Jimmy Carter'ı kötülüklerin sebebi görmek

Jimmy Carter'ı kötülüklerin sebebi görmek

İSRAİL, CARTER’E KABA DAVRANDI
İsrail, Ortadoğu’ya giden Amerikan eski Başkanı Jimmy Carter’a neden bu kadar kaba davranıyor? Başbakan Ehud Olmert ve İsrailli bakanlar Carter’la görüşmeyi reddetti. İsrail güvenlik teşkilatı Şin Bet, üst düzey yabancı konuklara verilen korumayı Carter’a vermeyi reddetti. Amerika’daki İsrail lobisi, Carter’a hakaretler yağdırırken, Carter’ın cesur barış çabalarını ise yaşlı bir adamın cahil ve sakar çabası olarak nitelendirdi.

‘KİRLİ ELLERİYLE GİTTİ, KANLI ELLERİYLE GİTTİ’
En olağandışı tepki ise İsrail’in BM’deki Temsilcisi Dan Gillerman’dan geldi. Gillerman gazetecilere, Carter’ın bölgeye kirli elleriyle gittiğini ve HAMAS lideri Meşal’in elini sıktıktan sonra kanlı ellerle geri döndüğünü söyledi.

CARTER, İSRAİL’İ KORUMUŞTU
Böyle skandal ve diplomatik olmayan bir dil nasıl kullanılabilir? Birisi, İsrail’in Nobel Barış ödülü sahibi Jimmy Carter’a sonsuza dek minnettar olmasını beklerdi. Carter, her şeyden önce İsrail’e tarihteki en büyük stratejik ödülü veren kişiydi. Carter, 1979’da İsrail ve Mısır arasında barış anlaşması yapan ve Mısır’ı Arap ordularından ayıran, İsrail’i askeri olarak Arap komşuları üzerinde üstünlük sağlatan kişiydi.
Kendisine verilen bu hareket özgürlüğü nedeniyle, İsrail 1982 yılında Yaser Arafat’ı vurmak için Lübnan’ı işgal etti ve Lübnan’ı bir uydusu haline getirdi.

CARTER’IN SUçU BARIŞ çABASI
Ancak, politikada minnettarlık diye bir şey yok. Carter’ın İsrail’e büyük ödülü unutuldu ve temizlendi. İsraillilerin gözünde Carter’ın HAMAS ve İsrail arasında arabuluculuk yapmak bir suç, ki bu suç iki taraf arasındaki tutukluların karşılıklı serbest bırakılması ve bir ateşkes öngörüyor.

Geçtiğimiz Cuma günü, İsrail HAMAS’ın karşılıklı ateşkes çağrısını reddetti ve Mısır İstihbarat Şefi ömer Süleyman aracılığıyla, bunun HAMAS’ın yeniden silahlanmak için zaman kazanmaya yönelik bir aldatmacı olduğunu söyledi.

HAMAS TAVİZ VERMESİNE RAĞMEN, İSRAİL REDDETTİ
HAMAS, Gazze’ye silah sokmayacağı ve İsrail’e roket atmayacağı önerisini getirirken, karşılığında İsrail’in de tüm suikast, tutuklama, Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurması ve Gazze üzerindeki ambargonun kaldırılmasını istedi.

HAMAS, ateşkesin Batı Şeria’ya daha sonra uygulanabileceğini düşünerek, İsrail’e taviz verdi ve ateşkes önerisini sadece Gazze’yle sınırlı tuttu.

İSRAİL, HAMAS’I BİR ŞEKİLDE YOK ETMEK İSTİYOR
Ancak, İsrail ilgilenmedi bile. İsrail HAMAS’ı yok etmek ve hiçbir şekilde herhangi bir barış sürecine sokmak istemiyor. İsrail’in bu tutumu aynı zamanda Gazze’deki barbar kuşatmasının da bir açıklaması. Gazze’de petrol ve gaz sevkiyatını engelleyen İsrail, okulların,üniversitelerin kapanmasına, elektriklerin kesilmesine neden oldu. Gazze’de petrolün yokluğu Filistinli mültecilere yardım etmekle sorumlu Birleşmiş Milletler’in bir kuruluşu olan Dünya Gıda Programı ve UNRWA’nın Gazze’deki bir milyon insana yiyecek dağıtımını da engellemiş durumda.

İSRAİL, öLDüRME öZGüRLüĞüNü VERMEK İSTEMİYOR
Gazze bu yüzden kabul edilemez bir sefalet içine girerken, dünya başka tarafa bakıyor. İsrail, Carter’ın arabuluculuk yapmaya çalıştığı, iki ana sebepten dolayı HAMAS’la anlaşmak istemiyor: Birincisi; İsrail, karşılıklı ateşkesi reddediyor. çünkü bu karşılıklı bir saldırmazlığı öngörüyor. İsrail HAMAS’ın tüm direnişi durdurmasını isterken, kendisi de istediği zaman öldürme özgürlüğüne sahip olmak istiyor. İsrail, hiçbir şekilde kendi gücünü engelleyecek, Filistinlilerle ve Araplarla bir anlaşmayla ilgilenmiyor.

MAHMUD ABBAS, İSRAİL’İN GENİŞLEMESİ İçİN BİR PERDE
İkincisi; İsrail, Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı adil olmayan müzakerelerin engellenmesini istemiyor. İsrail’in Batı Şeria’da devam eden işgali devam ettiği sürece, müzakereler hiçbir şekilde bir yere varmadı ve hiçbir yere de varmayacak.

İlhak edilmiş Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da şu anda 300 bine yakınYahudi yerleşimci bulunuyor. Doğu Kudüs’te bulunan 150 bin Yahudi yerleşimci sürekli artıyor. Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupiansky, geçtiğimiz günlerde Doğu Kudüs’te yapımı planlanan 10 bin yeni bina için hazırlık yapıldığını söyledi.

Olmert ile tek başına devam müzakerelerinde Mahmud Abbas, sadece İsrail’in Batı Şeria’da yavaş yavaş genişlemesi için bir perde görevi görüyor. Amerika’dan gelebilecek herhangi bir baskıyı önlemek amacıyla Olmert, Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile olan görüşmelerini gösteriyor.

HAMAS’ın dahil olacağı bir barış süreci İsrail’in istemediği bir ciddiyetle farklı bir tarafa çekilirdi. Bu yüzden, barış yanlısı Jimmy Carter, İsrail tarafından bir dost değil, bir düşman olarak görülüyor.

Patrick Seale Ortadoğu üzerine yazdığı kitaplarla tanınıyor.

(çev: habervaktim)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi