Baykal hiç olmazsa "bevliye" alanında sağlamdı.) Ernesto Kemal'in şahsında 68 ruhu iktidara yürüyor...
Silah olarak şimdilik yumurta kullanıyorlar.
68 ruhu geliyor, yani, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye... (Demokratik kelimesini "temukraatik" şeklinde okuyunuz.) Ne yani, Kemal Bey banka mı soyacak, adam mı kaçıracak, forum mu yapacak, anfi ya da kantin mi basacak?
NATO'dan da çıkacak mı Kemal Bey iktidara gelince? Aman ha... Bunu söyleyenler Silivri'de yatıp kalkıyorlar...
Üretim araçlarını kamulaştıracak mı Kemal Bey? (Hani "üçüncü yolu" tutturmuştu? Bu mis gibi ikinci yol.) Kurultay üyelerine "yoldaşlar" diye seslenmiş, yoksa "gizli din" taşıyor da biz mi uyanamadık?
Yoksa kurultay konuşması boyunca ağzına bir kerecik olsun Kürt ismini almaktan özenle kaçınan adam devrim yapınca Kürt haklarını mı teslim edecek?
Comandante, seguiremos adelante...
Aqui se queda la clara, la entraniable transparencia de tu querida presencia...
Anlamadın mı? Yoksa İspanyolca da mı bilmiyorsun Kemal Bey, sen ne biçim Ernesto'sun yahu?
Şakayı bir yana bırakırsak: En başta Deniz Gezmiş'in anısına saygısızlık olan bu şaklabanlıktan Kılıçdaroğlu'nun önceden haberdar olduğunu, hele onay verdiğini hiç sanmıyorum.
Bu Ernesto zırvası, olsa olsa CHP kümeslerinde eşinen "yumurtacı tavukların" içler acısı kafa karışıklığını ve modası geçmiş çaresizliğini ortaya koyan, gülünç bile olamayan bir gayretkeşliktir.
Ama belli de olmaz... Bakarsınız Kemal Bey dağlara çıkmış da devrim bile yapmış...
Bir, iki, üç, daha fazla Vietnam, parti meclisinize bin selam... Hasta siempre Kemal!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi