Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çok etkileniyor

Çok etkileniyor

6 yaşında bir oğlum var. Çizgi filmlerden çok etkileniyor. Evde yalnız olduğundan sürekli televizyon seyrediyor, kumandayı elinden aldığımızda kıyameti koparıyor. İzlediği bazı çizgi filmler var onlardan hiç vazgeçemiyor. Yalnız olduğu için izin veriyoruz ama buradaki şiddet eylemlerinden çok etkileniyor. Aynı şekilde kardeşine vurmaya kalkıyor, koltukların üzerine çıkıyor yere atlıyor. Geçenlerde burnu kanadı ona, bu şekilde yüksek yerden atlamasının zararlı olabileceğini anlattım ama filmdeki cadı atlayabiliyordu. dedi. Oğlumu daha faydalı şeylere nasıl yönlendirebilirim?

Oyun çocuğun işi

Çocuklar bu yaşlarda olayları somut olarak düşündüklerinden izledikleri şeylerin gerçek olmadığını değerlendiremezler. Dolayısıyla çocuğa buradaki kahramanların gerçek olmadığını anlatamayabilirsiniz. Bilindiği üzere çocuklar sözden daha çok eylemlerden etkilenirler, Bu nedenle filmlerde gördükleri olayları model alabilirler buradan kendilerine özdeşim nesneleri seçebilirler. Bu nedenle çocuğu buradan gelebilecek zararlardan korumak gerekir. Bunun için öncelikle çocuğu oyunlara yönlendirin. Çocuğun en elzem ihtiyaçlarından biridir oyun dolayısıyla anne çocuğu oyuna yönlendirmelidir. Çocukla vakit geçirin ve evde onunla çeşitli oyunlar oluşturun, birlikte oynayın. Ayrıca, yakınlarınızda benzer yaşlarda çocuklar varsa onları bir araya getirip birlikte oyun oynamalarını sağlayabilirsiniz. Çocuğun izleyeceği filmleri sınırlandırın ve hangi filmleri izleyeceğini birlikte belirleyin. Kalan vaktinizi de çocuğun yaşına uygun oyun ve faaliyetlerle doldurabilirsiniz. Çocuk seneye zaten okula başlayacak, sanırım bu sorunlarınız bir süre sonra sona erecektir. Ancak bu konuda sizin gösterdiğiniz gayret ve çocuğa verdiğiniz destek önemlidir.

Onu tanıyamaz oldum

l Fatma hanım ben iki yıllık evli bir beyim. Köşenizde daha çok hanımların sorularını görüyorum o yüzden sıkıntımı dile getirirken biraz çekindim. Açıkcası benim eşim altı aylık hamile. Hamileliği çok kötü geçiyor onu anlayabiliyorum. Ama biraz çekilmez oluyor, hemen alınıyor, küsüyor, ağlamaya başlıyor. Ben biraz sabırsız biriyim, hemen kırıyorum ama sonradan pişman oluyorum. Çocuğun doğacağı günü dört gözle bekliyorum inşallah üç ay sonra doğacak. Eşim normalde çok iyi bir insandır ama hamileliğinde onu tanıyamaz oldum. Bu konuda ona nasıl davranmalıyım tavsiyelerinizi bekliyorum.

E.

Üstünüze almayın

Hamilelik sürecinde anne adayı hormonal bazı değişimlere bağlı olarak daha hassas olabilirler. Yeni duruma adaptasyon süreci de buna eklenince bahsettiğiniz sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda anne adayı, daha kırılgan daha hassas bir yapıya sahip olabilir ve yakınlarının desteğine ihtiyaç duyar...

Eşleri birbirine bağlayan en önemli unsurlardan biri de iyi günde ve kötü günde birbirlerine destek vermeleridir. Bu nedenle, eşinizin yaşadığı sorunların geçici olduğunu düşünerek ona destek vermeye çalışın. Onun bu kırılganlığının size kasti olarak yapılmış bir şey olmadığını, aksine yaşanan durumla, adaptasyon sorunuyla ilgili olduğunu düşünerek olayı üstünüze almayın. Ayrıca birlikte doğacak çocukla ilgili programlar yapabilirsiniz. Hafta sonları yürüyüşe çıkabilir ya da ilgi alanınıza uygun bir şeyler yapabilirsiniz. Eşinizin özünde iyi bir insan olduğunu biliyorsunuz, bu süreçte ona destek verebilir ve yardımcı olabilirsiniz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi