Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Korkuyorum

Korkuyorum

Fatma abla ben 20 yaşında bir genç kızım. Geçen yıl da üniversite sınavlarına girmiştim ama kazanamadım. Bu yıl üçüncü kez gireceğim ama korkuyorum. Eğer kazanamazsam arkadaşlarıma ne diyeceğimi bilemiyorum. Arkadaşlarım bana nispet olsun diye sürekli arayıp soruyorlar, bundan çok rahatsız oluyorum. Biraz heyecan yapıyorum bu da başarımı etkiliyor. Sınava girerken heyecanlanmamak için neler yapabilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Z. K.
Yeniden gözden geçirin

Öncelikle, beklediğiniz sonucu niçin elde edemiyorsunuz bunu anlamaya çalışın. Standartlarınızı yüksek mi tutuyorsunuz? Sınavda fazla heyecanlanıyor ve istediğiniz neticeye ulaşamıyor musunuz? Çalışma metodunuzda bir sorun mu var? Bütün bu sorular sana ışık tutacak ve sorununu ortadan kaldırabilmen için destek sağlayacaktır. Bunun için, öncelikle tercih ettiğin bölümü yeniden gözden geçir. Gerekirse, standartlarını biraz düşür ve farklı bir meslek üzerine yoğunlaş. Çalışma metodunu da gözden geçir. Hangi metotla daha iyi anlayabiliyor ve başarılı olabiliyorsun bunu tespit et. Ve yeniden bir program hazırla, çalışmalarını buna göre yönlendir. Sınavda heyecanlandığını ifade ediyorsun, öncelikle heyecanını yenmek için, sınav, ders, okul gibi unsurları kendine bir baskı aracı olarak görmekten vazgeçmelisin. Arkadaşlarının söylediklerinden olumsuz anlamlar çıkarıp, onlara iyi bir başarı götürme hayali kurmak yerine, "kendime ve insanlara faydalı olmak için okuyacağım, bu konuda elimden geleni yaptım, yardımı Allah'tan diliyorum" diye dua et. Anladığıma göre, başkalarının etkisinde kalıyor ve buradan çıkardığın sonuçları sosyal hayatına taşıyorsun. Bu konuda lütfen, insanların ne söylediğini değil, Allah'ın bizden nasıl bir yaşam tarzı istediğini ve hayatımızın dinimize uyup uymadığını dikkate al. Yoksa şunu unutma ki, çevremizdeki insanlar hoşumuza gidecek ya da gitmeyecek bir çok şey söylerler önemli olan bunlardan etkilenmeden yaşamayı başarmaktır...
Pişman oluyorum

İki kardeştik... Annemle babam çalıştıklarından bize yeterince vakit ayıramazlardı. Ama hafta sonları bizi alıp alış veriş merkezlerine götürürler ve istediğimiz her şeyi alırlardı. Annemle babam emekliliklerinden sonra da bize sevgilerini gösteremeden öldüler. Şimdi benim de iki çocuğum var onlarla iyi vakit geçirmeye çalışıyorum. Ama kendimle ilgili bir sorunum var ki onu bir türlü çözemiyorum. Aşırı derecede alış eriş hastasıyım. Hafta sonlarını iple çekiyorum ve çocuklarımı alıp alış veriş yapıyorum. Eve geldiğimde bakıyorum ki bir yığın gereksiz şey almışım. Sonradan çok pişman oluyorum ama iş işten geçmiş oluyor. Çünkü alış veriş yaptığım zaman kendimi çok iyi hissediyorum. Bu durumdan kurtulmak için neler yapabilirim? N. G.
Geçici bir hoşnutluk veriyor

Çocuklarına yeterince vakit ayıramayan onlarla doyurucu bir ilişki kuramayan ve onlara sevgisini yeterince gösteremeyen aileler bu boşluğu çocukların istediği her şeyi alarak telafi etme yoluna gidiyorlar. Oysa onların bu davranışları çocukta, alış veriş yaparak hoşnutluk yaşayabileceği ve mutlu olabileceği inancını geliştirebiliyor.

Alış veriş hastalığına tutulan kimseler satın alma dürtülerini kontrol etmekte güçlük çekerler ve sürekli bir şeyler alma ihtiyacı hissederler. Arka planda, mutsuzluk, yalnızlık, öfke duyguları olan kişi, yaptığı alışverişlerden sonra geçici olarak kendini güçlü ve iyi hissetmeye çalışır. Oysa iç dünyasında yoğun bir boşluk duygusu yaşamakta ve bu boşluğu doldurabilmek için sürekli bir şeyler almaya çalışmaktadır. Ancak bu durum kişiye geçici bir hoşnutluk vermenin ötesinde bir tesire sahip olmadığından kişi bir süre sonra daha büyük bir anlamsızlık duygusuna kapılabilir. Öncelikle, yaptığınız alış verişlerin size sadece geçici bir hoşnutluk verdiğini görmenizi ve bu eyleminizi kontrol etmenizi tavsiye ederim. İnsanlar yaptıkları birçok işlerden keyif alırlar. Resim yapabilirler, kitap okuyabilirler, hayır kurumlarına katkı sağlayabilirler, şiir yazabilirler, tatile çıkabilirler aileleriyle birlikte ortak bir iş yapabilirler, ilimle meşgul olabilirler, ibadet yapabilirler. Bütün bunlar kendimizle ilgili olumlu duygular yaşamamızı ve doyum elde etmemizi sağlayabilir. Bu nedenle hayatınızda faydalı işler yaparak da kendinizi iyi hissedebileceğinizi bilmenizi isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi