Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Neler tavsiye edersiniz?

Neler tavsiye edersiniz?

Fatma abla ben 20 yaşında bir genç kızım. Şu anda ilahıyat fakültesi ikinci sınıfta okuyorum. Bizim evde bazı sorunlarımız var. Babam biraz titizdir, annem de babamın sorunlarına katlanayım derken sinir hastası oldu. Ben kendimi televizyon seyretmeye veriyorum. Okuldan geliyorum, sınavlarım yoksa oturuyorum, geç vakte kadar televizyon seyrediyorum. Televizyon odamda olduğu için babam pek ilgilenmiyor. Bu beni biraz rahatlatıyor ama bağımlı hale geldiğimi anlıyorum. Artık daha faydalı işlerle meşgul olmak istiyorum bu konuda bana neler tavsiye ederiniz? M. M.
Sorunu ortadan kaldırmıyor

Aslında sorununuzun çözümünü "artık daha faydalı işlerle meşgul olmak istiyorum" ifadenizle kendiniz ortaya koyuyorsunuz. Anladığıma göre aile İle ilgili sorunlarınızdan kaçmak için, televizyonu sığındığınız bir liman olarak görüyorsunuz. Yani, o an sorunlarınızdan kaçıp sığındığınız bir nesne gibi olmuş televizyon. Bu durumda kendinize şu soruyu sorabilirsiniz... Ne kadar kaçarsanız kaçın sorunlar ortadan kalkıyor mu? Ya da bu tür durumlarda yapabileceğiniz başka bir şey yok mu? Bütün bu soruların sizi götüreceği noktada aslında çözüme ulaşmış olacaksınız... Bu süreçte, ailedeki sorunların ortadan kalkması için bir aile danışmanıyla görüşebilirsiniz. İkinci olarakta, televizyon seyrederek tükettiğiniz vakti daha verimli hale getirebilmek için neler yapabilirsin bunu düşünün. Mesela, kitap okuyabilirsin, arkadaşını ziyaret edebilirsin, ibadet edebilirsin, ilimle meşgul olabilirsin... İlgi alanına uygun olacak şekilde kendine bir hedef belirleyebilir ve bu hedef doğrultusunda vakti daha verimli hale getirebilirsin...
Tuvalete gidemiyor

Fatma hanım benim anaokuluna giden beş yaşında bir oğlum var. Evde tuvalete gidiyor ama okulda hiç gitmiyor. Evim okula yakın olduğu için öğle saatlerinde gidiyorum onu tuvalete götürüyorum ve geliyorum. Ama inanın ben gelmezsem akşama kadar kendini sıkıyor. Nedenini sorduğumda " arkadaşlarım görürler utanırım, tuvalet sadece evde yapılır" diyor... İki aydan beri de idrar yolları enfeksiyonu geçiriyor. Oğlumun okulda tuvalete gitmesi için ne yapabilirim? Bu konuda yardım almam gerekir mi? E. R.
Öğretmenle görüşün

Beş yaşındaki bir çocuğun tuvalet eğitimini almış ve kendi kendine tuvalete gider duruma gelmiş olması gerekir. Acaba bu konuda evde de tuvaletini siz mi yaptırıyorsunuz ya da bu konuda biraz fazla mı titiz davranıyorsunuz? Bunu bilmiyorum. Ancak burada çocuğun ifadesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. İfadelerine göre çocuk okulda tuvalete gitmekten kaçınıyor ve arkadaşlarından utandığını söylüyor. Bu konuda öncelikle çocuğu rahatlatın ve ona "okulda bütün arkadaşlarının tuvalete gittiğini ve tuvaletini yapmadığında şu an olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonu geçirebileceğini" çocuğun anlayacağı bir tarzda izah edin. Ayrıca bu konuyu öğretmenle de görüşün ve onun da desteğini alın. Sanırım okulda çocukların sorunlarıyla ilgilenen bir psikolog vardır bu durumu öncelikle ona iletin. Bu tür sorunların çözümü noktasında, öğretmen, psikolog ve anne baba birlikte hareket etmelidir. Bu konuda siz üzerinize düşeni yapmaya çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi