Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Evlendirme programlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Evlendirme programlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu hafta hanımlarımıza, evlendirme programlarıyla ilgili düşüncelerini sorduk. Bu konuda oldukça temkinli olduklarını ve bu tür programların mahremiyetimizi zedelediğini ifade eden hanımlarımız ekranda yapılan evliliklerin gerçekçi olamayacağını belirttiler. Evliliklerin geleneklerimiz dahilinde olması gerektiğini ifade eden hanımlarımız ekran evliliklerinin kendilerine çok uzak olduğunu söylediler.

Ben katılmazdım

Bu programların, mahremiyet alanımızı zedelediğini düşünüyorum. Ama bazı faydaları da olabilir. Yani, evlenmek isteyen kişiler, bu kararlarını topluluk önünde onların da görüşlerini alarak verebilirler. Bu da onların düşünerek hareket etmelerini sağlayabilir. Ama ben böyle bir programa asla katılmazdım. Türk halkının önünde ciddi bir karar veriyorsunuz, özeliniz kalmıyor, insanlar sizinle ilgili yorumlar yapıyorlar. O yüzden bana çok uzak geliyor ama katılanlara da saygı duyuyorum. Hanife Y. (ev hanımı)

Üzülüyorum

Ben genç bir kız olarak oradaki yaşlı teyzeleri görünce çok üzülüyorum. Onlar benim dünyamda son derece masum ve sevecen insanlar. Ben onları gördüğümde seccadesine kapanmış secde eden dedemle büyükannemi hatırlıyorum. Ama burada biraz deşifre oluyorlar, ortalığa çıkıyorlar ve yaşlarına uygun olmayan davranışlar yapıyorlar. Onlara çok üzülüyorum. Keşke herkesin gözünün önünde değil de çocuklarının desteğiyle evlerinde evlenselerdi... Bilmiyorum ben onları burada görmekten hiç hoşnut olmuyorum... Zehra K. (öğrenci)

Geleneklerimiz var

Evliliklerde, öteden beri yapageldiğimiz bazı geleneklerimiz var. Kız istemeler, ziyaretler, küçük hediyeleşmeler, aile bireylerinin tanışmaları geleneğimizin ilişkilerimize kazandırdığı zenginliklerdir... Bunlar güzel şeyler. Bence bu programlar bu güzelim geleneklerimizi baltalıyor, ortadan kaldırıyor. Burada ekrana çıkıyorsunuz, herkesin gözünün önünde kararlar alıyorsunuz ve evlenmeye karar veriyorsunuz. Peki bu güzelim gelenekler ne olacak? Ben katılmıyorum bizim toplumumuzda evlenmenin de bir adabı var buna uymak gerekir diye düşünüyorum... Sultan S. (ev hanımı)

Kendilerini farklı tanıtıyorlar

Ben televizyonda bu programları birkaç kere izledim. Burada erkekleri dolandıran kadınlar var. Kimileri kendilerini farklı tanıtıyorlar, telefonda birileri bağlanıyor adamın ya da kadının bütün kirli çamaşırlarını ortalığa döküyor. Ya kimse aramasa da kadıncağız buradaki sorunlu adamla evlense ne olacak? Burada insanlar birbirlerini yanıltabiliyorlar. Bu nedenle ben ekran başında yapılan evliliklere hiçbir şekilde taraf değilim. Evliliklerin ve düğündeki merasimlerin bizim kültürümüzde bir tarifi vardır. Bunu dikkate almak gerekir diye düşünüyorum... Mevhime Ş. (Ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi