Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Bombardıman sonrası

Bombardıman sonrası

Kaddafi, 1 Mart günü telefonda Sayın Erdoğan’ın feragat teklifini kabul etmedi. Etseydi, Mısırlı Mübârek gibi yumuşak iniş yapabilirdi. Bugün böyle bir şansı kalmadı.
ABD ve en yakın müttefiki İngiltere, yanlarına Kanada’yı da alarak, daha NATO kararı belirlenmeden, Libya’yı Fransa’ya bombalattılar. Birkaç Amerika uçağı da katıldı. İtalya üslerini açtı. Yalnız Kaddafi kuvvetleri değil, siviller de bombardıman altında kaldı.
Amerika ile dış politikada aynı paralelde bulunmaya dikkat etmesine rağmen Almanya, havadan taarruza katılmadı. Hiç değilse NATO’dan kesin karar bekleyebilir. Rusya, bombardımanı protesto etti. Zaten BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya, Çin ve Brezilya ile birlikte, hava sahasının kapatılmasına bile çekimser oy kullanmıştı.
Sarkozy, bir yıl sonra tekrar seçilebilmek ümidiyle, Libya fâtihliğine soyundu. Amerika onun bu arzusunu iyi kullandı. Ama Fransa’da evvelsi gün yapılan ve gelecek cumhurbaşkanı seçimlerinin göstergesi kabul edilen yerel seçimlerde Sarkozy’nin partisi yüzde 16 (on altı) oy alarak General de Gaulle’ün kemiklerini sızlattı. Fransızların Libya’ya falan aldırmadığını gördü.
Amerika, Arap Birliği’ni de yanına alarak Libya harekâtına başlamak istedi. Birlik başkanı ve Mısır cumhurbaşkanlığı müstakbel adayı Amr Mûsâ, Brüksel’de idi. Avrupa Birliği ile NATO’nun başkentinde... Arap Birliği, bombardımana muhalif kalmasına rağmen Amerika aldırmadı. 23 Arap devletinin de Washington paralelinde bulunduğunun güveni içinde davrandı. 27 NATO devleti için de aynı şeyi düşünebilir. Libya’da Amerikan politikasına, bilhassa bombardımana en sert muhalefet Venezuela’dan geldi. Geç kalmış bir Marksist olan Chavez’in ödünün koptuğu tahmin edilebilir. Zira Venezuela’nın petrol rezervi, Libya’nın tam iki mislidir (Venezuela dünyada 6., Libya 8.’dir).
Rusya ve Suudi Arabistan’daki önemli temaslarını tamamlayıp dün akşam Ankara’ya dönen Başbakan Erdoğan, Libya konusunda izleyeceğimiz yolu belirleyecek. CHP ve MHP’nin aynı ılımlı yaklaşımda duracakları belli oldu. Tabiatiyle Libya bizim dışımızda, bizim ilgilenmemiz gerekmeyen bir konu değildir. Libya Türkiye’yi, kesinlikle ilgilendiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi