Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hanımlarımıza sorduk Başörtüsü sorunu

Hanımlarımıza sorduk Başörtüsü sorunu

Bu hafta, başörtüsü sorununa bağlı olarak eğitimini yarıda bırakan hanımlarımıza bu konuyla ilgili ne düşündüklerini sorduk. Aldığımız cevaplar onların kırgınlıklarını ifade ediyordu.

Hâlâ inanamıyorum

Fatma abla ben üç yıldan beri, başımı açmadığım için sınava giremeyen bir genç kızım. Bu yıl daha iyi hazırlandım ama bu konuda bir sorun yaşamayacağıma hâlâ inanmış değilim. Hele sınava bir girelim ondan sonra bu konuyla ilgili daha net konuşabilirim. Ama şu kadarını söyleyeyim, bizlere büyük haksızlık yapıldı. Üç yıldan beri üniversiteye giremiyorum. Dersaneye gittim, gece gündüz ders çalıştım ama kapıda bana saçını açacaksın dediler. Bu çok acı bir şey. O an yaşadığım duyguyu anlatamam. Sanki yabancı bir ülkedeydim ve beni kimse anlamıyordu. O günlerin geçmişte kalacağına her zaman inandım, çünkü zulüm hiçbir zaman uzun soluklu yaşayamaz.

Nesibe A.

Geçmiş yıllarımız ne olacak?

l Ben başörtüsü yasağına bağlı olarak üniversite birinci sınıftan ayrılmış bir bayanım. Bundan sonra üniversitelerde bir rahatlama olabilir ama bizim durumumuz ne olacak? Hayatımızın en dinamik en verimli olduğu yıllarda okuma hakkımız elimizden alındı. Bunu kimse anlayamaz. Düşünün, hayalleriniz var, eğitimci, doktor, avukat olmak istiyorsunuz. Çalışıyor ve kazanıyorsunuz ama örtülüsünüz diye kapıdan geri çevriliyorsunuz... O günlerde çok depresyon geçirdim, ailem her şeye rağmen okula devam et diyordu ama ben başımı açmak istemiyor Allah'a sığınıyordum... Evlendim, kendimi evimde yetiştirmeye çalıştım ama o günleri hiç unutmadım.

Nurdan K.

Alternatif alanlara yöneldik

Ben Edebiyat Fakültesi'nden ayrıldım. O günlerde bir çok arkadaşım okulunu bırakmak zorunda kaldı. Ama birbirimize hep destek verdik ve birimizin yaşadıkları hepimiz etkiledi. Üniversiteyi son sınıftan bırakan arkadaşlarımız bile oldu. Okuldaki yaşadığımız haksızlık, tartışmalar, kapılarda gördüğümüz kötü muamele kolay unutulacak şeyler değil. Ama biz mücadele etmeliydik ve ettik. Okulumuza devam edemediğimiz için, bir çoğumuz alternatif eğitim alanlarına yöneldik. Ben de bu süre içinde iyi bir Arapça öğrendim, İslami olarak kendimi yetiştirmeye çalıştım. Bu yıl kızım üniversiteye girecek, örtülü girebilecekleri yönündeki haberler ne yazık ki içimizdeki burukluğu gidermiyor. Ama ne mutlu ki, bizler ahirete inanıyoruz, Rabbimiz ahirette yapanların yaptığını yanına bırakmayacak. Buna inanıyoruz.

Ayşenur A.

Kapılar birbir açılır

Ben, çok sevdiğim okulumu başörtüsü sorunu nedeniyle bırakmak zorunda kalmış bir bayanım. Yasak ha kalktı ha kalkacak derken baktım ki kırk beş yaşına gelmişim. Neyse ki biz bu konuda sadece Allah'ın rızasını düşündük. Bir bedel ödedik. Şimdi iki kızım var ikisi de yurt dışında okuyorlar. Ben de evimde İslami eserleri okuyor ve kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Bu tür yasaklar belki de bizlerin uyanışını ve dirilişini sağlıyor olabilir. Ben bu olaya biraz da bu tarafından baktım. Çünkü Allah için terk ettiğin bir şey var ve değişmesini istediğin bir yasak var. Şuna inanıyorum ki, eğer biz Allahın dinini hakkıyla yaşarsak, bütün kapılar bir bir açılır ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmeyiz...

Zeynep K.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi