Faruk Çakır

Faruk Çakır

Amerika İsrail’in işgali altında

Amerika İsrail’in işgali altında

Hatırlanacağı üzere; İHH’nın öncülüğünde Gazze’ye insanî yardım götürmek için yola çıkan “Mavi Marmara” gemisinin, 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslar arası sularda saldırıya uğraması sonunda İsrail ile aramızda ciddî bir kriz çıkmıştı. Saldırı sonunda 9 kişi şehit olmuş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Bu kriz sonrasında ‘hür dünya’ İsrail’i kınamış, Türkiye ise İsrail’den hem özür, hem de tazminat istemişti. O günden sonra aylar geçti ve İsrail yanlışında ısrar edip, özür ve tazminata yanaşmadı. Sadece hadiseyi incelemek için bir komisyon kurdu ve bu komisyonun raporu nihayet açıklandı.
“Mavi Marmara” saldırısını inceleyen İsrail komisyonunun başında eski yargıç Yaakov Turkel vardı. Açıklanan rapor, beklendiği gibi İsrail’i haklı çıkarıyor! Onlara göre ‘suçlu’ olan Mavi Marmara gemisinde olanlar ve dolayısı ile Türkiye...
Tabiî ki İsrail’in raporu ‘hür dünya’ için de sürpriz olmadı. Onlar da İsrail’den böyle bir rapor bekliyordu! Ama bu raporun dünya kamuoyunca kabul edilmesi bugün de, yarın da mümkün değil. Nitekim, İsrail gazeteleri bile bu raporu beğenmedi, yanlış buldu!
Garip olan, İsrail gazetelerinin (meselâ, Haaretz) yanlış bulduğu raporu Amerika’nın ‘doğru’ bulmasıydı! Ajansların haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, “İsrail tarafından yapılan şeffaf, tarafsız ve inandırıcı bir soruşturmanın ürünü olan bu raporun bağımsız olduğunu düşündüklerini” iddia etmiş. (AA, 24 Ocak 2011)
Anlaşılması zor olan nokta şudur: Uluslar arası hukuk, her devlet için aynı değil midir? Yoksa, İsrail’e uygulanan ‘uluslar arası hukuk’ farklı mıdır? Bütün dünyanın kınadığı İsrail’i (en azından bu konuda) Amerika’nın gönül huzuruyla, samimî ve ciddî olarak kınamaması izah edilebilir mi?
Diyelim ki Türkiye ve bizler bu konuda ‘taraflı’yız. Bakınız, Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “Mavi Marmara Raporu”nda da İsrail açık bir dille kınanmakta ve baştan sona haksız bulunmaktadır. BM’nin raporu da orta yerdeyken, Amerika’nın; “İsrail’in hazırladığı raporu” haklı ve doğru bulması tam anlamıyla akla ziyan olsa gerek!
27 Eylül 2010 tarihinde dağıtımı yapılan “Uluslar arası Vak'a İnceleme Heyeti (International Fact-Finding Mission) Raporu”, yakın zamanda İHH tarafından [İngilizce orjinalinden Türkçe’ye çeviren: Elif Özkara Akyol] Türkçe’ye çevrilerek kitap olarak yayınlandı. 90 sayfalık [A4 ebadında] kitapçıkta her konuda İsrail devleti suçlanmakta ve kınanmaktadır. Meselâ raporun 58. maddesinde şu ifadeler var: “... Öyleyse, müdahalenin hukukî açıdan kabul edilebilir olduğu iddiâ edilemez ve dolayısıyla Heyet (BM adına rapor hazırlayan heyet), müdahalenin (Mavi Marmara’ya yapılan saldırının) yasa dışı olduğuna hükmetmiştir.”
BM’nin ilgili raporu baştan aşağıya ve üstelik İsrailli ‘yetkililer’in de beyanlarına dayanarak İsrail’i haksız bulmuş ve kınamıştır. Buna rağmen Amerika’nın Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıdan dolayı İsrail’i cesaretlendirmesi, onu haklı bulması kendileri açısından ‘intihar’a eşdeğerdir.
İsrail’in haksız ve hukuksuz raporunu ‘haklı’ bulan Amerika, bu kararıyla hükmen “İsrail’in ‘işgali’ altında olduğunu” ilân etmiş sayılır. Amerika, Irak gibi ülkelere ‘demokrasi’ götürmeye kalkmadan önce; kendisi İsrail’in ‘fikrî, ekonomik ve lobi’ işgalinden kurtulmaya çalışsa daha iyi eder vesselâm.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi