Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Masal Bitince

Masal Bitince

Bu haftaki eserlerimiz Ötüken Yayınları’ndan. Ötüken Yayınları, hikâye ve roman üzerine 2010 yılında bir hayli eser yayınladı. Öyle görünüyor ki 2011 yılı da aynı geçecek.
“Masal Bitince” adlı hikâye kitabı da yılın ilklerinden. Bu kitabın bir özelliği de olayları yaşayan bir valinin kaleminden çıkmış olması.
Halen merkez valisi olarak görev yapan Kadir Çalışıcı, kaymakamlık ve valilik yaptığı yörelerde hikâyesi yazılabilecek olayları kaleme almış.
On yıl önce olsaydı; “Vali hikâye kitabı mı yazarmış” diye dokuz köyden kovalanırdı. Neyse geçelim.
Ülkemizi ve insanımızı tanıma bakımından bu hikâyeler oldukça önemli. Biz sohbet toplumuyuzdur. Sohbetlerimizin pek çoğu da hikâyelerle bezelidir.
Yaşanmış olayların hikâye biçiminde anlatılması, meselenin zihne iyice yerleşmesi için en geçerli yoldur.
Bu yolu izleyenlerden birisi de halen merkez valisi olan Kadir Çalışıcı olmuş. Çalışıcı, yurdumuzun hemen her bölgesinde uzun yıllar kaymakam ve vali olarak görev yapmış.
Bir anlamda, can yakan ülke gerçeklerinin bütün çıplaklığıyla sırıttığı hayatın, tam da odak noktasında bulunmuş.
Yaşanan nice acıları, ıstırapları, yoklukları, yoksunlukları, yürek burkan olayları kâğıda dökmüş.
¥
Ötüken’den çıkan ikinci önemli eser ise merhum tarihçimiz Ziya Nur hakkında. Dostlarıyla yapılmış sohbetlerin yayınlandığı nadide hatıralardan oluşmuş bir eser.
Kitapta dört kişi Ziya Nur’u anlatmış. Birinci isim, yarım asırdır Ziya Nur ile tanışıklığı bulunan yazar ve mütefekkir Mehmet Niyazi Özdemir.
İkinci isim, özellikle uzun hastalık ve nekahat döneminde, Ziya Nur Aksun’un yanı başında ve hizmetinde bir manevi evlattan öte feragatle bulunan Av. Halil Duruk.
Üçüncü isim ise Ziya Nur’un biricik kardeşi, gazeteci yazar Belma Aksun hanımefendi ve Erol Kılınç.
Eserin yayıncısı Erol Kılınç, Ziya Bey’in yazdıklarını müsveddeden baskıya dönüştüren adam olarak ve Ziya Nur’a büyük saygı ve sevgi duyan bir insan sıfatıyla sohbetlerde yerini almış ve harika bir eser hazırlamışlar.
¥
Ötüken Yayınları’ndan bir başka eser, bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın; “Şiirinde Mekân Endişesi” alt başlığıyla “Şiirden Coğrafyaya” adını taşıyor.
Ersin Özarslan tarafından yazılan eserde, mekân olgusu ve mekân dairesinde değerlendirilebilecek unsurların, Arif Nihat Asya’nın şiirinde yer alış şekilleri işlenmiş.
Ötüken’in son eseri ise “Hayata Yön Veren Sözler” adlı kitap. Sabri Güveli’nin derlediği çalışma, benzeri eserlerden oldukça farklı. Sebebi de şu:
Sabri Güveli, bütün meslek hayatını Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Masası’nda geçirmiş bir güvenlik mensubu olarak; yaşadıklarını, dinlediklerini, öğrendiklerini, tarihe adanmış sözler etrafında buluşturmuş.
Kitaptan bir sözle bitirelim yazıyı: “Dünyada her şeyi bir gün acı ile kaybetmek için kazanıyoruz.”
Eserler hakkında bilgi için: Ötüken Yayınları 0212 251 03 50

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi