Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kardeşini kıskanıyor

Kardeşini kıskanıyor

Dört yaşında bir kızım var. Birkaç ay öncesine kadar hiçbir sorunumuz yoktu. Kızım, görenleri imrendirecek kadar akıllı ve söz dinleyen bir çocuktu. Üç ay önce kardeşi dünyaya geldi. Kızım, kardeşinin doğumundan sonra değişmeye başladı. İlk tepkilerini, eşyalara zarar vererek görtermeye başladı. Sinirleniyor, yemek yemiyor, odasını dağıtıyor, küçük bir şey söylesek ağlamaya başlıyor. Son günlerde, geceleri sık sık uyanıp ağlıyor, bana sarılıyor ve korktuğunu söylüyor.

Geçen hafta, battaniyeyi kardeşinin yüzüne bastırarak onu ağlattı ve "istemiyorum, gitsin bu" diye bağırmaya başladı. Daha önceden, geceleri yatağına yatar ve " iyi geceler anneciğim" derdi, şimdilerde beni yanında istiyor ve ben gelmediğim sürece uyuyamıyor. Ona " seni daha çok seviyoruz "diyorum ve istediği her şeyi alıyorum ama değişen bir şey olmuyor.

Fatma hanım, kızımdaki bu değişim kalıcı olabilir mi? Bu durumda ben neler yapmalıyım? S. Ş

Bebeğin sorumluluğunu paylaşın

Çocuklarda kardeş kıskançlığı, sık sık karşılaştığımız bir durumdur. İkinci çocuğun doğumundan sonra ilk çocukta bazı kıskançlık durumları görülebiliyor ve tedbir alınmadığı sürece de bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Eve ikinci bir bireyin gelmesiyle, pabucunun dama atıldığını düşünen çocuk, buna bağlı olarak, daha az sevildiği , artık ailenin sevgi ve ilgisinin diğer kardeşe yöneldiği hissine kapılıp, kaybettiği sevgiyi geri alabilmek için çeşitli yaramazlıklara başvurabiliyor.

Yaşadığınız soruna katkısı olacağını düşündüğüm birkaç öneride bulunmak istiyorum: Bebeğin sorumluluğunu kızınızla paylaşarak, kardeşiyle ilişkilerinin iyileşmesine yardımcı olun. Bebeğin işlerini yaparken kızınızı çağırıp, " hadi gel, kardeşinin mamasını birlikte yedirelim, sen biberonu tut ben yanınızda durayım" diyebilirsiniz. Kızınızla kardeşi arasında bir paylaşım ortamı oluşturmaya çalışın. Ve kızının kardeşine karşı olumlu davranışlarını, yardım ve desteklerini gördüğünüzde onu mutlaka ödüllendirin. Ödülünüz bazen maddi bazen manevi olabilir. Kızınıza " Biz kardeşini değil seni seviyoruz, sen ondan daha cicisin..." türünden sözler söylemeyin. Çocuk, söylenenlerin gerçek olmadığını hissedebilir ve size olan güvenini yitirebilir.... Selam ve dua ile.

Elbiselerimi giyiyor

Dokuz yaşında bir kızım var. Bu günlerde aşırı bir giyim merakına kapıldı. Beni rahatsız eden şey, kendi giysilerine hiç el sürmeyip, benim giysilerimi giyiyor olmasıdır. Ona her hafta " kızım istiyorsan seni bir mağazaya götüreyim istediğin giysileri alayım" diyorum. Her seferinde bir sebep bulup beni atlatıyor. Akşam okuldan geldiğinde, üstünü çıkarıp gardobalı açıyor ve giysilerimi giyiyor. Terliklerimi, elbiselerimi, eşarplarımı... ne varsa giyip biraz dolaşıyor ve geri çıkarıyor. Doğrusu son günlerde bu durum beni rahatsız etmeye başladı. Sürekli gardorap topluyorum, "dağıttın bari topla" diyorum dinlemiyor... Fatma hanım, kızımın bu davranışı geçici bir durum mudur? Bu dağınıklığa tahammül edebilmek için ne yapabilirim? Onu bir uzmana götürmem gerekir mi? S. D

Biraz sabırlı olun

Bu dönem çocukların cinsiyet rollerini benimsedikleri bir süreçtir. Dolayısıyla kız anneyi, erkek babayı model olarak almakta ve onlar gibi olmaya çalışmaktadır. Doğal olarak ta çocuk, anne babanın, davranışlarını, aile bireyleriyle ilişkilerini, nasıl yaşadıklarını neler yaptıklarını iç dünyasına kayıt ediyor ve davranışsal olarak benimsiyor. Çocuk aileyi taklit ediyor ve cinsiyetine uygun olarak modelliyor. Kızınızın biraz abartılı olacak şekilde giysilerinizi giymesi sizi rahatsız ediyor ama emin olun , bu uzun zaman devam edecek bir durum değildir. Kızınız cinsiyet rolünü benimsemeye çalışıyor dolayısıyla annenin elbiselerini giymekten hoşlanıyor, bu durum bir süre sonra sona erecektir. Hemen hepimiz böyle bir geçiş dönemi yaşamışızdır. Evde, kimimiz annemizin çoraplarını giymiş, kimimiz ayakkabılarını, kimimiz eşarbını takmışızdır. Ama şimdilerde bunları tatlı bir hatıra olarak anlatır dururuz.

Yaşadığınız bu durumu çocuğun rol modelinin bir parçası olarak düşünebilirsiniz. Bilirsiniz, oyun ortamlarında, kızlar bebeklerle, ev eşyalarıyla oynarken, erkek çocuklar silah ve benzeri araçlarla oynamayı tercih ederler. Bu dönemlerde biçimlenmeye başlayan roller, zaman zaman belirgin hale geliyor.

Size tavsiyem, kızınızı, ikna edip, yaşına uygun giysiler alınız. Ve kendi giysilerini giydiğinde, " Çok güzel olmuş, çok yakışmış.." gibi sözlerle onu onaylayınız. Gardrobu sürekli dağıttığı için bundan rahatsızlık duyduğunuzu ifade edin, ve kendi gardrobuna yönlendirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi