Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Korkularıma yenik düşüyorum

Korkularıma yenik düşüyorum

Değerli ablacığım, lise ikinci sınıfta okuyan bir gencim. Ailem Anadolu'dan İstanbul'a göç ettiğinde ekonomik olarak büyük zorluklar yaşamış. O günlerde babam, simit satmış, annem ev temizliğine giderek geçinmeye çalışmışlar. Ben beş yaşındayken, babam pazarda işe başlamış. Bu işi geliştirmiş ve pazarcı olarak hayatına devam etmiş. Ben ilkokula başladığımda annem, işi bıraktı. Sadece haftada bir gün, karşı komşumuz Nesibe öğretmenin evini temizliyordu. Çünkü aynı yıl kardeşim de dünyaya gelmişti.

Benim sorunlarım ise, okulla birlikte başladı. Babam, ders çalışıp sınıfın birincisi olmamı istiyor ve elimde kitap görmediğinde beni dövüyordu. İlkokulu bitirinceye kadar dayak yedim ama hiçbir zaman sınıfın birincisi olamadım. Ne kadar çalışsam da orta halli bir öğrenci olarak beşinci sınıfı bitirdim. Şimdi lisedeyim ama aynı sorunlar devam ediyor. Babam kendisi ekonomik olarak zor günler geçirdiğinden, benim okuyup büyük adam olmamı istiyor. Beni nerede görse, ders çalış, sakın dersleri ihmal etme deyip odama gönderiyor. Küçükken odaya kapatır ve saatlerce ders çalışmamı isterdi. O günlerde, hem babamdan hem de öğretmenden korkuyor ve sırf bu yüzden onlar için, ders çalışıyordum. Ama ortaokula başladığımdan beri, kendimi derslere veremiyorum. Dikkatim sık sık dağılıyor. Ne kadar mücadele etsem de bu soruna bir çözüm bulamıyorum. Düzenli ders çalışamadığım için, sınavlardan iyi not da alamıyorum. Bu durumda babam sürekli sorun çıkarıyor ve bütün imkanlarını benim için seferber ettiği halde düşük not getirerek ona ihanet ettiğimi vurguluyor. Bu benim motivasyonumu iyice düşürüyor. Sınavdan önce yaşadığım o korku ise notlarımın düşmesine etken olan bir diğer sebep. Ablacığım, ne yaparsam yapayım, bu korkunun üstesinden gelemiyorum. Sınava girmeden önce, kalbim çarpıyor, göğsüm daralıyor ve kendimi kötü hissediyorum. O korkuyla sınava giriyorum ve düşük not alıyorum. Bana sınav korkusunu yenmek için neler tavsiye edersiniz? Ayrıca, düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmak ve sıkılmadan ders çalışabilmek için bana neler söyleyebilirsiniz? İ. K
Seni anlayacaklardır

Mektubunu okuduğumda, yaşadığın korku ve endişelerin okul hayatında birlikte başladığını görüyorum. Anlattığına göre, bu dönem baba, ders çalışıp sınıfın birincisi olman için yoğun telkinlerde bulunmuş ve sen bu durumdan sonra başaramama korkusu yaşamaya başlamışsın. Mektubunda ailenden bahsederken onların yaşadığı ekonomik sorunları dile getiriyor ve babanın, iyi bir meslek edinmen için sürekli baskı yaptığını söylüyorsun. Bu durum zaman içinde seni zorluyor ve sürekli " ailem benim için çalışıyor, ya ben onların beklentilerine cevap veremezsem" diye kaygılanıyor ve kendini kötü hissediyorsun. Yaşadığın bu sıkıntı, senin motivasyonunu düşürdüğü gibi, sınav korkusu yaşamana sebep oluyor.

Elbette ailen senin iyi bir hayat sürmeni istiyor fakat, bunu ısrarla vurgulamaları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu sıkıntını ailene açmanı ve elinden geldiği kadar derslerine çalışacağını, iyi bir meslek edinmeyi onlar kadar istediğini fakat bunun sürekli tekrarlandığı takdirde kendine zarar verdiğini aksine derslerini daha da düşürmene sebep olduğunu izah et.

Ancak, ailenle bu konuyu konuşurken onları kırmamaya özen göster. Biliyorsun onlar gerçekten iyi niyetliler, yaptıkları telkinlerin sana bu kadar zarar verebileceğini düşünmediklerinden ısrarcı oluyorlar. Bunu onlara uygun bir dille anlattığında seni anlayacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi