Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Erkeklerin hanımları üzerindeki hakları...

Erkeklerin hanımları üzerindeki hakları...

Bu hafta beylere, erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları konusunda neler düşündüklerini sorduk. Onlar bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını ancak çoğu zaman aileleri ve yakın çevreleri tarafından eleştiriye tabi tutulduklarını ifade ettiler.

Dinimiz ölçüyü koymuştur

Genellikle kadınların eşlerine karşı sorumlulukları ifade edilir ve sanki erkeklerin hiç sorumluluğu yokmuş gibi davranılır. Ama biliyoruz ki, nasıl ki kadının kocasına karşı sorumlulukları varsa, erkeğin de karısına karşı sorumlulukları vardır. Mesela, eşine şefkatle muamele etmek, yardımcı olmak, destek vermek, saygılı davranmak, kırmamak, haksızlık yapmamak erkeğin sorumluluğudur. Ama geleneklerin getirdiği anlayışla hareket eden erkeklerimiz sanki sadece kadının kendilerine karşı sorumlu olduğunu düşünerek onları adam yerine koymuyorlar. Dinimiz bunun ölçüsünü koymuştur. Kadın erkekten, erkek kadından memnun kalmalı iki taraf da birbirine haksızlık yapmamalıdır.

A.K (Emekli)

Kadına değer vermezler

l Bizim ailede kadınların hiç değeri yoktur. Hamdolsun bizler dinimizi yaşamaya çalışan insanlarız o yüzden eşimize haksızlık yapmaz saygıda kusur etmeyiz. Eşimle her konuda istişare ederiz, birbirimize destek veririz. Bu konuda ailem beni çok eleştirir. Hatta ben eşim çok yoğun olduğu zamanlarda mutfağa geçer yemekleri yaparım. Ailem beni kılıbık olmakla suçlarlar. Akrabalarımdan bu konuda çok eleştiri almışımdır. Onlar kadınlara hiç değer vermezler, istediklerinde şiddet uygularlar istediklerinden hakaret ederler, kadın onlara göre evin kölesidir. O yüzden eşim bazen bana Sen onlara hiç benzemiyorsun der. Benzemiyorum çünkü Allah Resülü ne tavsiye ediyorsa ben ona uymaya çalışıyorum...

Mehmet K. (Memur)

Önemli rolleri var

l Ben evlendiğimde bütün kararlarımı eşimle birlikte almak isterim. Ama bu konuda annem farklı düşünüyor. Onlar kadını bir esir gibi görüyorlar. Bence bu doğru değil. Kadınlar çocukları yetiştiriyorlar önemli bir rolleri var. Bu nedenle saygıyı hak ediyorlar. Ama büyüklerimiz, bizlere kadını erkeğin elinin kiri ya da silik bir köle gibi anlatıyorlar. Bu konuda biz gençler elimizden geleni yapmalı ve eşlerimize değer vermeliyiz. Çünkü kendisine değer verilmeyen bir kadın, güçlü ve aktif çocuklar yetiştiremez...

Emre M. (Öğrenci)

Herkes fıtratına uygun davranmalı

Kadın erkeğe erkek kadına saygılı olmalı. Kadın erkek eşitliği diye yollara dökülüyorlar ve kadınlarımızı etkiliyorlar. Seninle eşitim, senin yaptığın her işi ben de yaparım diye ortaya çıkan kadın kocasını adam yerine koymuyor. Bence bu hiç doğru bir şey değil. Kadın erkek eşitliğini sağlayacağız diye bu iki değerli varlığı birbirine düşürmeye gerek yok. Herkesin görevi farklı. Kadın kadınlığını bilecek erkek erkekliğini bilecek. Allah ikisine da farklı sorumluluklar vermiş. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirecek. Eskilerin kadınla ilgili düşünceleri yanlış ama şimdikiler de kadını yanlış yönlendiriyorlar. Bence herkes fıtratına uygun davranmalı ve birbirlerine saygı göstermelidirler.

Ahmet E. (esnaf)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi