Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Torun sevgisi hiçbir şeye benzemiyor

Torun sevgisi hiçbir şeye benzemiyor

Bu hafta, ebeveynlerimize torunlarıyla ilgili duygularını sorduk. Torun sevgisinin hiçbir şeye benzemediğini ifade eden ebeveynlerimiz, fırsat buldukça, kültürümüzü, dinimizi, geleneklerimizi torunlara aktarmaya çalıştıklarını fakat gençlerin daha ziyade ileriye dönük yaşadıklarını ifade ettiler.

Kendi çocuklarımla bu kadar ilgilenmemiştim

l 60 yaşında sekiz torun sahibi biriyim. Emekli olduktan sonra bahçeli bir eve çıktım ve hâlâ burada yaşıyorum. İster inanın ister inanmayın, artık her şeyi torunlara göre düşünüyorum. Evin bahçesinde onlara oynayabilecekleri bir alan oluşturdum, buraya salıncaktan tutun oyuncak atlara kadar her şey koydum. Market alışverişine çıktığımda bile, alışverişleri torunlarıma göre yapıyorum. En büyük torunum bu yıl üniversiteyi kazandı, ödül olarak, eşimle birlikte torunumuzu armutluya tatile götürdük, istediği bir şey vardı onu aldık. İnanın ben kendi çocuklarımla bu kadar ilgilenmemiştim. O zamanlar gençtik, çocuklarımızın kıymetini pek bilmiyorduk. Şimdi olgun yaştayız, çocukların değerini daha iyi biliyoruz. Bir de torunlara verebileceğimiz tecrübelerimiz var tabi. Torunlarımdan ikisi beş yaşında onlara masallar anlatıyorum onlarla birlikte parka gidiyorum. Çocuk sevgisini tam anlamıyla torunlarımda yaşadım. İnşallah hepsinin kaderi iyi olur da öldüğümüzde gözümüz arkada kalmaz. Galip K. (Emekli)

Onlardan sevmeyi öğrendim

l Biri kız biri erkek iki çocuğum var. Kızımdan bir tane oğlumdan da üç tane torunum var. Torun sevgisi gerçekten bambaşka bir şey. Bizler kendi çocuklarımız küçükken çok yoğun çalışıyorduk, onlara pek vakit ayıramadık. Yaşımız da haliyle gençti, biraz daha büyüsünler ilgileniriz dedik ama gözümüzü açtık ki, çocuklar evlenecek yaşa gelmiş. Anne babalar çocuklarını küçükken sevmeyi ihmal etmesinler çünkü onlar, bir daha geri çocukluğa dönemeyecekler... Ben iki çocuğumun da eğitimiyle çok ilgilendim ama onlarla pek fazla vakit geçiremedim. Fakat, torunlarımla yeterince vakit geçirebiliyorum. İki yıldır onların eğitimiyle için para biriktiriyorum. Onları çok seviyorum, bir hafta gelmeseler gözümü yollardan alamıyorum. Onlardan sevmeyi öğrendim ve bundan sonra onlar için yaşayacağım.

Mehmet Ç. (emekli öğretmen)

Beni hayata bağlıyorlar

l Üç kızım yedi torunum var. Hiçbirini diğerinden ayırmam. Hepsinin yeri farklı. Torunlarım beni hayata bağlıyor, kendim tansiyon hastasıyım, hafta sonları torunlar geldiğinde tansiyonum bile çıkmıyor, hiç yorulmuyorum onların istediği kurabiyeleri kekleri yapıyorum. Bizler artık gençliği geride bıraktık. Bundan sonra çocuklarımızla birlikte vakit geçirmekten başka yapacağımız bir şey yok. Ama inanın torunlarım bana her şeyi unutturuyor. Ben gençliğimde çok acılar çektim, yalnız kaldığımda eskiler yine aklıma geliyor, üzülüyorum. Torunlarım beni hayata bağlıyor, seslerini duyduğumda neşem yerine geliyor her şeyi unutuyorum. Kızlarım anne bizim papucumuzu dama attın diyorlar gerçekten doğru. Torun sevgisi bambaşka bir şey. Hacer T (ev hanımı)

Torunum beni umreye götürdü

l Üç torunum var üçü de dünyalar tatlısı. Büyük torunum mühendis, maddi durumu iyi, bana seni umreye götüreceğim diye söz vermişti geçen sene götürdü. Sağlık sorunlarım olduğu için, torunlarımla pek fazla ilgilenemedim ama onları ne kadar çok sevdiğimi anlatamam. Torunlarımın üçü de çok başarılı, okuyorlar sık sık beni ziyarete geliyorlar, onlar geldiğinde moralim düzeliyor. Genç yaşta dul kaldım ve üç çocuğumu büyük çilelerle büyüttüm. Ama hamdolsun torunlarım annelerinin çektiği çileyi çekmiyorlar. Onlar için her namazda dua ediyorum. İnşallah hayırlı kısmetleri çıkar da onlar da hayırlı evlatlara sahip olurlar.

Saliha G. (ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi